Drugi športi

FOTO in VIDEO: Padel je prvak - sodniki odločili v korist izzivalca Saundersa!

Manchester, 19. 12. 2015 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K./M.J./T.V.
Komentarji
6

Novi svetovni prvak v srednjetežki kategoriji je po verziji WBO postal Billy Joe Saunders, ki je v Manchestru po tesni sodniški odločitvi premagal Andyja Leeja ter mu s 23 zaporedno zmago snel šampionski pas. V veltrski kategoriji naslov ubranil Liam Smith.

Želim se le zahvaliti Bogu. Nisem ga prosil za to - rotil sem ga! Želim se le zahvaliti moji ekipi in Franku Warrenu. Imam dobro brado. Pretepom ne bom rekel ne. Tukaj sem premagal dobrega, čvrstega prvaka. Njegov kroše sem uporabil proti njemu. Billy Joe Saunders, novi svetovni prvak

V dvorani Manchester Arena so gledalci dočakali boksarski spektakel. Nepremagani izzivalec Billy Joe Saunders se je za naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji pomeril z Andyjem Leejem. V razprodani dvorani je pred okoli 20.000 gledalci "romski" dvoboj postregel s previdnima uvodnima rundama, Saundersov aperkat tik pred zvoncem za konec prve runde pa je najbolj navdušil gledalce. Ti so na noge skočili v naslednji rundi, ko je Saunders s kratkim udarcem izvrstno odgovoril na ofenzivo Leeja in ga prvič položil na tla. Sodnik je dovolil nadaljevanje obračuna tudi po vnovičnem nokdavnu in Lee se je rešil. V četrti rundi Saunders ni brezglavo napadel, Lee pa je dokazal, da se je praktično povsem pobral po težkih udarcih. Saundersu je tudi v naslednji rundi uspel le en "cross" udarec z levico, a je imel obračun povsem pod nadzorom.

S hitrim gibanjem je ostajal izven Leejevega dosega, čeprav ga je nasprotnik v rdečih hlačkah v šesti in sedmi rundi nekajkrat uspel zadeti v precej izenačenih minutah. Lee, sicer bratranec nedavno okronanega Tysona Furyja, je v zadnje tri runde krenil z dobro predstavo v deveti. Lee se je več kot očitno vračal v borbo in vedno bolj živ obračun je po nekaj močnih desnicah prekinil zvonec, ki je napovedal zadnji dve rundi. V enajsti je Leeju uspelo z levo roko malce resneje pretresti Saundersa in to je bil dober uvod v sklepno dejanje. Saunders je bil v rahlih težavah, Lee ga je nekajkrat zadel v telo, a je za kaj več zmanjkalo časa. Oba sta v ringu proslavljala, toda odločitve sodnikov (113-113, 114-112, 115-111) so zmago prisodile izzivalcu Saundersu.

Za naslov svetovnega prvaka v veltrski kategoriji sta se pomerila Liam Smith in "Jimmy" Kilrain Kelly. Smith je prvič branil svoj pas v vetrski kategoriji po verziji WBO proti nepremaganemu kolegu, šlo pa je tudi za vedno vroči obračun rivalskih mest Manchestra (Kelly) in Liverpoola (Smith). Tudi zato je bil Smith deležen precej mlačnega sprejema in nekaj žvižgov. Kellyju je v energičnem začetku uspelo nekaj uspešnih aperkatov in branilec naslova ni imel lahkega dela, čeprav je v drugi rundi dobro odgovoril, a nato "kasiral" nov aperkat tik pred zvoncem. Smith je dobil vse tri runde, toda ni povsem razblinil dvomov. V peti rundi se je borba razživela, na nekaj zelo dobrih Kellyjevih udarcev je Smith silovito odgovoril in s krošejem bi skoraj "položil" svojega nasprotnika, ki pa se je rešil. V naslednji rundi je storil tudi hud prekršek (z glavo se je zaletel v Smitha) in sodnik mu je prisodil kar dve kazenski točki. V sedmi rundi pa je bilo vsega konec - Kelly ni zdržal ofenzive Smitha in padel na vrvi, a skušal nadaljevati, nato pa je sodnik le prekinil dvoboj.

