Drugi športi

FOTO: Porsevu zadnja etapa slovenske pentlje, skupne zmage se veseli Taaramäe

Novo mesto, 19. 06. 2016 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rus Aleksander Porsev, član ruske ekipe Katjuša, je zmagovalec zadnje, četrte etape kolesarske dirke po Sloveniji, ki se je po 179,1 kilometra tradicionalno končala v Novem mestu. Zmagovalec 23. slovenske pentlje je Estonec Rein Taaramäe iz Katjuše. Najboljši Slovenec danes je bil David Per iz Adrie Mobila na šestem mestu.

Rein Taaramäe si je vrata do končne zmage odprl v petek, v kraljevski etapi na Golte, ki jo je dobil, delo pa je dokončno opravil v zelo zahtevni sobotni etapi, kronometru na Celjsko kočo, takrat je bil drugi. S tem si je prikolesaril 1:42 minute prednosti pred Avstralcem Jackom Haigom, kar je bilo dovolj, da je moral le še mirno prikolesariti do Glavnega trga v Novem mestu. Rumena majica ni bila ogrožena niti za trenutek, saj je v cilj prikolesaril v prvi skupini. Najboljši Slovenec skupno je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila, ki je dirko Po Sloveniji končal kot peti.

Ko se je karavana ob 11. uri odpeljala iz Rogaške Slatine, je večina kolesarskih navdušencev upala in pričakovala sprinterski boj na Glavnem trgu v Novem mestu, v središču obračuna pa Dolenjsko puščico Marka Kumpa, ki je lani v dresu Adrie Mobila dobil zadnjo etapo, letos pa je domov prišel kot član Lampre-Meride. Že po startu, vreme ni bilo nič kaj prijazno do tekmovalcev, saj jih je močil dež, je bil ritem precej divji, na ta način so bili vsi napadi neuspešni. Po nekaj minutah se je izoblikovala petčlanska skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Adriin Jon Božič, bežal je tudi v prvi in drugi etapi. V tej skupini na srečo nekdanjega evropskega prvaka Jana Tratnika, sicer kolesarja avstrijske ekipe Amplatz-BMC, ki jo vodi slovenski športni direktor Luka Žele, ni bilo nobenega kolesarja, ki bi mu lahko odvzel modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Na zadnjem vzponu na dirki na Bogenšperk je brez moči ostal Božič, v ospredju so bili le še tuji tekmovalci, najdlje je vztrajal Italijan Daniele Colli, ki pa ga je glavnina ujela. Ekipe s sprinterji so bile razumljivo na čelu dirke, med njimi tudi Matej Mohorič, ki je pripravljal teren za Marka Kumpa ali Sacho Modola. Vendar je kot kaže pred zadnjim krogom po Novem mestu prišla do padca, ki je Kumpa močno oddaljil od prvih. Na koncu je prišlo do sprinta, največ moči je na mokrih kockah ohranil Porsev, za njim sta končala Nemec Rudiger Selig (Bora Argon) in Italijan Kristian Sbaragli (Dimension Data).

Poleg Taaramäeja, lastnika rumene majice, so na oder za zmagovalce na koncu prišli še Tratnik, ki je dokončno osvojil modro majico, talentirani Kolumbijec Egan Arley Bernal, najboljši mladi kolesar, Avstralec Jack Haig, ki si je prikolesaril rdečo majico najboljšega po točkah, prvi med ekipami je končal italijanski Androni Giocattoli.

Vsi zmagovalci Dirke po Sloveniji:
1993 Boris Premužič (Slo/Rog)
1994 Tobias Steinhauser (Nem)
1995 Valter Bonča (Slo/ZG Mobili)
1996 Lorenzo di Silverstro (Ita)
1998 Branko Filip (Slo/Krka Telekom)
1999 Tim Jones (Zim)
2000 Martin Derganc (Slo/Krka Telekom)
2001 Faat Zakirov (Rus)
2002 Jevgenij Petrov (Rus)
2003 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004 Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2005 Przemyslav Niemiec (Pol)
2006 Jure Golčer (Slo/Perutnina Ptuj)
2007 Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil)
2008 Jure Golčer (Slo/LPR Brakes)
2009 Jakob Fuglsang (Dan)
2010 Vincenzo Nibali (Ita)
2011 Diego Ulissi (Ita)
2012 Jani Brajkovič (Slo/Astana)
2013 Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)
2014 Tiago Machado (Por)
2015 Primož Roglič (Slo/Adria Mobil)
2016 Rein Taaramäe (Est)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
20. 06. 2016 09.37
+1
Naši kolesarji , predvsem Adria so glede na konkurenco povsem korektno odpeljali dirko. Med ekipami vlada nekakšen boj,katerega cilj je premagati tekmeca na njegovi dirki. Tako kot je ekipa Adrie večkrat ponižala tekmece na njihovih dirkah se je letos naredilo to Novomeščanom na naših tleh. To ni nič slabega, le težko je pričakovati, da bo Adria kar z levo nogo zmagala na dirki kjer je zvezdniška zasedba. Žal je kolesarstvo takšen šport, da ga ne moreš spremljati celo dirko, ampak kot gledalec lahko ujameš samo trenutke,tako, da nam bistvene zadeve ostanejo skrite in včasih težko razumljive.Vsekakor čestitke fantom za pokazano, organizatorjem pa v razmislek ,imeti zvezdniško zasedbo ali zmagati dirko.Kaj je za nogometno ekipo boljše , da Real Madrid zmaga v SLO 3-0 ali da Olimpija premaga neko x ekipo iz tujine 3-0,samo v razmislek