Drugi športi

Potrjeno: Ruski atleti z izjemo Klišine brez OI - Cas zavrnil pritožbo ruskih atletov

Lozana, 21. 07. 2016 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani je zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne atletske zveze, ki sta jim zaradi državno podprtega sistematičnega dopinga prepovedala nastope na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Ruski atleti so ostali brez olimpijskih iger v Riu.
Ruski atleti so ostali brez olimpijskih iger v Riu. FOTO: Reuters
Ruski olimpijski komite (ROC) je za nedoločen čas prestavil slovesno predstavitev svoje olimpijske reprezentance za nastop v Riu de Janeiru, ki je bila predvidena v nedeljo, 24. julija v Moskvi, je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal vodja ruske olimpijske delegacije Igor Kazikov.

Na prepoved se je pritožil, poleg športnikov, tudi Olimpijski komite Rusije, ki je takoj po odločitvi Casa napovedal tožbe na civilnih sodiščih. "Pritožbena komisija Casa je potrdila odločitev IAAF. V pravilih je določeno, da športniki, katerih nacionalno zvezo je mednarodna suspendirala, ne morejo nastopiti po pravilih IAAF," je sporočil Cas. Na OI v Riu bo prihodnji mesec lahko pod rusko zastavo tekmovala le skakalka v daljino Darja Klišina, ker ne trenira v Rusiji. Obenem pa je Mok že pred razsodbo Casa na rusko pritožbo glede pripovedi nastopov na OI napovedal, da bo imela odločitev razsodišča vpliv tudi na odločanje o nastopu celotne ruske olimpijske reprezentance v Riu. Predsednik IAAF Sebastian Coe je pozdravil odločitev Casa, "ker je podprlo naša pravila in našo moč, da ta pravila uveljavimo ter pri tem upoštevamo naš protidopinški kodeks". Toda obenem je nekdanji olimpijski zmagovalec Coe zatrdil: "Toda odločitev je daleč od tega, da bi bil to dan za triumfalne izjave. V šport nisem prišel zato, da bi športnikom prepovedoval tekmovati. IAAF in njena posebna skupina bo še naprej sodelovala z Rusi, da naredi čisto, varno in primerno okolje za atlete, da bosta njihova federacija in ekipa ponovno dobila mednarodno priznanje in bodo lahko nastopali na mednarodnih tekmovanjih."

Kar 14 protidopinških agencij, med njimi ameriška, kanadska in nemška, se zavzema za izključitev vseh ruskih športnikov z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. V sredo zvečer je pismo nacionalnih protidopinških agencij z zahtevo po izključitvi prejel tudi predsednik Moka Thomas Bach. Predstavniki nacionalnih agencij Avstrije, ZDA, Kanade, Nemčije, Danske, Švedske, Nove Zelandije, Egipta, Norveške, Finske, Španije, Japonske, Nizozemske in Švice so v svojem pisanju poudarili, da je Mok po razkritju poročila Richarda McLarna, da so v prikrivanje pozitivnih dopinških testov vključene pravzaprav vse odgovorne ruske službe in da je prikrivanje vodeno s samega državnega vrha, brez druge možnosti, kot da Rusijo izključi. Mok je že sporočil, da bo odločitev o vsesplošni prepovedi nastopa ruskih športnikov na OI podal v nedeljo.

Coe je pozdravil odločitev Casa.
Coe je pozdravil odločitev Casa. FOTO: Reuters
Pravila so pravila, nisem jih jaz postavil. Toda če nekdo goljufa in krši pravila, potem je pravila treba dosledno spoštovati. Sam ne bom komentiral, če se mi zdi taka odločitev pravilna ali ne ... Današnja odločitev ima močno sporočilo. Pri vsem skupaj gre za to, da naš šport ostane čist. Usain Bolt

Ena najboljših atletinj vseh časov Jelena Isinbajeva, ki je bila pred dvema dnevoma tudi sama na zaslišanju v Lozani, je medtem že sporočila, da pomeni odločitev arbitraže "pogreb za svetovno atletiko". Ruski minister za šport Vitalij Mutko je napovedal, da bodo v Rusiji preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale take, kot so sedaj, ter dodal: "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje." V Rusiji so dan prej, v sredo, sicer imenovali olimpijsko reprezentanco, v kateri je 387 športnikov v 30 različnih panogah, med njimi je tudi 68 atletov.

Neodvisna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo vodi kanadski odvetnik Richard McLaren, je v ponedeljek objavila svoje poročilo o preiskavi dopinških manipulacij med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014. McLarnova preiskava je potrdila sistematično prikrivanje in koriščenje dopinga, ki so ga podpirale ruske državne ustanove na čelu s športnim ministrstvom ob pomoči varnostnih in tajnih služb.

