Drugi športi

VIDEO: Matej Žagar do velike zmage na Švedskem

Stockholm, 24. 09. 2017 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski speedwayist Matej Žagar je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v švedskem Stockholmu. Za peto zmago v karieri je v velikem finalu premagal Poljaka Bartosza Zmarzlika in Avstralca Jasona Doyla.

Matej Žagar je tako ponovil uspeh z zadnje dirke v nemškem Teterowu pred 14 dnevi, ko je prvič v tej sezoni slavil. Skupno je današnja zmaga zanj peta v karieri na dirkah serije Grand Prix; ob obeh letošnjih ima še tri iz Tampereja 2014 ter Gorzowa in Varšave 2015. Letos so zanj to tretje stopničke, ima še tretje mesto iz Cardiffa. Žagar je že po zmagi na prejšnji dirki v Nemčiji pridobil precej samozavesti, v končnici prvenstva pa je nujno potreboval čim več točk, ki bi mu omogočile preboj med najboljšo osmerico v tej sezoni in s tem vozovnico za SP tudi v naslednji.

Po rednem delu je Mateju kazalo precej slabo, saj je v svojih petih vožnjah zbral le sedem točk. Zares je zablestel v četrti in zmagal, sicer pa dobil še eno drugo mesto in dve tretji. V svoji zadnji vožnji je bil zadnji, potem ko mu je v zadnjem krogu odpovedal motor, seštevek sedmih točk pa ponavadi ni dovolj za preboj med osmerico polfinalistov. A slovenski prvak je imel v Stockholmu tudi nekaj sreče. Poljak Maciej Janowski je v svoji zadnji vožnji tudi naredil napako in izgubil pomembno točko, tako da je na koncu z enakim seštevkom obtičal na devetem mestu za Žagarjem.

Odlični slovenski speedwayist Matej Žagar je veliki zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v Stockholmu.
Odlični slovenski speedwayist Matej Žagar je veliki zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v Stockholmu. FOTO: AP

Slovenski predstavnik v elitni speedwayski konkurenci v polfinalu ni mogel izbirati startnega položaja, v konkurenci Avstralca Chrisa Holderja, Rusa Emila Sajfutdinova in Danca Petra Kildmanda pa je kljub temu po že skoraj neverjetnem razpletu prišel do finala. Ob prvem startu je namreč padel Rus, ki se je boril s Slovencem, sodniki so na srečo Žagarja krivdo za padec pripisali Sajfutdinovu, ki si je prislužil diskvalifikacijo. Ob ponovljenem startu pa je Holder trčil v Kildemanda in tudi on končal z diskvalifikacijo. Žagar je imel tako finale že zagotovljen, v tretji ponovitvi polfinala pa je zelo dobro startal in nato brez težav dobil dvoboj z Dancem.

V drugem polfinalu sta napredovala Avstralec Jason Doyle in Poljak Bartosz Zmarzlik, brez finala sta ostala domača aduta Fredrik Lindgren in Antonio Lindbaeck. V finalu je Žagar izbral modro startno izhodišče, potem pa uprizoril najboljšo predstavo večera. V prvem krogu je opravil z Doylom (Avstralec je sicer blestel v tem večeru in s petimi zmagami na koncu imel kar 18 točk), nato pa brez pravega tekmeca v vodstvu odpeljal še preostanek finala in se veselil zmage ter še kako pomembnih točk. "Super, bilo je izjemno. Še nikoli nisem dobil dveh dirk zaporedoma. A smo ali nismo?" je bil v prvem odzivu po zmagi navdušen Žagar in dodal: "Hvala vsem, ki so verjeli vame, hvala ekipi. Presrečen sem, naredil sem vse, kar sem lahko. Za SP je to zelo pomembno, seveda je moj cilj vselej, da napadam, ni pa boljšega razpleta, kot je bil danes."

Tokrat je bil morda celo bolj kot zmaga pomemben točkovni izkupiček na dirki. Žagar je na koncu prišel do 13 točk (sedem iz rednega dela ter po tri v polfinalu in finalu), medtem ko je Slovak Vaculik ostal pri le petih. Tak razplet pa je tudi pomenil, da sta zamenjala mesti v skupnem seštevku: zdaj je na rešilnem osmem mestu Žagar s 86 točkami, eno manj ima Slovak na devetem. V ospredju ima danes tretji Doyle že velik naskok, s 132 točkami pa je na dobri poti do naslova prvaka, saj je drugi Poljak Patryk Dudek s 110, tretji pa Janowski s 108.

Naslednja postaja SP bo poljski Torun 7. oktobra, zadnja dirka sezone bo v Melbournu 28. oktobra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

THEdocktor
24. 09. 2017 22.32
+3
SAMO TAKO IN SREČNO
Našvasan_zob
24. 09. 2017 12.50
-8
A tle pa CO2 ni problem?... sam prašam..
mastaflash
24. 09. 2017 11.32
+7
e to je to..se bo koncno prebudila sampionska mentaliteta slovenskemu narodu
godzila
24. 09. 2017 11.25
+13
SLOVENCI narod šampionov ni ga športa kjer nebi pobirali največja odličja,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
AyrtonS
24. 09. 2017 11.15
+10
bravo Žagar!!
Rudolf Strah
24. 09. 2017 10.40
+9
Bravo matej kar tako naprej