Drugi športi

Plavalci pred EP stavijo na Dugonjića

Ljubljana, 07. 08. 2014 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska plavalna reprezentanca je v sklepni fazi priprav na evropsko prvenstvo v Berlinu. V nemško prestolnico bo odpotovalo 11 plavalcev, v vodstvu odprave pa poudarjajo, da je favorit za visoka mesta v tem trenutku le Damir Dugonjić, zato bodo veseli vsake uvrstitve do 16. mesta.

Damir Dugonjić
Damir Dugonjić FOTO: Damjan Žibert

Izhodišče je popolnoma drugačno kot v olimpijski sezoni 2012, ko so slovenski plavalci na evropskem prvenstvu v Debrecenu osvojili dve medalji, kar osem finalnih nastopov in še pet uvrstitev do 16. mesta. Ekipa je v primerjavi z Madžarsko močno okrnjena. V Debrecenu so Slovenke Sara Isaković, Anja Klinar, Urša Bežan in Mojca Sagmeister presenetljivo osvojile štafetni bron na 2 x 200 m prosto. A prva je prav ta teden najavila konec športne poti, Klinarjeva po poškodbi še ni v 100-odstotni formi, Bežanova je zaradi poškodbe sezono praktično izpustila in se šele vrača v bazene, pa tudi mlada Sagmeistrova je prekmalu končala tekmovalno kariero.

Med plavalci, ki so bili v Debrecenu med najboljšimi, se še vedno nadaljuje menjava generacije, saj je športno pot medtem sklenil tudi Peter Mankoč, Anja Čarman jo je zaradi poroda prekinila. Stare forme ne najdeta Špela Bohinc in Neža Marčun in zanimivo bo videti, ali bosta v prihodnji sezoni še vztrajali. Za nameček bosta manjkali še mladi Nastja Govejšek, ena tistih, ki je že trdno zasidrana v širšem evropskem vrhu in Tjaša Pintar, saj bosta namesto na EP nastopili na olimpijskih igrah mladih.

Ni presenetljivo, da je selektor Miha Potočnik z napovedmi previden. Sam napoveduje eno najmočnejših prvenstev doslej, med plavalci, ki so se v Debrecenu zavihteli med najboljših 16, pa so v ekipi le Damir Dugonjič, Matjaž Markič, Tjaša Vozel, Tanja Šmid in poškodovana Klinarjeva.

"Reprezentanti so prikazali želeno formo v primerjavi z mitingom v Radovljici pred 14 dnevi. Damir Dugonjić je to lepo pokazal na 50 m prsno, kar ga uvršča v širši krog favoritov za medaljo oziroma za ubranitev zlata iz Debrecena," je po zadnjem testu konec tedna na državnem prvenstvu na Ravnah na Koroškem povedal slovenski selektor Miha Potočnik, ki je bil zelo zadovoljen tudi s formo Roberta Žbogarja, v ženski konkurenci pa predvsem z mladimi Tjašo Oder in Gajo Natlačen ter Tjašo Vozel.

Ava Schollmayer bo v Berlinu nabirala izkušnje.
Ava Schollmayer bo v Berlinu nabirala izkušnje. FOTO: OŠ Poljane

Martin Bau letos s formo še ni prepričal, na Ravnah pa ni nastopil v paradnih disciplinah, Matjaž Markič je tekmovanje zaradi družinskih obveznosti izpustil. V ženski konkurenci gredo mlade Ava Schollmayer, Špela Perše in že omenjena Natlačnova zgolj po izkušnje, Šmidova in Klinarjeva pa sta bili že finalistki tovrstnega tekmovanja in veliko bo odvisno od sklepnega tempiranja forme, ki pri Klinarjevi zaradi poškodbe bržkone ne bo 100-odstotna.

Glavno breme bo na plečih Damirja Dugonjiča. "Če ne zmagam, si želim dve medalji. Seveda ne bi bil razočaran, če bi bila samo ena, a najraje bi stal na stopničkah v obeh disciplinah. Konkurenca je zelo močna in na 100 prsno bo za to verjetno treba popraviti tudi osebni rekord," pa o željah odgovarja trenutno najboljši slovenski plavalec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.