Drugi športi

V senci odličnega Bolta peto mesto Ratejeve in deveto Rodičeve

Pariz, 06. 07. 2013 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Martina Ratej je na devetem atletskem mitingu letošnje diamantne lige, ki se končuje v Parizu, zasedla peto mesto (59,20 m) v metu kopja. Snežana Rodič, druga slovenska predstavnica, pa je v uvodni disciplini zasedla deveto mesto. V troskoku je skočila 13,81 m. Usain Bolt je na 200 m postavil izid sezone.

Najboljše dosežke leta na prostem so dosegli jamajški zvezdnik Usain Bolt na 200 m (19,73), Kirani James iz Grenade v teku na 400 m (43,96), na 5000 m Etiopijka Tirunesh Dibaba (14:23,68), Kenijec Ezekiel Kemboi na 3000 m zapreke (7:59,03). Drugouvrščeni v tem teku, Francoz Mahiedine Mekhissi, pa je postavil evropski rekord (8:00,09). "To je zelo dobro, zadovoljen sem s svojo predstavo," je takoj po nastopu povedal Bolt. Na pol stadionskega kroga je uspel izboljšati prejšnji dosežek sezone, ki ga je njegov trenutno največji tekme Tyson Gay z 19,74 dosegel na ameriškem prvenstvu pred dvema tednoma. V francoski prestolnici je pod 20 sekundami tekel le še drugi Jamajčan Warren Weir (19,92), domačin Christophe Lemaitre pa je bil tretji (20,07).

Snežana Rodič
Snežana Rodič FOTO: Reuters
Pariz je zaskrbljena zaradi poškodbe zapuščala Martina Ratej. "V drugi seriji sem še poškodovala. Boli me predpona in enostavno nisem mogla narediti več. Močno me boli, šele po prihodu v domovino bom videla, kako težka je poškodba. Po drugem metu me je vse bolj bolelo, sedaj, ko sem se že nekoliko ohladila, pa je še huje. Želela sem se uvrstiti med prve tri, ker so bile tekmice blizu, vendar enostavno ni šlo več. Upam, da poškodba ni hujša in bom lahko nadaljevala s pripravami na svetovno prvenstvo v Moskvi," je dejala Ratejeva.

Ratejeva je tekmo začela kot četrta med nastopajočimi po izidih sezone na svetu (62,60 m), imela v prvi seriji neveljaven met, z 58,74 m pa je bila po drugi seriji peta, kjer je ostala tudi po 59,20 m dolgem metu v tretjem poskusu. V četrti seriji je še drugič videla rdečo zastavo. Ratejeva je tudi v zadnjih dveh metih ostala brez izida, vendar je ni prehitela nobena izmed tekmic.

Nemka Christina Obergföll je upravičila vlogo prve favoritinje. Že v prvi seriji je orodje vrgla 64,74 m, po 62,82 m v drugi je tri poskuse izpustila, v zadnjem pa je ostala brez izida. Z osebnim rekordom se ji je v zadnji seriji najbolj približala Avstralka Kimberley Mickle (64,35 m).

Martina Ratej
Martina Ratej FOTO: Damjan Žibert

Snežana Rodič, ki si je med prijavljenimi tekmovalkami delila tretji najboljši izid sezone (14,58 m), je začela zelo slabo, s 13,19 m v prvi seriji. Nato je skočila še 13,58 in 13,81 m. S tem se ni uvrstila med najboljših osem tekmovalk, ki so imele v nadaljevanju na voljo še po tri poskuse. "Že na ogrevanju se nisem dobro počutila, potem pa mi tudi na tekmi ni steklo. Nič mi ni šlo, od zaleta pa do skokov. Škoda, vendar pa je bolje, da se je to zgodilo danes, kot pa da bi tako slabo skakala na svetovnem prvenstvu. Sedaj bom imela dan počitka, potem pa se bom pogovorila s trenerjem Srdjanom Djordjevićem, če bom nastopila na naslednji tekmi v Madridu," je pojasnila Rodičeva.

Prva je bila Kubanka Caterine Ibarguen (14,69 m). Srebrna na lanskih OI in bronasta na SP leta 2011 ima sedaj 16 točk in vodi v troskoku v ligi. Drugo mesto je presenetljivo z izraelskim rekordom (14,58 m) osvojila Hanna Knyazheva, sicer finalistka OI. Tretja je bila svetovna prvakinja Ukrajinka Olga Saladuha (14,55 m). Ukrajinka, bronasta lani na OI, ima na drugem mestu skupnega seštevka discipline sedem točk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.