Drugi športi

Seksistični komentarji 'odnesli' teniškega direktorja: Če bi bil ženska teniška igralka, bi šel vsak večer na kolena ...

Indian Wells, 22. 03. 2016 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Z./T.Š.
Komentarji
11

Raymond Moore je uradno odstopil s funkcije direktorja teniškega turnirja v Indian Wellsu zaradi seksističnih opazk, ki jih je podal na račun tenisačic in kot je dejal, njihovega izkoriščanja na račun bolj popularnega moškega tenisa. Odzvala sta se oba najboljša tenisača na planetu, Novak Djoković in Serena Williams.

Raymond Moore je med drugim dejal: "V mojem naslednjem življenju, ko se vrnem, želim biti nekdo, ki bi deloval v teniškem združenju WTA, saj igralke izkoriščajo popularnost moškega tenisa. Ne odločajo o ničemer in imajo srečo. Zelo veliko srečo. Če bi bil ženska teniška igralka, bi šel vsak večer na kolena in se zahvalil bogu za Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, ker sta dvignila tenis na to raven, kjer je zdaj."

Kasneje se je Moore v izjavi za agencijo AP opravičil: "Zelo mi je žal za vse besede, ki sem jih izrekel. Lahko smo spremljali ženski finale, kjer smo bili priča njihovi moči, še posebaj smo to lahko opazili pri Sereni (Williams, op.p) in Victorii (Azarenka , op.p.) in celotni WTA. Še enkrat bi se rad za komentarje iskreno opravičil." Vseeno je bilo jasno, da je šel predaleč v svojih komentarjih in je danes odstopil z mesta direktorja turnirja.

Serena Williams
Serena Williams FOTO: AP
Serena Williams je na svoji konferenci besede 69-letnega Južnoafričana označila kot netočne in ob enem od komentarjev, ko je Moore omenil tudi slabo gledanost teniških ženskih dvobojev dodala: "Veliko je teniških igralk, katerih dvoboji so zelo atraktivni. Mislim, da niti ena ženska ne bi smela na kolena in se zahvaljevati komurkoli. Mislim, da Moorova izjava ni bila na mestu."

Novak Đoković je le nekaj dni za osvojenim Indian Wellsom sedaj že nekdanjega glavnega moža prestižnega turnirja ostro obsodil. Njegove komentarje je označil za politično nekorektne. Vendar pa pravi, da bi morali moški imeti večje nagradne sklade od žensk, saj na igrišču preživijo dlje časa in po njegovem igrajo bolj intenzivno.

Besede srbskega tenisača je za BBC potrdila tudi nekdanja britanska šampionka v badmintonu Gail Emms: "Nerada govorim to, ampak je v športu lažje uspeti če si ženska, ravno zaradi težaškega dela, ki ga morajo opraviti moški, če si želijo na sam vrh."
Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: Reuters

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jejejejejojojiji
23. 03. 2016 14.30
+2
Res ne razumem v čem je tu problem??? Ženske so manj plačane, ker je manjša gledanost, manj denarja od sponzorjev in manj od tv prenosov. Če hočejo enakost, naj dvigovanje uteži plačajo toliko kot nogometaše in tenisaČICE!.
DSS
22. 03. 2016 20.19
+2
Ženski tenis se je gledal zaradi lepotic kot so Cappriati, Kurnikova, Šarapova, Wozniacki, Ivanović, Kirilenko
JanZiska
22. 03. 2016 16.39
-3
Izjava je zgrešena in neumna. Dejstvo je, da je moški tenis ravno tako dolgočasen kot ženski. Ženske si zaslužijo višje nagrade saj je prej konec in je trpljenje pred TV manjše.
jejejejejojojiji
23. 03. 2016 14.31
+2
Hehe kok si ti srečen, ker lahko gledaš tenis:)))
ADRR
22. 03. 2016 15.11
+27
Kar je tip komentiral je v bistvu resnično, samo malo nespretno se je izrazil. Ženski nagradni skladi so tako visoki samo zaradi nuje glede enakopravnosti žensk in moških in ne zaradi popularnosti ali gledanosti. Če bi šle nagrade glede na gledanost in popularnost, bi morale biti ženske nagrade polovico nižje. In da ženske tenisačice zaslužijo toliko so takorekoč lahko hvaležne popularnosti moškega tenisa. To so dejstva.
ADRR
22. 03. 2016 15.12
+11
Pa ne mi zdej dajati minuse ker ste užaljene ženske in ker vam resnica ni všeč :)))
jejejejejojojiji
23. 03. 2016 14.35
+1
Ženski tenis sem nehal gledat z odhodom Martine Hingis. Tele sekice me res bolj spominjajo na moške kot kak "nežni" spol.
Zoran-zoki
22. 03. 2016 14.46
+10
serena je po moje še zdaj moški :)
LordKEK
22. 03. 2016 14.03
+14
Serena je bila rojena kot moski.
ADRR
22. 03. 2016 15.13
+2
LordKEK
22. 03. 2016 15.27
-1