Drugi športi

Poljaki spet minimalno, poraz Hrvatov, Francozi nadigrali Srbe in se uvrstili naprej

Krakov, Katovice, 17. 01. 2016 22.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometaši so na evropskem prvenstvu odigrali tekme drugega kroga v skupinah A in B. V skupini A je Francija s 36:26 (16:19) premagala Srbijo, medtem ko je Poljska s 24:23 (11:14) premagala Makedonijo. V skupini B je Belorusija presenetila Islandijo, Norveška pa Hrvaško (34:31).

Luka Karabatić in Žarko Peševski med tekmo prvega kroga.
Luka Karabatić in Žarko Peševski med tekmo prvega kroga. FOTO: AP

Domačini evropskega prvenstva Poljaki so na zadnji nedeljski tekmi v prvem polčasu v trinajstih minutah dosegli le dva gola, Makedonci pet. Do konca polčasa so se poljski strelci le prebudili, predvsem to velja za Kamila Syprzaka, ki je dosegel pet golov, vendar so šli vseeno na odmor z dvema goloma zaostanka. V drugem polčasu se je v domačih vratih razbranil Slawomir Szmal, ki je imel, podobno kot proti Srbiji, nemalo zaslug, da so Poljaki v 37. minuti prišli do vodstva (16:15), tekma pa je bila odločena v 56. minuti, ko je v polno z igralcem manj zadel Krysztof Lijewski za vodstvo s 23:20. Dve minuti in pol pred koncem je Michal Jurecki dosegel gol za 24:20, Makedoncem pa je za preobrat zmanjkalo časa. Najboljši strelec Poljakov je bil Syprzak s šestimi goli, petkrat se je med strelce vpisal Michal Jurecki, pri Makedoncih je Kiro Lazarov osemkrat premagal Szmala.

Aktualni evropski prvaki so prišli v Krakovu še do svoje druge visoke zmage. Po tem, ko so v prvem krogu premagali Makedonijo, so bili v drugem boljši še od Srbije, ki je bila popolnoma neprepoznavna. Z novima dvema točkama se je Francija že uvrstila v nadaljnje tekmovanje. Z osmimi goli iz osmih poskusov je bil najboljši strelec francoske ekipe Guy Olivier Nyokas, šest jih je prispeval Luc Abalo, v srbski izbrani vrsti si edini zasluži pohvale Žarko Šešum s sedmimi goli iz osmih poskusov. V torek bodo Francozi igrali z domačini evropskega prvenstva, Srbi pa bodo z Makedonci odločali o tretjem mestu v skupini A.

Pred torkovim zadnjim krogom je nadvse zanimiv položaj v skupini B. V njej imajo vse štiri ekipe po dve točki. Na prvi današnji tekmi so bili islandski rokometaši v dvoboju z Belorusi v vlogi favoritov, v 37. minuti so vodili tudi s štirimi goli prednosti (24:20), toda le po treh minutah je sledilo izenačenje (24:24). V beloruskem napadu je bil učinkovit Baris Puhovski, do konca tekme je enajstkrat zatresel nasprotno mrežo, zmago pa je potrdil Vladislav Kuleš 40 sekund pred zadnjim zadnjim zvokom sirene. Za Belorusijo je bila to po porazu s Hrvati prva zmaga na letošnjem evropskem prvenstvu, Islandci so doživeli prvi poraz. Ob Puhovskem je bil v beloruski izbrani vrsti z osmimi goli najboljši strelec še Sergej Rutenka, nekdanji slovenski reprezentant, v islandski reprezentanci je šestkrat v polno zadel Alexander Petersson.

Z nepričakovanim izidom se je končala tudi tekma med Hrvaško in Norveško. Hrvati, ki so bili na Danskem četrti, Norvežani šele 14., so ob polčasu še vodili z golom prednosti, toda drugi polčas se ni začel po njihovih željah. Norvežani so povedli z 20:18, sredi polčasa so do vodstva spet prišli hrvaški rokometaši, toda v zadnjih desetih minutah Domagoj Duvnjak ni bil več tako natančen, zato pa so izbranci Christiana Bergeja preko Christiana O'Sulivaana štiri minute pred koncem tekme povedli z 32:30, hrvaško ladjo pa je dokončno potopil Kent Robin Tonnesen. V norveški reprezentanci sta bila najboljša strelca Kristian Bjornsen s sedmimi in Espenlie Hansen s šestimi goli, v hrvaški pa Duvnjak z osmimi. V torek bodo Norvežani igrali z Belorusijo, Hrvaška pa z Islandijo.

Izidi, 2. krog:

- skupina A (Krakov):
Srbija - Francija 26:36 (16:19)
Makedonija - Poljska 23:24 (13:11)

- lestvica:
1. Francija 2 2 0 0 66:49 4 točke
2. Poljska 2 2 0 0 53:51 4
3. Makedonija 2 0 0 2 46:54 0
4. Srbija 2 0 0 2 54:65 0

- skupina B (Katovice):
Belorusija - Islandija 39:38 (17:18)
Norveška - Hrvaška 34:31 (16:17)

- lestvica:
1. Hrvaška 2 1 0 1 58:55 2 točki
2. Norveška 2 1 0 1 59:57 2
3. Islandija 2 1 0 1 64:64 2
4. Belorusija 2 1 0 1 60:65 2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
19. 01. 2016 10.10
tjah,kaj naj zapišem.....po gluposti igrali izenačeno lahko pa bi zmagalai.a je na žalost tako,da se v ekipnih športih zgodi vedno enako.ali izgubimo ali igramo neodločeno.da zgubimo žogo škoda sploh vsakega komentarja,na mestu trenerja bi to reprezentanco nemudoma zapustil čeprav so tudi sodniki s svojim nepoštenim sojenjem pripomogli k takšnemu rezultatu kot pač je bil.španci so pač svetovni in evropski prvaki oni pač ne smejo izgubiti tudi,če sudije švinglajo.je pa res,da so naši imeli vse niti v roka.ista pesem se je dogajala pri poletih v nedeljo,ekipno popušili.prevc pač ne more nadoknaditi tisto kar je z.....l tepeš,laniška bom tu izpustil-on si kljub vsemu zasluži pohvalo.kar pa se izjav janusa tiče pa so tudi mimo,če prevc ne bi bil talentiran vsega teg ne bi bilo izgovori na trdo delo so en larifari kajti potem bi bil uspeh dosti boljši.poglejmo ano drev,tu laho rečemo,da je 15 let trdega dela in garanja prineslo uspeh.tako da.......čestitke posameznikom,ekipam pač ne...........
rambek
18. 01. 2016 12.55
Poljaki tudi niso nek bavbav glede nato, da igrajo doma.. Francozi jih bodo popapcali.