Drugi športi

FOTO: Ponziju prva etapa slovenske pentlje

Novo mesto, 14. 06. 2012 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Simone Ponzi je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji od Celja do Novega mesta (152 km). Moštveni kolega Boruta Božiča in Janija Brajkoviča je v ciljni ravnini ugnal Marka Kumpa.

Italijan Simone Ponzi je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji od Celja do Novega mesta (152 km). Moštveni kolega Boruta Božiča in Janija Brajkoviča pri Astani je imel v sprintu skupine 22 kolesarjev za las več moči od tekmovalca domače Adrie Mobila Marka Kumpa. Tretje mesto pa je zasedel še en Italijan Daniele Ratto (Liquigas). Za prvo etapo 19. slovenskega kroga so strokovnjaki napovedovali sprint glavnine, ki pa se na koncu ni zgodil. Za to je zaslužna predvsem domača ekipa Adrie Mobila, ki je izkoristila poznavanje terena. Čeprav je zaradi padca že med etapo izgubila dva Kristijana, tako je namreč ime Đurasku in Fajtu, pa je s Tomažem Nosetom v glavni vlogi napadla na zadnjem spustu in s tem napravila selekcijo v glavnini.

Jani Brajkovič
Jani Brajkovič FOTO: Damjan Žibert

"Vedeli smo, da etapa še zdaleč ne bo lahka. Ker meni nekoliko bolj ustreza sprint manjše skupine, smo naredili selekcijo. Vedeli smo, kje je za to najboljše. Večino dela je opravil Nose, ki se mu iskreno zahvaljujem," je na cilju razlagal Kump ali dolenjska puščica, kot ga kličejo dolenjski navijači, ki pa se vseeno niso mogli spet veseliti njegove zmage v domačem kraju. "Že sem se videl kot zmagovalec, a se mi je zmaga na koncu vendarle izmuznila. Tudi zaradi smole. Kristijan Koren mi je potem, ko je odstopil od pomoči svojemu moštvenemu kolegu, zaprl pot, tako da sem se skoraj zaustavil. Do konca mi je še uspelo priti mimo Ratta, žal mi je malo zmanjkalo za Ponzija. Toliko smole, kot smo jo imeli danes, bomo težko še imeli, zato moram biti zadovoljen tudi z drugim mestom," ni bil ravno najboljše volje Kump.

Dirka po Sloveniji
Dirka po Sloveniji FOTO: Damjan Žibert

Ponzi je v Sloveniji že zmagoval, saj je lani dobil VN Kranja, tokrat pa je izkoristil dejstvo, da v skupini, ki se je udarila za zmago, ni bilo prvega moža Astane Boruta Božiča. Od Slovencev velja omeniti še Klemna Štimulaka (Radenska), ki se je pokazal na domačih cestah (doma je iz okolice Celja) in skupaj z belgijskim kolegom Prebenom van Heckejem bežal praktično od začetka do konca. Sam je pobiral zmage na letečih ciljih, njegov kolega pa gorske cilje, čeprav sta imela že prednost več kot sedmih minut, pa je bilo jasno, da povsem do cilja sama ne bosta zmogla. V petek bo na sporedu etapa od Kočevja do Metlike, ki tako kot prva ne bi smela posebej vplivati na končni vrstni red, čeprav bo težja od tokratne. Favoriti za končni uspeh, kot so Brajkovič, Koren ter Italijani na čelu z Domenicom Pozzovivom in lanskim zmagovalcem Diegom Ulissijem (vsi so prišli v cilj v prvi skupini), bodo najbrž čakali na sobotno kraljevsko etapo s ciljem v Škofji Loki.

Izidi:
1. Simone Ponzi (Ita/Astana) 3:46:28
2. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
3. Daniele Ratto (Ita/Liquigas)
4. Francesco Reda (Ita/Acqua Sapone)
5. Kristijan Koren (Slo/Liquigas)
6. Aristide Ratti (Ita/Idea)
7. Pieter Serry (Bel/Topsport Vlaanderen)
8. David Tanner (Avs/Saxo Bank)
9. Giuseppe De Maria (Ita/Idea)
10. Francesco Failli (Ita/Farnese Vini)
...
14. Diego Ulissi (Ita/Lampre)
16. Jani Brajkovič (Slo/Astana)
18. Jure Golčer (Slo/Tirol)
20. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago)
21. Tomaž Nose (Slo/Adria Mobil) isti čas
24. Luka Mezgec (Slo/Sava Kranj) + 0:14
27. Jan Polanc (Slo/Radenska) isti čas
 

 


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.