Drugi športi

Po 'komediji zmešnjav' kanuisti ostali brez odličja, kajakaši do brona

Pau, 26. 09. 2017 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v francoskem Pauu je slovenska kajakaška ekipa v sestavi Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše osvojila bronasto odličje. Na drugi strani pa so veliki osmoljenci postali njihovi rojaki v ekipi kanuistov, ki so po pravi "komediji zmešnjav" ostali brez kolajne. Končali so na petem mestu.

Prvi dan svetovnega prvenstva kajakašev in kanuistov v Pauu, idiličnem francoskem srednjeveškem mestu s 85.000 prebivalci, je uvodoma postregel z nekaj "klasične" zmede, a na koncu se je slovenski ekipi izšlo. Potem ko so kanuisti sprva osvojili četrto mesto, nato po poizvedbi in protestu napredovali na drugo, zatem pa po protestu nemške ekipe padli na končno peto, se je sreča nasmehnila kajakašem.

Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše so na umetnih brzicah reke Gave de Pau priveslali do brona in ob dveh kazenskih sekundah zaradi dotika osvojili prva odličja na tem prvenstvu, ki bo skupaj s tekmovanjem neolimpijske discipline v spustu trajalo vse do nedelje. Veliko od tekmovanja pričakuje tudi prvi slovenski favorit prvenstva Peter Kauzer, ki se je ekipne kolajne veselil šele drugič v karieri:

"Sem kar zadovoljen, glede na to, da so bila vratca zelo nizka. Ne vem, če je katera ekipa odpeljala brez kazenskih sekund. Zase lahko rečem, da sem edino napako naredil v zadnjih protitočnih vratih, a ni vplivala na rezultat. Tam smo se dobro ujeli, Žan je priključil in lepo smo odpeljali do cilja. Na koncu smo vedeli, da bo blizu za kolajno, malo smo se sicer sekirali zaradi dvojke, a tudi drugi so grešili in bilo je dovolj. To je zame šele druga moštvena kolajna, čeprav sem nastopil že na enajstih svetovnih prvenstvih, tako da je luštno spet po dolgem času stati na stopničkah na moštveni vožnji."

Peter Kauzer je del slovenske ekipe, ki se je na SP v slalomu na divjih vodah veselila bronaste kolajne.
Peter Kauzer je del slovenske ekipe, ki se je na SP v slalomu na divjih vodah veselila bronaste kolajne. FOTO: AP

Hrastničan je opazil, da so bila vratca na progi na nekaterih mestih precej blizu vodi, ki pa je zelo nemirna, zato vodostaj niha. Ponekod so razmaki (pre)veliki, ponekod (pre)majhni. "Ne vem, zakaj so naredili tako, vratca so zelo nizka, voda pa zelo niha. Na določenih vratcih, ki so čisto blizu vode, skoraj ni možnosti, da jih ne udariš, tudi če se potrudiš. Upam, da bodo sodniki to preučili in dali 'fer' pogoje vsem. To je pač divja voda, ki niha in treba se je temu prilagoditi," je še povedal Kauzer, ki ga posamična kvalifikacijska vožnja čaka v sredo.

Kajakaši pa danes niso bili edini na slalomskih ekipnih preizkušnjah. Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so v moštveni vožnji osvojili peto mesto. Čeprav so bili najprej četrti, nato po protestu slovenske ekipe napredovali na drugo, pa so po protestu še nemške ekipe nazadovali na končno peto. Zmagali so Slovaki pred Britanci in Francozi. Slovenci so imeli v cilju najprej en dotik, dodatni dve kazenski sekundi sta jih uvrstili na četrto mesto. Po protestu vodje slovenske ekipe Jerneja Abramiča, so Slovencem sodniki dvojko izbrisali, čas pa je bil dovolj dober za drugo mesto. A se je scenarij nekaj minut zatem znova spremenil, protest je vložila še nemška ekipa, sodniki so dodatni dve sekundi prisodili Francozom in Slovencem, s čimer so Božič, Savšek in Berčič padli na uradno peto mesto.

Kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so s 16 kazenskimi sekundami pristale izven prve deseterice, bile so 14.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.