Drugi športi

Petkovšek se boji jutranjih kvalifikacij

Sofija, 21. 05. 2014 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gimnastični as Mitja Petkovšek je imel v pripravah na EP obilico smole. Po uspešni spomladanski sezoni si je zadnje dni pred odhodom poškodoval vezi v zapestju, a pravi, da ni nič hujšega, tako da z optimizmom pričakuje nastop. Kakšno taktiko bo ubral, bo odvisno od počutja.

"S poškodbo gre hitro na bolje. Od torka na sredo je bilo strašno, še kozarca nisem mogel dvigniti, nato pa je šlo hitro na bolje. Tako hitro, da bom verjetno že v torek na uradnem treningu skušal izvajati vse, tudi najtežje prvine. Zdaj mi je žal le, da mi doma ni uspelo opraviti več treningov, sploh v dopoldanskem času. To me najbolj straši. Zato bom moral ponovno, kot že nemalokrat, zjutraj telovaditi 'na slepo', rutinirano in se čim bolj osredotočiti na vajo ter jo skušal dobro narediti," se zaveda Mitja Petkovšek.

Letos v Sofiji ne bo veliko prostora za taktiziranje, saj bo slovenska ekipa nastopila že v prvi, jutranji skupini, večina najboljših telovadcev pa bo nastopala šele popoldan, česar se zaveda tudi Petkovšek: "Glede taktike, kakšne sestave se bom lotil v kvalifikacijah, se ne bom mogel ozirati na tekmece. Vse bo odvisno samo od mojega trenutnega počutja. Če bi bil popolnoma 'sesut' in ne bi prišel nazaj v formo, ki sem jo imel pred poškodbo, bi bilo verjetno smiselno izvajati lažjo sestavo z dvema točema, če se bom dobro počutil, bo bolj varna težja. Kajti z lažjo se mi hitro lahko pripeti, da ostanem zunaj finala nekje med 8. in 14. mestom. S težjo imam več možnosti za finale, pa vendarle tudi več možnosti za 'kiks'. V tistem trenutku bo odločalo le moje počutje."

Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek FOTO: Aljoša Kravanja

Konkurenca na bradlji je iz leta v leto širša, pravi Petkovšek, vedno več je fantov s težkimi sestavami, ki se ob dobri izvedbi lahko prebijejo tudi na stopničke. "Problem je v tem, ker bom letos prvič v svoji karieri skorajda primoran že v kvalifikacijah izvajati težjo sestavo s tremi toči, saj do zdaj za kaj takšnega ni bilo potrebe. Na treningih pa mi v dopoldanskem času težja nikoli ne uspe, zato na tekmi vedno upam na dobro počutje. Gimnastika je šla tako naprej, da lažja sestava tudi ob dobri izvedbi bržčas ne bo dovolj. Pa še dopoldne je tekma. Pa še star sem že," je v smehu pojasnil 37-letni telovadec Narodnega doma.

Ljubljančan je že lani na evropskem prvenstvu lovil svojo deseto kolajno z EP na bradlji, a ostal zunaj finala. V bogati zbirki ima štiri naslove evropskega prvaka (2000, 2006, 2007, 2008), tri naslove podprvaka (1998, 2002, 2009) in dva brona (2005, 2012). Z novim odličjem, pravi, se prav nič ne obremenjuje. "Zdaj nimam več česa izgubiti, kot je bilo celotno mojo kariero, lahko kvečjemu še kdaj presenetim in kaj osvojim. Počasi izhajam iz povsem drugačnega položaja. Vedno se bom razveselil takšnega razpleta, kot je bil v Osijeku, čeprav je bilo vmes kar nekaj razočaranj in porazov. Če pa se mi vse posreči, sem pa še vedno lahko pri vrhu," poudarja Petkovšek.

Kvalifikacijski nastop na bradlji ga čaka v četrtek v dopoldanskih urah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
21. 05. 2014 08.51
En apaurin pa bo vse v redu