Wada ugotavlja, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov; v Rusiji so imeli dodelan projekt "izgubljanja testov", ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih Wade je bilo vpletenih 30 športov oziroma panog, največ pozitivnih testov je bilo v atletiki (139), sledi pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28). Izpostavili so predvsem zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 in zadnji svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju, ki ju je gostila Rusija.

Isinbajeva je odločitev arbitraže označila za pogreb svetovne atletike.
Isinbajeva je odločitev arbitraže označila za pogreb svetovne atletike. FOTO: AP

"Po koncu atletskega SP v Moskvi leta 2013 je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, ker je bil v njih 'umazan' urin. Šele potem so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza IAAF," je med drugim ugotovil McLaren.

Obravnavala je tudi olimpijske igre v Sočiju. Po ugotovitvah je bil najbolj presenetljiv popoln nadzor države nad vsem v dopinškem laboratoriju, kjer so preverjali vse vzorce ruskih športnikov in prikrivali pozitivne. Laboratorij v Moskvi je tako uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, v Sočiju pa so med igrami menjavali sporne vzorce urina.

IAAF je 10. julija letos glasovala za nadaljevanje suspenza ruskih atletov, IAAF in Mok pa sta tudi že zavrnila prošnje 68 ruskih tekmovalk in tekmovalcev, da bi lahko nastopili na OI. Wada je 9. novembra 2015 predložila 323 strani dolgo poročilo, v katerem je orisala razsežnost dopinške prakse v ruski atletiki. IAAF je potem 13. novembra začasno suspendirala rusko zvezo, dvoransko svetovno prvenstvo marca letos v Portlandu v ZDA pa je bilo prvo, na katerem Rusi niso mogli sodelovati.

Rusi ogorčeni in razočarani
"Odločitev Casa je nezaslišana, brez primere in ponižuje šport. Mednarodna atletska zveza (IAAF), ki je prepovedala nastope našim atletom, je prežeta s korupcijo in ne znam si pojasniti, zakaj v vseh teh letih ni sprožila preiskav. Vsaj etična komisija IAAF in mednarodni olimpijski komite bi morala to storiti," je menil ruski minister za šport Vitalij Mutko. Napovedal je, da bodo v Rusiji preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale take, kot so sedaj, ter dodal: "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje."

