Drugi športi

Francozinje Slovenkam odčitale pravo lekcijo

Besancon, 22. 04. 2012 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska teniška reprezentanca je izgubila dvoboj s Francijo za obstanek v svetovni skupini pokala Fed, tako da bo v prihodnji sezoni nastopala v nižjem rangu tekmovanja, prvi evroafriški skupini. Varovanke Maje Matevžič so v Besanconu klonile z 0:5.

Slovenija je bila po nepričakovani odpovedi Polone Hercog zaradi poškodbe rame že v startu obsojena na poraz. Mlada Nastja Kolar in povratnica v ekipo Petra Rampre nista bili kos na papirju močnejšim tekmicam, ki so prvi dan povedle z 2:0, nalogo pa nato dokončale v nedeljo. V tretji partiji je prva igralka Francije Pauline Parmentier po hudem boju premagala Petro Rampre s 6:4, 3:6 in 8:6.

Nastja Kolar
Nastja Kolar FOTO: Damjan Žibert

Brez dvoma bi imela Slovenija proti Franciji realne možnosti za obstanek v svetovni skupini, če bi Polona Hercog lahko zaigrala. Njeno dejanje - nastop je odpovedala le nekaj ur pred dvobojem - je v ekipo vnesel nemir, pri kapetanki pa povzročil veliko nezadovoljstva. "S Polono sem se pogovorila in ji povedala, da je jaz nikoli ne bi silila v nastop, če bi bila poškodovana. Toda ona je normalno trenirala ves teden, še pred tekmo tukajšnjim novinarjem razlagala, kako je dobro pripravljena, nato pa se v zadnjem trenutku premislila. Ekipa ji je to zamerila, saj bi lahko magnetno resonanco opravila tudi sredi tedna, ne pa nekaj ur pred dvobojem," je po koncu povedala Maja Matevžič.

Polone Hercog v nedeljo ni bilo v dvorani v Besanconu, saj se je morala po pravilih WTA javiti pri zdravniku na naslednjem prijavljenem turnirju v Fezu. Iz Francije je zato že dopoldan odpotovala v Maroko in se odjavila od turnirja z nagradnim skladom 220.000 dolarjev, ki se začne v ponedeljek. Za STA je še prej povedala: "Resda sem trenirala dvakrat na dan, a narava poškodbe rame mi je preprečevala izvedbo servisa, ki pa je na žalost ključni del igre. V sredo me je pregledal uradni fizioterapevt ekipe, ki je dejal, da bom sposobna igrati. Tudi sama sem bila prepričana, da gre za problem iz preteklosti, ki se je ponavadi rešil v dveh ali treh dneh, saj je bila bolečina podobna kot takrat. Ker pa je bila bolečina v petek se vedno prisotna, sem se obrnila še na svojega fizioterapevta. Po razgovoru in opisu bolečin v določenih gibih in položajih je bil fizioterapevt prepričan, da gre za večjo težavo, kot sem upala in mislila sama. Odsvetoval mi je igro in priporočil takojšnji pregled z magnetno resonanco, saj bi se po njegovih besedah lahko poškodba razvlekla v večtedensko ali celo večmesečno mirovanje."

Slovenija bo tako v prihodnji sezoni nastopala v prvi evroafriški skupini, kjer tekmovanje poteka po nekoliko drugačnem sistemu kot v svetovni skupini. Letos se je turnir petnajstih ekip odvijal v začetku februarja v Izraelu, le najboljši reprezentanci pa sta se uvrstili v kvalifikacije za svetovno skupino. Slovenija je sedemnajst sezon preživela v prvi evroafriški skupini, štirikrat pa je prišla tako daleč, da se je potegovala za svetovno skupino. V njej je igrala štiri sezone, prvič 2003 in 2004, nato pa še 2011 in letos. Naslednjo sezono bo preživela v družbi Avstrije, Poljske, Portugalske, Romunije, Bolgarije, Madžarske, Hrvaške, Izraela, BiH, Nizozemske, Luksemburga, Velike Britanije, Belorusije, Turčije in Gruzije.

Besancon: Francija – Slovenija 5:0
- sobota, 21. aprila:
Virgine Razzano – Petra Rampre 2:6, 6:4, 6:4
Pauline Parmentier – Nastja Kolar 6:2, 6:3
- nedelja, 22. aprila:
Pauline Parmentier – Petra Rampre 6:4, 3:6, 8:6
Stephanie Foretz Gacon – Nastja Kolar 7:6 (6), 7:6 (1)
Stephanie Foretz Gacon/Kristina Mladenovic – Katarina Srebotnik/Petra Rampre 6:3, 6:4

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1907955
23. 04. 2012 11.57
+2
Naše so (razen Petre)igrale na nivoju rekreacijske lige.Sramota!!!!
Dejan sha30
22. 04. 2012 22.47
+0
slo tenis?ahahaha pa nea se hecajte no
Chamberlain
22. 04. 2012 22.33
+1
Če poleg Hercogove ni ene bolj kvalitetne igralke v slovenski ekipi, potem tudi nevem kako si predstavljajo igranje v kvalitetnejši skupini. Sicer pa verjamem Hercogovi, da je imela poškodbo rame in bi si z igranjem lahko povečala možnost resnejše poškodbe in tudi ne razumem zakaj bi se drugače odpovedala nastopu. Sam pa bi v tem primeru dal namesto Rampretovi možnost kakšni mlajši igralki, saj je treba graditi ekipo tudi za naprej. S Kolarjevo pa sem zelo zadovoljen, saj kaže vedno vedno večjo kvaliteto.
krneki_P
22. 04. 2012 23.43
+2
Ja sam Nastja naj poprav mal obnašanje pa skoz se sama s sabo pogovarja p ni energična sam igra na moč :D
Saša Klane?ek
22. 04. 2012 19.44
+6
Ko gledaš prenos tenisa iz Francije, mi razen Rampretove ( pohvalno lep odnos) gre kar na bruhanje. Prvo se skregata Hercogova kateri itak nič ne paše, kot drugo pa to našo kapetanko Matevžičevo ki tako ne ve zakaj je bila tam. - Da daje nasvete starejšim bolj izkušenim igralkam. Seveda je pa resnica takšna da ti Matevžičevi skupaj s TZS uničujejo slovenski tenis saj ti Matevžičevi skupaj z njeno pomočnico katera tudi ne ve kaj dela, idino to da se non stop nekje zdraven šlepa tam kjer je denar, tako kot oče od kapetanke ki je kao nekakšen fotograf, skratka vsi vlečejo davkoplačevalski denar. Ne razumem te politike TZS, ki odstavi Božiča ki je imel uspehe in da na kolp komaj 30 letno igrlko bre izkušen.- sramota za ženski tenis kajti z nekim razumnim vodenjem bi lahko premagali Francozinje. matevžičevi pa kar molzite to TZS. Sramota
Manuel Bozic
22. 04. 2012 16.11
+5
F1 prenos so prekinili na Slo 2 zaradi kao tenisa
David Forster
22. 04. 2012 15.37
+2
a da je nadal zmagu pa noute povedal?!