Drugi športi

VIDEO: Red Bull Air Race: Podlunšek pripravljen na boj z elito

Abu Dabi, 10. 03. 2016 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J./T.Š./E.K.
Komentarji
6

Samo še dan nas loči od kvalifikacij ter dva od prve tekme sezone in prvega nastopa Petra Podlunška v razredu Master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Podlunšek je eden od dveh novincev med elito. Prva dirka bo že v soboto na Kanalu A in VOYO.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Peter Podlunšek bo nastopil med elito
    01:51
    Iz 24UR: Peter Podlunšek bo nastopil med elito
  • Napovednik pred Red Bull Air Race v Abu Dabiju
    01:09
    Napovednik pred Red Bull Air Race v Abu Dabiju

Abu Dabi si bo ekipa Peter Podlunšek Racing zapomnila po marsikaterem prvič: za številko 37, Podlunška, bo to prvi polet v elitnem razredu Master, prva dirka v Abu Dabiju, prva tekma z novim dirkalnim letalom Edge 540 V2 in tudi prvi nastop z novoustanovljeno ekipo v postavi Katja Papič (koordinator), Dax Wanless (tehnik), Boštjan Dečman (taktik), Leon Krpič (marketing), Tina Torelli (stiki z javnostjo) in Luka Krajnik (digitalni mediji). Peter Podlunšek je eden od dveh novincev v razredu Master – poleg njega je v višji razred napredoval še Čeh Petr Kopfstein, ki s številko 18 tekmuje za team Spielberg.

Kljub nastopanju v pokalu Challenger ter izkušnjam z akrobatskimi letali pa letenje s pravim dirkalnikom zahteva popolnoma drugo tehniko in neprimerno boljšo fizično in psihično pripravo.
Ker je format dirke narejen za 14 tekmovalcev, je njun prestop deloma tudi povezan z upokojitvijo dveh legend tega športa - od tekmovalne kariere sta se poslovila boter prvenstva Peter Besenyi in najuspešnejši pilot v zgodovini prvenstva Paul Bohnomme, ki se je iz kokpita presedel v komentatorsko kabino.

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek FOTO: Red Bull Content Pool
Danes je prvi dan, ko je nad Abu Dabijem spet posijalo sonce – epske nevihte v prejšnjih dneh so odplavile večino testnih letov, veter je s hitrostjo 130 km/h podiral drevesa in pilone, emiratska vlada je zaprla šole in zastalo je celo trgovanje na borzi. "Čeprav nam je za puščavo precej netipčno vreme nagajalo, pa sem vseeno lahko opravil nekaj testnih letov. To je daleč od tistega, kar bi si želel, a nad doživetim nisem niti malo razočaran," je povedal dobro razpoloženi Peter Podlunšek.
14 pilotov in 8 dirk. Prva dirka že v soboto na Kanalu A in VOYO. Prenos iz Abu Dabija bo na sporedu ob 11.00. Dirko bosta komentirala novinar Gašper Jakomin in strokovni komentator Jago Stemberger. Na Kanalu A si bo možno ogledati še eno dirko, in sicer 17. julija iz Budimpešte.

"Naš glavni cilj je bil, da prvi leti minejo brez prevelikih odstopanj od pričakovanj in brez večjih tehničnih težav. Le tako lahko namreč zbereš vse prepotrebne podatke o delovanju motorja ter delovanja letala kot celote. Ker je letalo za nas praktično novo, vgrajeni so sistemi, ki so bili posebej razviti samo zame in jih tukaj v Abu Dabiju sploh prvič testiramo, lahko povem, da vse deluje, kot smo si želeli. Danes sem lahko končno letel v sami tekmovalni progi in kaže dobro."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peet001
11. 03. 2016 18.07
PP so vsi vspešni no razn mene
binmister
11. 03. 2016 09.35
+7
Niste napisali da je Podlunšek iz Murske saj če bi bil žabar bi napisali
Mitutoyo
10. 03. 2016 16.39
+4
Kmalu pa v Zeltweg.....
bus303
10. 03. 2016 15.41
+0
ata_jez
10. 03. 2016 16.19
-10
Ma ne pretiravi. Legenda je za zamurce, za ostale se bo moral dokazat.
roco
10. 03. 2016 15.05
+6
Vsaka čast g. Peter Podlunšek ! Samo tako naprej,.... BRAVO,....... MOJSTER SI !!!