"Mislimo, da je težko sprejeti princip kolektivne krivde. Govorimo o atletinjah in atletih, ki so se trdo in dolgo pripravljali na OI in nimajo nič z dopingom, z obtožbami in špekulacijami, in ki so jih stalno testirale tudi tuje proptidopinške organizacije," se je na odločitev Casa odzval tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DSS
22. 07. 2016 13.08
+1
Enostavno ni prav. Če je kdo pozitiven se ga isključi. Poštene športnike izključiti pa je narobe. Če je pa atletska zveza mutila, pa denarna kazen. Olimpijski duh je tukaj povožen in Kuberten se obrača v grobu.
taurus111
21. 07. 2016 21.35
+5
Če bodo Ruskim atletom prepovedali nastop na OI, bi OI morali bojkotirat vsi Slovanski narodi, tudi Slovenci, potem jim ostane samo Zika????
ivan.z Doba
21. 07. 2016 18.55
+4
Le kateri vrhunski športnik ne jemlje "dopolnil"?! Samo da jih ne dobijo. So vedno korak pred kontrolo.
taurus111
21. 07. 2016 21.43
felixkp
21. 07. 2016 17.50
-2
Če država Rusija podpira in organizira jemanje nedovoljenih substanc, potem naj se izključijo vsi. Potem pa naj Rusi nekaj naredijo, da si povrnejo kredibilnost. Ali pa naj sami organizirajo Ruske OI kjer bi bile te in podobne substance dovoljene.
matija888
21. 07. 2016 17.10
+4
Predsednik IAAF Sebastian Coe je svoje čase užival vse tiste stvari, katere so danes prepovedane.
taurus111
21. 07. 2016 16.59
+10
MOK je podplačan od amerikanov, to je maščevanje Rusiji ne njenim atletom, če so grešili posamezniki, prav a zato ni potrebno suspendirat vse atlete. Naj spomnim na še danes sporne rekorde Florence Griffit Jonyer ,na kratkih progah pa Mary Otlly, vse amerikanke. za njihovo zvezo ni bilo suspenza , dvojna merila strica Samma?
TrixTrax
21. 07. 2016 17.07
-1
Kakšni posamezniki človek?? Sistemski dopingu z naročilom politike je tole bilo v Rusiji.
KamelTrajber
21. 07. 2016 17.09
-1
pusti taurusa in njegovo antirusko politiko :)
taurus111
21. 07. 2016 21.32
+1
Ni antiruska ampak proruska Kamel , Ti pa goni merikanasko, boš daleč prišel?
MoKo995
21. 07. 2016 21.32
+3
lol, kok vi vse verjamete. Kaj je bilo pa z Discoveryjem in Aremstrongom...tam je šele bil sistemski doping...a so izključili VSE američane iz kolesarstva, a so izključili vse ameriške ekipe iz kolesarstva...in na veliko se motite, če mislite, da so imeli(imajo) američani tak doping le v kolesarstvu...
bekson74
21. 07. 2016 16.54
+7
usa dopingerhi so pa čisti ko suza......kake lovske .....na bruhanje gre ko vidiš kako in kam ameri vodijo svet....ampak jim ne bo uspelo....
vrtojb
21. 07. 2016 16.16
+6
demonizacija rusije, temu se je treba upreti ker vodi v vojno
Tone Tone
21. 07. 2016 16.08
+2
Suspenz za vse enako je nepravno in ni v skladu z subjektivno odgovornostjo kršitelja.
piron
21. 07. 2016 15.03
+11
Alah je velik! Skrajni islam bo zavzel svet! Če desetletje bomb in na tisoče nedolžnih žrtev ne pomaga, bo pa šport pomaga! V Riu bo eksplozija medalj ATLETINJ in atletov iz Katarja, Kuvajta, Dubaja, Savdske Arabije in podobnih, kjer je ženskam prepovedano celo rekreativno športanje (da o ostalem ne govorim). Ampak - money counts.
piron
21. 07. 2016 15.12
+6
GROZA je, kako je MOK pokleknil, Ekspanzijo zgoraj omenjenih športnikov,pa lepo kaže letošnja atletska liga.
26277
21. 07. 2016 14.56
+15
SRAMOTA - VSE SVETOVNE REKORDE Z IZJEMO SREDNJIH PROG PRI MOŠKIH - ŠE TAM NISEM SIGUREN, JE POTREBNO IZBRISAT. POGLEJTE SI REKORDERJE- USA - JAMAJKA - NDR-ČEŠKA. ATLETIKA JE ŽE ZDAVNAJ UMRLA - DIAMANTNO LIGO LAHKO UKINEJO, NI ZANIMANJA. ZDA - MAFIJA, SO VEČ KRIVE OD RUSIJE. LP
janfilimon
21. 07. 2016 14.40
+2
Slayer, kje ti zivis. Mi smo ze par let v 3WW, samo, da se ni prislo do Evrope.
slayer2
21. 07. 2016 14.19
+0
To ni dobro.Smo tik pred 3.WW!!!
mastablasta
21. 07. 2016 14.17
+2
a zdaj so pa drugi krivi, da so se oni organizirano , spomočjo države, dopingirali?
Animal_Pump
21. 07. 2016 14.07
+23
Jah...če bi bili sam na jabolkah pa na solatki vseh teh rezultatov čez vso zgodovino gledano v športu ne bi bilo. Problem je edino, ker nekaterim skozi prste pogledajo, druge pa načrtno zafrknejo...čez čas pa nekateri kar sami priznajo...Ben Johnson pa Marion Jones, Tim Montgomery, pa še bi jih lahko našteval...ane Jenkyji;P? Tysona Gaya, ki ima na 100 metrov z 9,69 drugi najboljši čas na svetu so leta 2013 "ujeli" pri jemanju nedovoljenih poživil. Ker je sodeloval z ameriško protidopinško komisijo, je bil nato kaznovan le z enoletno prepovedjo nastopanja, parv tako je Justin Gatlin dvakrat padel na doping testu, pa bo sedaj nastopal...pa če sta onadva sedaj čista sem jaz Usain Bolt...očitno ne veljajo za vse enaka pravila.
ivan.z Doba
21. 07. 2016 18.56
+1
DonDonDan
21. 07. 2016 14.05
+3
Brez vrhunskega športa bi bil svet bistveno drugačen. Šport je ena najbolj pomembnih gospodarskih panog! Za šport se je vredno boriti, šport ne sme iz ljudi proizvajati "frankenštajnov" !!!!!!!!
DonDonDan
21. 07. 2016 14.02
+0
Tako je rekel Slavko Bobovnik: bobu je treba reći Bob !! Tako kot je on dopingu rekel damping hehehhe
bogdajmir
21. 07. 2016 14.01
+5
Doktor Andrej Stare ODOBRAVA!! Sicer pa, skoda za Isinbajevo
Netajkun
21. 07. 2016 14.26
+2
DonDonDan
21. 07. 2016 14.01
+1
Pa, ruski atleti niso ne vem kako pomembni! Atletiko "obvladujejo" bolj črni. Ampak je prav, da se je to začelo pri atletih. Upam, da bom gledal ruske telovadce in druge športnike in nad njimi ne bo sence dopinga !!!!
Razumnež
21. 07. 2016 13.53
-2
Vse ki se dopingirajo je potrebno poslat domov.... VSE !!! Podpiram odločitev sodišča in upam, da bodo striktni.
revolucija_mb
21. 07. 2016 13.58
+15
Ja, ker pravica pa enaka merila zmagujejo zdaj bolj kot kdajkoli. Lepo te prosim...