Drugi športi

Rodriguezu druga etapna zmaga, Froome ostaja v rumenem

Toulouse, 16. 07. 2015 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španec Joaquim Rodriguez, član ekipe Katjuša, je zmagovalec 12. etape dirke po Francije. Po 195 km si je Rodriguez prikolesaril minuto in deset sekund prednosti pred Dancem Jakobom Fuglsangom iz Astane. Britanec Christopher Froome iz Skyja je v razburljivi etapi zadržal rumeno majico.

Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez FOTO: Reuters

Za 36-letnega Joaquima Rodrigueza je bila to druga zmaga na letošnji dirki po Franciji. Prvič je zmagal v tretji etapi. Vodilni v skupnem seštevku, Britanec Christopher Froome je v cilj prišel kot deseti z zaostankom šestih minut in 47 sekund, kar mu je zadostovalo za zanesljivo ubranitev rumene majice.

Ena najtežjih etap na letošnji dirki, nekateri so jo ocenili kot kraljevsko, ni prinesla večjih sprememb v skupnem seštevku. Že na prvem od štirih kategoriziranih pirenejskih vzponov je ušlo 22 kolesarjev (imeli so že 13 minut prednosti), med katerimi je bil tudi El Purito, kot kličejo 36-letnega kolesarja Katjuše Rodrigueza. Čeprav Španec ni bil prvi, ki je v ubežni skupini napadel - dolgo časa je najbolje kazalo svetovnemu prvaku Poljaku Michalu Kwatkiowskemu, pa je imel Rodriguez na zadnjem, 15,8 kilometra dolgem vzponu, v močnem nalivu, ki je ohladil izjemno vroče ozračje (temperatura se je povzpela do 38 stopinj, na koncu pa padla na 12 stopinj), daleč največ moči.

"Že nekaj dni se odlično počutim. Z napadom sem poskušal že v prejšnjih etapah, danes se mi je posrečilo. Take etape so po mojem okusu, jasno pa je, da me najboljši ne bi spustili med ubežnike, če bi bil nevaren za skupno uvrstitev. Verjamem, da to ni moj zadnji uspeh na tej dirki, v Alpah bom zagotovo spet poizkušal. Najbrž pa bo vseeno težje, kot je bilo danes," je dejal El Purito, ki je prevzel tudi vodstvo v razvrstitvi za pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih.

Chris Froome
Chris Froome FOTO: Reuters

V ozadju boja za etapno zmago so potekali napadi na vodilnega v skupnem seštevku Frooma. Poizkušal je Vincenzo Nibali, ki se je po etapi spet vrnil med najboljšo deseterico, poizkušal je Alberto Contador, aktivni so bili tudi moštveni kolegi Naira Quintane, Alejandro Valverde je poizkušal dvakrat, četrti v skupnem seštevku je pridobil sekundo, a Frooma in njegove ekipe Sky niso zlomili.

"Tekmeci mi niso dali dihati. Toda po zaslugi moštvenih kolegov smo vse napade odbili. Na srečo imamo lahko defenzivno taktiko, tako bo tudi v Alpah. Moram reči, da sem po zaslugi Geraint Thomasa in Richiea Porta prihranil nekaj moči za Alpe, trenutno se počutim zelo samozavestnega. A vselej lahko pride slab dan, zato ne bom ničesar napovedoval," optimističen, a hkrati previden Froome, ki je na koncu celo sam poizkusil z napadom, a dodatnih sekund ni pridobil. Zaradi tega se ni dosti obremenjeval, saj je njegova prednost več kot zanesljiva.

Edini Slovenski predstavnik Kristijan Koren je zaostal več kot 33 minut, izgubil še nekaj mest v skupni razvrstitvi, padel je na 72. mesto, za zmagovalcem zaostaja uro, 19 minut in 25 sekund.

Izidi:
1. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 5:40:14
2. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) + 1:12
3. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 1:49
4. Gorka Izagirre (Špa/Movistar) 4:34
5. Louis Meintjes (Jar/MTN - Qhubeka) 4:38
6. Jan Barta (Češ/Bora-Argon) 5:47
7. Romain Sicard (Fra/Europcar) 6:03
8. Mikael Cherel (Fra/AG2R La Mondiale) 6:28
9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 6:46
10. Christopher Froome (VBr/Sky) 6:47
...
114. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 33:34

- skupni vrstni red:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 46:50:32
2. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC Racing Team) + 2:52
3. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:09
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 3:58
5. Geraint Thomas (VBr/Sky) 4:03
6. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 4:04
7. Robert Gesink (Niz/LottoNL-Jumbo) 5:32
8. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) 7:32
9. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 7:47
10. Bauke Mollema (Niz/Trek Factory Racing) 8:02
...
72. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 1:19:25

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.