Drugi športi

Razočarani Dugonjić: Za tretje mesto ni bil potreben 'ekstremen' čas

Kazan, 06. 08. 2015 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Plavalec Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v ruskem Kazanu osvojil peto mesto na 50 m prsno. Še četrtič je nastopil v finalu svetovnega prvenstva, kar je pred dobrimi tremi desetletji med Slovenci uspelo le še Borutu Petriču. Za razliko od Petriča pa Dugonjiću manjka medalja, ki je bila spet dosegljiva.

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Damjan Žibert

Damir Dugonjić je na prvem prvenstvu v Tatarstanu s slovenskim rekordom 26,70 dosegel tretji najboljši izid vseh časov na svetu, a tega dosežka v finalu ni uspel ponoviti. Bil je celo pol sekunde slabši in končal na visokem petem mestu, ki pa glede na pokazano ni zadovoljilo njegovih ambicij. Za nameček je tudi v Rusiji potrdil, da je medalja dosegljiva.

"Želel sem plavati s časom, nisem razmišljal o medaljah in res ne vem, kaj je bilo. Nisem bil nervozen, zdelo se mi je, da imam zavesljaj, a obenem se je zdelo, da sem zaostal že na začetku," je na sotočju rek Volge in Kazanke razmišlja koroški dvometraš.

Bolj konkreten je bil njegov trener Matija Medvešek: "V finalu sme videl drugega Damirja kot pred tem. Tehnično in taktično ni plaval, kar sva se dogovorila. Enostavno sva si želela, da ponovi predtekmovanje in še kaj doda. Videlo se je, da si Damir želi odplavati dober izid, a to ni dovolj. Namesto, da bi plaval naprej, se je preveč dvigoval v višino ter izgubljal čas. Skok je še nekako bil, v nadaljevanju pa ni šlo. Plavanje ni bilo nervozno, ampak na silo. Razočarana sva oba."

Trenutno najboljši slovenski plavalec je dokazal, da sodi med najboljše plavalce na svetu. "To sem seveda vedel že prej, a je pomembno, da si to vsako leto potrdim. Manjka pa mi pika na i, ki bi jo lahko postavil že tukaj, če bi znal v finalu odplavati tako kot v dan pred tem. Običajno je obratno in imam večje težave zjutraj. Na vrhu je bil razplet pričakovan, tretje mesto pa je bilo odprto in za bron ni bil potreben nekakšen ekstremen čas. Razočaran sem nad izidom, ne nad mestom. Peto mesto je uspeh, ostaja pa grenkoba, ker bi lahko posegel po kolajni."

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Reuters

Prvenstvo je od 28-tekmovalca ravenskega Fužinarja prejelo le oceno uspešno. "Vesel sem, da sem na 100 m prsno dosegel normo A za olimpijske igre, kar je bil eden od ciljev, škoda pa, ker nisem izvedel, koliko lahko plavam. Tudi na 50 m prsno sem se uvrstil v finale, kar je bil prvi cilj in sem dokazal, da sem med najhitrejšimi na svetu. Dosegel sem večino ciljev, razen te medalje." Bolj oster je trener Medvešek, ki trdi: "Tudi na 100 m prsno je bil dosegljiv finale, medalja je bila tam tokrat predaleč."

A sezona je končana in tudi slovenski rekorder si bo vzel kratek dopust. "Verjetno bova šla z ženo vsaj teden dni tudi v ZDA, olimpijska sezona pa se bo začela septembra. Postavljeni bodo novi cilji, zdaj je to še nepopisan list, do takrat pa se moram spočiti od plavanja in letošnjih vzponov in padcev."

Dugonjić že razmišlja tudi o olimpijski sezoni. "Spet bo treba trenirati tudi 200 m prsno, da bi 100 m prsno odplaval kar najboljše. Cilj bo polfinale in finale olimpijskih iger in že v predtekmovanju bo treba v Braziliji plavati pod minuto. Mislim, da mi manjka tudi delček vzdržljivosti, zato bo treba nastopati na daljših razdaljah. To mi bo pomagalo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.