Drugi športi

Pokal Amerike 2013 s 55 dnevi jadranja in dvobojem branilcev

San Francisco, 03. 08. 2012 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedski Artemis Racing, novozelandski Emirates Team New Zealand, italijanska Luna Rossa Challenge in južnokorejski Team Korea se bodo merili za jadralski pokal Louis Vuitton leta 2013 v San Diegu, ko bo znan izzivalec branilca naslova pokala Amerike, ki je v rokah ameriškega Oracle Racinga.

Zadnji zmagovalec slovite jadralske preizkušnje, ki so jo prvič izpeljali davnega leta 1851, je bil ameriški BMW Oracle Racing, ki je v španski Valencii leta 2010 ugnal švicarski Alinghi z 2:0. Pokal Amerike je najstarejši mednarodni športni pokal na svetu. Program 33. pokala Amerike prihodnje leto vključuje 55 dni jadranja, finalni dvoboj za prvaka pa bo med 7. in 22. septembrom 2013. V istem obdobju, kot bo potekal pokal Louis Vuitton, bo potekal tudi dvoboj branilcev naslova. Jimmy Spithill, ki je bil krmar Oracla ob osvojitvi naslova pred dvema letoma, se bo pomeril s posadko Bena Ainslieja, ki bo skušal v Londonu osvojiti četrto zlato olimpijsko medaljo.

BMW Oracle
BMW Oracle FOTO: Reuters

Regatno polje pokala Amerike bo postavljeno v trikotniku med mostom Golden Gate, zaporom Alcatraz in stolpom Coit. V finalu bosta potekala po dva dvoboja na dan, zmagovalec pa bo moral zmagati devetkrat; v zadnjih letih je bilo dovolj pet zmag. V skoraj dvomesečnem tekmovanju za izzivalca prvaka se bodo tokrat pomerile le štiri ekipe. Globalna gospodarska kriza in zahteva, da se za pokal Amerike zgradi 72-čeveljski katamaran serije AC72, so skrčili listo prvotnih 14 jadrnic, ki so lani nastopale v svetovni seriji pokala. Med njimi je bil tudi Izolčan Vasilij Žbogar kot krmar španske jadrnice Green Comm Racing. V svetovni seriji so nastopali na dvotrupcih, dolgih 45 čevljev (13,7 m), novi katamarani pa bodo morali biti skoraj še enkrat daljši (21,9 m). Zato se že zdaj postavlja vprašanje, ali bo lahko južnokorejska ekipa avstralskega krmarja Nathana Outteridgeja, ki na OI v Londonu nastopa v razredu 49er, sploh našla sredstva za nov katamaran.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krema123
03. 08. 2012 15.42
+2
Vuitton leta 2013 v San Diegu, ko bo znan izzivalec branilca naslova pokala Amerike, ki je v rokah ameriškega Oracle Racinga. Oprostite samo se mi zdi ta stavek malo čuden.Saj mi ni logičen stavek.Ko bo neki nekdo naredil ,ki ne pač nekaj dosegel bo kaj ????.A bo dirka al bodo organizatorji objavl podrobnosti dvoboja .Kaj se bo zgodil z njimi (njima)