Drugi športi

Petdesetletnica Tivolija privabila številne nekdanje zvezdnike

Ljubljana, 16. 04. 2015 21.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V hali Tivoli je bila slovesnost ob njeni petdeseti obletnici, ki so se je udeležili številni nekdanji zvezdniki na čelu z Miroslavom Cerarjem, najuspešnejšim slovenskim športnikom na velikih tekmovanjih, številnimi košarkarji, hokejisti, rokometaši, prišli pa so tudi športniki zadnjih generacij.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Hala Tivoli praznuje
    02:40
    Iz 24UR: Hala Tivoli praznuje
  • Iz SVETA: Pogovor z Zmagom Sagadinom
    01:57
    Iz SVETA: Pogovor z Zmagom Sagadinom
  • Iz 24UR: Ob abrahamu Hale Tivoli velik sprejem
    02:25
    Iz 24UR: Ob abrahamu Hale Tivoli velik sprejem

V vseh teh letih je imela hala Tivoli le pet direktorjev in eno direktorico; Borisu Kristančiču so sledili Stane Aljančič, Miklavž Sever, Boris Makoter, Roman Jakič in zdaj Tatjana Polajnar, ki ima naziv direktorice Javnega zavoda šport Ljubljana, pod okriljem katerega so poleg Tivolija tudi dvorana in stadion v Stožicah ter še okrog osemdeset drugih športnih objektov v slovenski prestolnici. Ljubljanski župan Zoran Janković je peterici nekdanjih direktorjev, namesto pokojnega Staneta Aljančiča je priznanje prejel njegov brat Janez Aljančič, podelil priznanja, ki ga je dobil tudi Drago Banovič, dolgoletni vodja Tivolija in dvakrat tudi v. d. direktorja.

Aljaž Pegan
Aljaž Pegan FOTO: Damjan Žibert

"Čez 45 let bo praznovanje Stožic, čez 50 let pa dvorane Cerar, Pegan, Petkovšek, ki jo bomo zgradili letos. Prihodnje leto se obeta obnova Kolezije, pa tudi gradnja atletske dvorane. Javno pa povem, da ne razumem sosedov Bežigrajskega stadiona, ki zavirajo njegovo obnovo," je izpostavil Janković in izpostavil tvorno sodelovanje športa, kulture in gospodarstva, "kar se je pokazalo tudi v vsej zgodovini Tivolija." V imenu nagrajencev se je zahvalil Kristančič, sedanja direktorica Polajnarjeva pa se je zahvalila režiserju Tonetu Cahuneku, ki je pripravil enourni dokumentarec o dvorani Tivoli. Na nekdanje glasbene čase je z vložki spomnil Magnicifo. Med prisotnimi pa so bili še številni predstavniki gospodarstva in javnega življenja, tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Med drugim so si ogledali tudi dokumentarni film o hali Tivoli.

Dvorana Tivoli je bila zgrajena leta 1965, ko je aprila gostila prva dogodka, koncert Louisa Armstronga in svetovno prvenstvo v namiznem tenisu - SPENT. Od takrat do danes so se v njej zvrstili številni športni in kulturni dogodki, tudi protesti in verske prireditve. V njej četrt stoletja domuje Olimpijski komite Slovenije, ob njem pa tudi številne športne zveze in klubi. Čeprav je bila dvorana Tivoli v prvi vrsti zgrajena za športna tekmovanja, je bil njen prvi gost sloviti Louis Armstrong, ki je privabil več kot šest tisoč obiskovalcev. Vendar dvorana ob koncertu ameriškega trobentača še ni bila popolnoma dokončana. Gledalci so koncert spremljali na stolih, ki so bili še nameščeni na betonu in šele pozneje so postavili parket, na katerem je od 15. do 25. aprila potekalo 28. svetovno prvenstvo v namiznem tenisu. V tistih dneh je v Sloveniji zavladala prva namiznoteniška evforija, o čemer priča tudi obisk svetovnega prvenstva, ki si ga je v desetih dneh ogledalo več kot 150 tisoč gledalcev.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Dare Čekeliš

Koncert Louisa Armstronga in SPENT sta samo potrdila, da je Ljubljana Halo Tivoli, ki sta jo zasnovala arhitekta Marjan Božič in Stanko Bloudek (zgradili so jo med novembrom 1963 in marcem 1965), sprejela za svojo. V prihodnjih letih so se v njej zgodili praktično vsi pomembnejši športni dogodki. Že leta 1966 je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v hokeju na letu skupine A, 1969, 1974, 1991, 1998, 2007 in 2010 pa svetovno prvenstvo skupine B oziroma 1. divizije in 1993 še svetovno prvenstvo skupine C. Poleg domačih glasbenih zvezd so v njej prepevali tudi Tina Turner, Dire Straits, Queen, Joe Cocker, Bryan Adams, Duke Ellington, Count Basie, Oscar Peterson ...

Največji obisk dvorane Tivoli je bil leta 1970, ko je Ljubljana gostila svetovno prvenstvo v košarki; 23. maja 1970 je bilo na odločilni tekmi za zlato medaljo med Jugoslavijo in ZDA rekordnih 14 tisoč ljudi. Legendarni Ivo Daneu, ki je imel težave s poškodbo, je na tej tekmi dosegel le štiri točke, a je ob koncu tekme dosegel izredno pomemben koš za eno najbolj norih zmag v dvorani Tivoli. Člana reprezentance sta bila tudi Aljoša Žorga in Vinko Jelovac. Dvorana Tivoli je bila tudi eno od prizorišč evropskega prvenstva leta 2013, vendar slovenska reprezentanca v njej ni igrala.

Ivo Daneu v akciji.
Ivo Daneu v akciji. FOTO: Edi Šelhaus

Istega leta, kot je potekalo svetovno prvenstvo v košarki, sta potekala v dvorani Tivoli še dve svetovni prvenstvi. Marca je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v umetnostnem drsanju, med 22. in 27. oktobrom pa še svetovno prvenstvo v gimnastiki. Napore organizatorjev je s svojo tretjo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih na konju z ročaji poplačal Miro Cerar, sicer pa so jugoslovansko vrsto sestavljali sami Slovenci. Hram slovenskega športa, kot so nekateri poimenovali ljubljansko športno dvorano pod Rožnikom, si bodo za vse večne čase zapomnili tudi slovenski rokometaši, ki so 31. januarja v polfinalu evropskega prvenstva premagali Hrvaško. Dan pozneje so v finalu morali priznati premoč Nemčiji.

Dvorana Tivoli je leta 1992 gostila tudi svetovno prvenstvo v dviganju uteži, dve leti pozneje pa je v njej potekalo tudi svetovno prvenstvo v kegljanju. Na njem je bila prvič uporabljena računalniška podpora pri vodenju rezultatov. Ženska jugoslovanska reprezentanca, v kateri so bile tudi Tanja Gobec, Tončka Pečovnik in Marika Nagy, je ekipno tekmo končala na drugem mestu, moška jugoslovanska reprezentanca z Darkom Bizjakom in Mirom Steržajem pa je bila tretja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dreycho
17. 04. 2015 10.40
+1
Čestitke, lahko bi omenili še naše: Pankrte, Hazarde, Sidharto... razprodati oz. napolniti veliko dvorano kot slovenski band je večji dosežek kot če to stori David Bowie.