Drugi športi

Čilski rudar s tekom premaguje travmo

New York, 08. 11. 2010 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Letošnjega newyorškega maratona se je udeležilo rekordnih 45.344 tekačev, med njimi je bil tudi čilski rudar Edison Pena. Zmagal je Etiopijec Gebre Gebremariam, med ženskami pa Kenijka Edna Kiplagat.

Zmagovalec maratona Gebre Gebremariam
Zmagovalec maratona Gebre Gebremariam FOTO: Reuters

Etiopijec Gebre Gebremariam je zmagovalec 41. maratona v New Yorku. Gebremariam je slavil že na svojem prvem maratonu in dosegel čas 2:08:13. Pri ženskah je bila najboljša Kenijka Edna Kiplagat s časom 2:28:20.

Gebremariam je prvi tekač po letu 1983, ki je v New Yorku slavil že v svojem prvem nastopu. Do zdaj je največji uspeh dosegel leta 2009, ko je bil svetovni prvak v krosu. Drugo in tretje mesto sta si pritekla Kenijca Emmanuel Mutai (2:09:18) in Moses Kigen Kipkosgei (2:10:39).

Mary Keitany, Edna Kiplagat in Shalane Flanagan
Mary Keitany, Edna Kiplagat in Shalane Flanagan FOTO: Reuters

Pri ženskah je drugo mesto osvojila domačinka Shalane Flanagan, tretja z olimpijskih iger v Pekingu v teku na 10.000 metrov, ki je za zmagovalko zaostala 20 sekund. Tretja je bila Kenijka Mary Keitany (2:29:01).

Gebrselassie končal kariero

Sloviti etiopski atlet, eden od najboljših dolgoprogašev vseh časov Haile Gebrselassie, je na prizorišču newyorškega maratona naznanil konec dolge in bogate kariere. Gebrselassie je sicer odstopil na polovici tekmovanja, potem ko je imel težave s poškodbo kolena.

Pena: Tek je del moje terapije

V času ujetništva pod zemljo je Pena dnevno tekal po jaških zasutega rudnika, da bi premagal strah in tesnobo.
V času ujetništva pod zemljo je Pena dnevno tekal po jaških zasutega rudnika, da bi premagal strah in tesnobo. FOTO: Reuters

Letošnjega maratona se je udeležilo rekordnih 45.344 tekačev, med njimi pa je bil tudi Čilenec Edison Pena, eden od 33 rudarjev, ki so nedavno pod zemljo v zasutem rudniku zlata preživeli 69 dni. Svoj maraton je zaključil v petih urah in 40 minutah. Na novinarski konferenci po tekmi je Pena dejal, da je maraton del njegove terapije, kako prebroditi travmo in strah pred smrtjo. "To je simbol poguma in bitke s samim sabo, da premagam bolečino, ki jo čutim v sebi," je na cilju dejal Pena.

"Pretekel sem maraton ter premagal samega sebe in tesnobo, ki me spremlja še iz rudnika."
"Pretekel sem maraton ter premagal samega sebe in tesnobo, ki me spremlja še iz rudnika." FOTO: Reuters

"Ko tečem, mislim le na to, da bom premagal svojo usodo. Ko sem bil ujet v rudniku, sem si zaprisegel, da bom močnejši od njega. Tekel bom toliko časa, da se me bo naveličal in bom zmagal,“ je dejal Pena, ki je bil nad sprejemom in množico ljudi, ki ga je spodbujala med tekom, zelo navdušen.

Med znanimi so se 41. maratona udeležili še igralka Katie Holmes, pevec P-Diddy, pevka Alanis Morissette ter bivši guverner Mike Huckabee.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
08. 11. 2010 14.47
Čestitam.. To je prava vrlina!