Liam Smith je bil pred glavno borbo večera premočen za Jimmyja Kellyja.
Liam Smith je bil pred glavno borbo večera premočen za Jimmyja Kellyja. FOTO: Reuters

Prvi medcelinski dvoboj večera je proti Noeju Nunezu dobil domačin Jack Catterall. Še nepremagani Britanec je za medcelinski naslov v sueperlahki kategoriji po verziji WBO Mehičana na vrvi spravil v tretji rundi, ko je po seriji natančnih in močnih udarcev sodnik dvoboj prekinil in dosodil 14. zmago 22-letniku s tehničnim nokavtom (14-0, 9 z nokavtom). Catterall je dvoboj začel silovito, nato pa popustil in Nunez je bil morda celo boljši v drugi rundi, a kljub nekaj neugodnim udarcem v telo domačina je Mehičan na koncu ostal brez obrambe in se zgrudil v tretji rundi.

Mitchell Smith se je pred merjenjem moči s someščanom Georgem Juppom hvalil, da je nekoč zlahka dobival njune "sparing" obračune, zato je Jupp v Manchestru začel še posebej motivirano. Smith je v prvih dveh rundah Juppa zadel z bolj "čistimi" udarci, toda po točkah je bil za odtenek vseeno boljši Jupp. Po petih rundah ni bilo še nič odločenega, Smith je sicer rahlo prevzel pobudo, a favorizirani borec je bil po polovici dvoboja kljub vsemu v rahlih težavah. Brez velikih pretresov je Smith nato le prevzel nadzor nad dvobojem in Juppa držal na varni razdalji. Mislil je, da je storil dovolj za dolgočasno zmago, toda sodniki so precej presenetljivo prisodili zmago Juppu po točkah (96-94, 97-93, 98-94) in zadali prvi poraz Smithu.

Za medcelinski naslov v srednjetežki kategoriji po verziji WBO sta se nato pomerila Britanec Tommy Langford in Poljak Robert Swierzbinski. Po presenečenju v prejšnjem dvoboju Juppa in Smitha v tej bitki ni bilo dvomov, Birminghamčan je Swierzbinskega v drugi rundi spravil v precejšnje težave, a se je njegov nasprotnik uspel rešiti, potem ko je za hip že padel na kolena. V tretji rundi je nov padec Poljaka primoral sodnika v nekajsekundno prekinitev, toda bitka se je nadaljevala tudi po tem, ko se je Swierzbinski po močnem udarcu usedel na pod. Kmalu po začetku četrte runde pa je imel sodnik dovolj in dvoboj dokončno prekinil, Langford (15-0) pa je zasluženo ubranil pas.

Izidi:

Za evropski naslov v supermušji kategoriji po verziji WBO:
Paul Butler (Velika Britanija) premagal Silvia Olteanuja (Romunija)

Za medcelinski naslov v superlahki kategoriji po verziji WBO:
Jack Catterall (Velika Britanija) premagal Noeja Nuneza (Mehika)

Za medcelinski naslov v super peresno lahki kategoriji po verziji WBO:
George Jupp (Velika Britanija) premagal Mitchella Smitha (Anglija)

Za medcelinski naslov v srednjetežki kategoriji po verziji WBO:
Tommy Langford (Velika Britanija) premagal Roberta Swierzbinskega (Poljska)

Za naslov svetovnega prvaka v superveltrski kategoriji po verziji WBO:
Liam Smith (Anglija) premagal "Jimmyja" Kilraina Kellyja (Velika Britanija)

Za naslov svetovnega prvaka v srednjetežki katagoriji po verziji WBO:
Billy Joe Saunders (Velika Britanija) premagal Andyja Leeja (Irska)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc79
20. 12. 2015 17.46
-5
briga me za neke leve boksarje.. dokler je bil zavec smo za nekoga navijali, za te američane pa vseeno kdo zmaga.
Barbarezo
20. 12. 2015 18.01
+1
sej zdaj se navija za Adnana Ćatića ... oz Felix Sturm
vrtnar01
20. 12. 2015 13.11
-3
Če na vse to pogledate malo z distance,mislite,da je boks šport?
bgko
20. 12. 2015 16.31
+3
slovenc79
20. 12. 2015 17.47
+3
boks je definitivno šport. za laike ki so nafilani s hipijevsko ideologijo pa seveda ni.
Jožajoža
19. 12. 2015 21.36
-16
kdo je že zavec