Drugi športi

Proti brazilsko obarvanemu Azerbajdžanu za zgodovinsko četrtfinale EP

Ljubljana, 31. 01. 2014 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska reprezentanca v futsalu je v sredo proti nekdanjim prvakom Italijanom prišla do prve zmage na evropskih prvenstvih, sedaj pa ima možnost, da s točko proti Azerbajdžanu potrdi prvo mesto in se uvrsti v četrtfinale.

Slovenska reprezentanca v futsalu ima lepo priložnost, da se uvrsti v četrtfinale EP.
Slovenska reprezentanca v futsalu ima lepo priložnost, da se uvrsti v četrtfinale EP. FOTO: Drago Perko/futsal.si

Ekipa iz Kavkaza je tako kot Italija brazilsko zaznamovana, pred leti pa je ta naturalizacija vzbudila precej neodobravanja. Selektor reprezentance je že od leta 2008 nekdanji brazilski as 45-letni Alesio, ki je po igranju na domačih tleh prišel v Evropo. Sprva je igral v moskovskem Spartaku, potem pa v Jugorsku. V obeh ekipah je bil trener in igralec, le trenersko pot pa je pričel v Kairatu iz Alma Ate, od leta 2008 pa je trener državnega prvaka Araza in državne reprezentance. Po zadnjih podatki bo ekipa nastopila v postavi: Buranello (V), Zamanov (V), Felipe, Edu, Farzalijev, Gambarov, Rafael, Augusto, Mammadov, Farajzade, Armadeu, Biro Jade, Borisov, Atajev. Na evropskem prvenstvu so nastopili dvakrat – leta 2010 so bili 4. in tako postali najboljši debitant v zgodovini evropskih prvenstev. Najprej so šokirali domačine (3:1), potem še Čehe (6:1). V četrtfinalu so s 4:2 odpravili Ukrajino, v polfinalu pa s 3:5 klonili proti Portugalcem. V boju za bron so se jim maščevali Čehi (5:3). Nilson Machado dos Santos Biro Jade pa je bil leta s petimi zadetki tudi najboljši strelec prvenstva na Madžarskem. Pred dvema letoma na Hrvaškem so se poslovili po dveh porazih v predtekmovanju.

"Azerbajdžan je specifična ekipa, ki se brani s strogo cono, kar nam dosedaj ni bilo ravno pisano na kožo. Za nameček so tudi ekipa, ki odlično igra z vratarjem v polju. Ni pa potrebno poudarjati, da jedro ekipe tvorijo naturalizirani Brazilci," pravi selektor Andrej Dobovičnik, ki je s pomočjo prijateljev slovenskega futsala prišel do posnetka tekme Turčija – Azerbajdžan, tekmeca pa je gledal tudi na dveh tekmah v Srbiji prejšnji teden. "Dobro smo izkoristili prost dan in si nabrali moči. Trening smo prilagodili regeneraciji in pripravi na Azerbajdžan. Pozabiti je treba tekmo proti Italiji, to je za nami, Azerbajdžan pa nova zgodba. Pričakujem precej bolj ritmično tekmo. Upam le, da tempo ne bo previsok. Če pa že bo, sem prepričan, da bodo moji igralci tudi temu kos. Kaj bo odločilo, težko napovem. So pa tekmeci znani po igri z vratarjem v polju. Naj to igrajo, ko bodo lovili naše vodstvo. Lepo bi bilo, da povedemo," je za spletno stran futsal.si še doda Doc, kot kličejo slovenskega selektorja.

Andrej Dobovičnik
Andrej Dobovičnik FOTO: Drago Perko/futsal.si

Azerbajdžan premore prvo in drugo ligo. V elitni nastopa 12 ekip, v vodstvu pa je Araz, ki je v 11 krogih zbral prav toliko zmag. V drugi lig nastopa 16 ekip. Araz se je izkazal tudi v Evropi, kjer je v sezoni 2009/10 zasedel 3. mesto v ligi prvakov. V tekmi za bron je po podaljšku odpravil italijanskega prvaka Luparense (5:4).

Slovenija in Azerbajdžan uradne tekme še nista odigrali. Ima pa dobre izkušnje z njihovim državnim prvakom FC Litija. Predlani so jih Litijani s 5:3 doma v elitnem delu Lige prvakov premagali Araz, ki je ob polčasu vodil že 0:3. S tremi goli Alena Fetića ter zadetki Gašperja Vrhovca in Damirja Pertiča so prišli slovenski prvaki do zmage. V letošnji izvedbi Lige prvakov pa se je Araz prebil na finalni turnir lige prvakov, kjer bo naskakoval naslov v konkurenci Barcelone, Dinama Moskva in Kairata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6459
31. 01. 2014 23.09
Slovenija in Azerbajdžan 6:7 (3:1).ŠKODA ZAMUJENE PRILOŽNOSTI....
šumar
31. 01. 2014 10.13
-27