Drugi športi

Peter Podlunšek bo na nebu nad Lausitzom lovil nove točke

Lausitz, 03. 09. 2016 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šesta dirka za svetovno prvenstvo Red Bull Air Race bo potekala v Nemčiji nad slovitim ovalnim dirkališčem EuroSpeedway Lausitz. Slovenski pilot Peter Podlunšek je osvojil točko na dirki v Ascotu, prvič pa bo nastopal v Lausitzu, kar je zanj nov velik izziv.

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek FOTO: Red Bull Content Pool
Lausitz je zračne dirke že gostil in to leta 2010, ko sta se v napetem finalnem boju udarila Hannes Arch in Paul Bonhomme, Arch je takrat dobil tekmo, Bonhomme pa naslov svetovnega prvaka. Jutri bodo vse oči uprte v domačega junaka Matthiasa Doldererja, trenutno z velikim naskokom vodilnega v skupnem seštevku in zmagovalca dveh letošnjih dirk. Arch še vedno nastopa v vlogi drugega zasledovalca, medtem ko se jima je z zmago na zadnji dirki v Ascotu močno približal Avstralec Matt Hall, ki je poleg Šonke dominiral na petkovem treningu.

Danes so na sporedu kvalifikacije, v nedeljo ob 14:00 se začne dirka, v neposrednem prenosu na VOYO ob komentarju Davida Stropnika in Jaga Stembergerja.
Slovenski as Peter Podlunšek na zahtevno dirko nad dirkališčem EuroSpeedway prihaja z novo točko in dobrim nastopom v žepu iz Ascota. Med obema dirkama je ekipa intenzivno delala na modifikacijah na letalu. Netipični zaključki kril so bili torej le vrh ledene gore in kljub pomislekom poznavalcev športa in sotekmovalcev, je Podlunšek v tej fazi že prepričan da inovativni, navzdol obrnjeni zaključki kril zanj delujejo.

Nastop nad dirkališčem EuroSpeedway je za Podlunška prvi v karieri, posebnost letenja nad dirkališčem je bližina občinstva in predvsem težak pristanek zaradi omejenega prostora. Ker tej dirki sledita še dve podobni, prav tako nad dirkališčema Indianapolisa in Las Vegasa, bo ta nastop dragocen tudi kot izkušnja in priprava na veliki finale prvenstva čez lužo.

Peter Podlunšek
Peter Podlunšek FOTO:
“Letenje nad Lausitzringom je še en dokaz, da imamo piloti serije Red Bull Air Race v življenju srečo. Vzdušje tu je preprosto neopisljivo. Oba treninga sta bila nekoliko nad pričakovanji, na prvem sem zabeležil 9., na drugem 11. mesto, slika bi bila brez dveh sekund kazenskega časovnega pribitka še nekoliko drugačna. Sem smo namreč prišli z velikimi neznankami, saj smo modifikacije na letalu po mnogo neprespanih nočeh zaključili dejansko par ur, preden smo odleteli v Nemčijo. Obetali smo si veliko, čeprav so bile možnosti, da vse zaradi kompleksnosti ne bo delovalo, kot smo si želeli, precej velike. V bistvu večje, kot da bo že prvič vse delovalo, kot mora! Pa vendar so časi na obeh treningih pokazali velik napredek, seveda je tudi letenje na bistveno višjem kvalitetnem nivoju kot na začetku sezone. Letala se počasi navajam in kot kaže bomo počasi sposobni leteti na meji sposobnosti letala in pilota,” je po dveh dobrih poskusih na prostih treningih povedal Podlunšek.
Red Bull Air Race
Red Bull Air Race FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.