Drugi športi

Reli Dakar 2016: 220 km/h čez bolivijska brezpotja

La Paz, 08. 01. 2016 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
David Stropnik/STA
Komentarji
0

Reli Dakar se v Boliviji sooča z veliko nadmorsko višino – vse do 4600 metrov in dolgimi hitrimi etapami, ki še naprej ustrezajo Sebastienu Loebu.

Reli Dakar letos poteka na visoki nadmorski višini.
Reli Dakar letos poteka na visoki nadmorski višini. FOTO: Red Bull Content Pool
To, kar so bila srhljiva prostranstva Sahare na nekdanjih relijih Dakar, je v Južni Ameriki nepredvidljiva nadmorska višina Bolivije. Nekaj, česar se vsi vsaj malo bojijo. Medicinski šotor je zato vsak večer poln dirkačev, ki jim pomagajo z dodatno oskrbo s kisikom, dirkalniki pa skušajo pomanjkanje kisika, ki ga potrebujejo stroji z notranjim izgorevanjem, nadoknaditi z velikimi turbinami. Vsaka tehnična okvara na tem področju ima zato velike posledice. V treh dnevih bolivijske dirke se namreč karavana relija ne bo spustila pod 3500 metrov.

Stari dakarski mački tudi zato pogrešajo Saharo. Stephane Peterhansel - enajstkratni zmagovalec tega relija se tako že vse od starta pritožuje nad pomanjkanjem popolnih peščenih brezpotij, kjer je potrebno še marsikaj drugega od znanja vrtenja volana. A kar je za enega slabost, je za drugega prednost. Sebastienu Loebu, devetkratnemu svetovnemu prvaku v cestnih relijih je trasa, na kateri prevladujejo hitri makedami pisana na kožo, čeprav so nekatere dnevne etape tukaj tako dolge kot celotni cestni reliji. Tudi zato morda ne preseneča, da je na najdaljši današnji hitrostni preizkušnji (542 km) izkušen Peterhasel ugnal Loeba. In zdi se, glede na zaostanke, da se bo boj za zmago odvijal prav med njima, čeprav je do cilja še več tisoč kilometrov.

Tekmeci vključno z Naserjem Al-Atijahom, ki je zmagal že na dveh južnoameriških Dakarjih, namreč vse bolj zaostajajo: "Primanjkuje nam predvsem končna hitrost, na ravnih odsekih veliko izgubljam in tega ne morem nadoknaditi niti s štirikolesnim pogonom na bolj tehničnih odsekih. Poleg tega se naša šasija seveda ne more primerjati s prototipno narejenimi buggyji."

Simon Marčič kljub poškodbi vztraja na Dakarju.
Simon Marčič kljub poškodbi vztraja na Dakarju. FOTO: David Stropnik

Med motoristi divja bitka pomeni številne kazenske pribitke, zlome in menjave na vrhu. Težko jo je skupil tudi edini slovenski dirkač Simon Marčič, ki po dveh padcih na argentinskem delu relija z močno poškodovano ramo in ključnico ter palcem in dlanjo desne roke, še vedno dirka. Ni tako hiter, kot je želel biti, a na reliju Dakar za amaterje ogromno šteje videti cilj v Rosariu.

Price dobil še eno etapo, v vodstvu ostaja Goncalves

Avstralec Toby Price (KTM) je zmagovalec šeste etape vzdržljivostnega relija Dakar 2016 med motociklisti. Na preizkušnji do bolivijskega Uyxamija, dolgi 723 km, je dobil tretjo etapo na letošnji izvedbi Dakarja. Skupno v vodstvu ostaja Portugalec Paulo Goncalves (Honda). Price je v etapi, ki je imela 542 km hitrostnih preizkušenj, za minuto premagal moštvenega sotekmovalca Avstrijca Matthiasa Walknerja, tretji je bil najboljši Hondin dirkač Goncalves. Skupno je Goncalves ostal v vodstvu, toda Avstralec zdaj zaostaja le še 35 sekund. Walkner je tretji, zaostaja pa dve minuti in 50 sekund. Šesta etapa je bila usodna za dva kandidata za vrh: Španec Joan Barreda Bort (Honda) je zaradi težav z motorjem izgubil več ur, Portugalec Ruben Faria pa se je pri padcu poškodoval in moral odnehati.

Slovenski predstavnik na reliju Simon Marčič je po številnih težavah in padcih v prejšnjih dneh vendarle nadaljeval tekmovanje in prišel do cilja dolge etape. Na 99. mestu je za najhitrejšim zaostal 3:15 ure, skupno pa je zdaj na 94. mestu (+ 7:14).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.