Drugi športi

Pistorius še ni dosegel norme

Porto-Novo, 28. 06. 2012 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znani južnoafriški invalidni tekač Oscar Pistorius je še daleč od nastopa na olimpijskih igrah v Londonu. Pistorius je prvi dan afriškega prvenstva v Beninu dosegel šele drugi čas v svoji kvalifikacijski skupini na 400 m. Razdaljo je pretekel v 46,32 sekunde, kar je daleč od norme 45,30.

Popravni izpit ga čaka v polfinalu ter morebiti v finalu, če se bo uvrstil v zaključne boje na tem afriškem mitingu. Hitrejši od Oscarja Pistoriusa je bil tekač iz Bocvane Isaac Makwala. Pistorius se je v preteklosti dolgo bojeval z različnimi športnimi organizacijami, da so mu kot športniku invalidu, zaradi amputacije nog teče s posebnimi protezami, dovolili nastopiti na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. A čeprav je to bitko dobil, nastopa na OI v Londonu nima zagotovljenega, saj mora izpolniti tudi normo nacionalne atletske zveze. Južnoafriška atletska zveza namreč zahteva od Pistoriusa, da v teku na 400 metrov doseže čas vsaj 45,30, da bo potrdil uvrstitev v olimpijsko ekipo.

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Južnoafriški tekač je na 400 metrov izpolnil olimpijsko normo A julija lani, ko je razdaljo pretekel v 45 sekundah in sedmih stotinkah. To je bil njegov osebni rekord, ki mu je prinesel tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Daeguju, kjer je z več kot sekundo slabšim časom izpadel v polfinalu. Z južnoafriško štafeto 4 x 400 pa je lani v Daeguju osvojil srebro. 25-letni Pistorius se je rodil brez kosti v spodnjem delu nog, zato so mu morali pri 11 mesecih amputirati del nog. "Tekač na rezilih" je večkratni paraolimpijski prvak. Njegov športni moto je: "Nisi hendikepiran zaradi pomanjkljivosti, ki jih imaš, ampak si sposoben zaradi lastnosti, ki jih imaš."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.