Drugi športi

Petkovšku srebro na svetovnem pokalu v Osijeku

Osijek, 06. 11. 2011 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek je po zmagi na VN Madžarske minuli konec tedna tokrat na svetovnem pokalu v Osijeku na bradlji osvojil srebrno kolajno (15,200 točke).

V finalu bradlje je nastopil tudi Alen Dimic (14,300), ki je zasedel šesto mesto. Dimic je še bolj uspešno nastopil v finalu na drogu, kjer je bil peti (14,525).

Na bradlji je imela Slovenija med osmerico najboljših kar dva finalista. Poleg Petkovška, ki je z oceno 15,200 - sodniki za izvedbo so mu odbili zgolj točko - osvojil novo kolajno s svetovnih pokalov za v bogato zbirko, tudi Dimica, ki je s 14,300 zasedel šesto mesto na tem orodju. Pričakovano je zmagal Kitajec Gunayin Wang (15,525 točke), ki je imel kar šest desetink točke višje izhodišče (16,800) kot Mitja Petkovšek na drugem mestu (16,200). Dimic pa je imel dvojni program, saj je nastopil tudi med najboljšo osmerico na drogu. Tudi ta nastop je opravil dobro in se s 14,525 točke veselil petega mesta. Na tem orodju je zmagal Kitajec Xuezhang Chen (15,325).

Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek FOTO: Aljoša Kravanja

"Vrhunsko sem nastopil in res sem navdušen! Že pred finalom sem se zavestno odločil, da bom nastopil z najlažjo različico moje vaje na bradlji z izhodiščem 16,200 točke, saj ni bilo prav nobene potrebe za težjo vajo. Rekel sem si, da si ne bom po nepotrebnem delal sivih las, ampak bom raje nastopil z vajo, ki sem jo v karieri že 'milijonkrat' uspešno prikazal," je po nastopu nasmejano povedal 34-letni Ljubljančan, ki se je dobro izvedene sestave tako zelo veselil, kot da bi bila njegova prva.

Ob velikem veselju po uspešnem nastopu se ni zdelo, da gre za šampiona, ki ima v bogati zbirki že tri kolajne s svetovnih prvenstev (od tega dve zlati), osem kolajn z evropskih prvenstev (od tega štiri zlate) ter kar 33 zmag v svetovnem pokalu. Od tega je kar petkrat osvojil skupni seštevek svetovnega pokala v sezonah 2000, 2003/04, 2009, 2010 in 2011. Tudi letošnjo sezono svetovnega pokala je v točkovanju Mednarodne gimnastične zveze (Fig) končal povsem na vrhu.

"To je zato, ker v gimnastiki tako zelo uživam. Vesel sem vsakega dobrega nastopa in tudi tokrat sem prav navdušen nad vajo. Res je bilo vrhunsko! Noro! Prava pravljica! Res uživam v telovadbi," je v svojem značilnem slogu po nastopu povedal telovadec Narodnega doma, ki mu je danes uspel tudi brezhiben seskok: "Res sem vesel, da sem po dolgem času spet 'zalimal'. Z orodja sem seskočil povsem kontrolirano, ne pa, da bi me spet zabilo na pete. Nekaj težav sem imel vnovič pri tippeltu in te prvine me je že kar malo strah, saj se ji tako zelo posvetim in si želim, da bi jo izvedel res dobro, pa mi velikokrat zmanjka moči. Edi (Kolar, trener Petkovška in Dimica, op. STA) pravi, da je to zgolj zato, ker imam za seboj letos premalo ponovitev vaj in upam, da je res le to, ne pa, da sem že prestar."

Petkovšek se za zdaj o nastopu na državnem prvenstvu, ki bo čez 14 dni v Ljubljani, še ni odločil, sezono pa bo sklenil čez mesec dni na svetovnem pokalu v Ostravi. "V tem času bova z Edijem vadila nove elemente, ki jih bom sestavi dodal za naslednjo sezono. Zdaj sem prišel na idejo, da bi vaji poleg vseh novih prvin dodal še dvojno sklonjeno salto med lestvinama naprej z lathi," je poln elana pojasnil Petkovšek in za konec v smehu dodal: "Ne pravijo zaman: bolj star, bolj nor!"

V ženskem taboru so imeli danes tri finalne nastope. Najprej se je Saša Golob predstavila v finalu parterja, kjer je z oceno 12,625 točke zasedla sedmo mesto. Zmagala je Poljakinja Marta Pihan Kulesza. Še uspešnejši sta bili slovenski telovadki v finalu na gredi, kjer je Fiona Novak z 12,975 točke pristala tik za stopničkami na četrtem mestu, Golobova pa je bila z oceno 12,775 na koncu sedma.

"S celotnim vikendom v Osijeku smo lahko zelo zadovoljni, sploh s kvalifikacijami, saj je šlo za prvo veliko tekmo po svetovnem prvenstvu in je bilo telovadke težko pripraviti za nastope. Moram reči, da so me dekleta pozitivno presenetila. Še bolje bi bilo, če bi osvojili kakšno kolajno, saj Fioni ni veliko manjkalo," je nastope telovadk ocenil selektor ženske gimnastične vrste Andrej Mavrič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roby15
06. 11. 2011 22.04