Drugi športi

Padec v drugem polčasu Slovenke stal zmage, Španke pretrd oreh za slovenske rokometašice

Trier, 08. 12. 2017 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske rokometašice so na zadnji tekmi skupinskega dela izgubile proti izbrani vrsti Španije (33:26). Dekleta so sicer pogumno vstopila v tekmo, v drugem delu pa so jih Španke na parketu povsem nadvladale. Slovenke s se tako uvrstile na četrto mesto skupine, v osmini finala pa jih čakajo Švedinje.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 5. kroga na svetovnem prvenstvu v nemškem Trierju izgubila proti Španiji s 26:33 (14:13).

Slovenska rokometna reprezentanca - 3
Slovenska rokometna reprezentanca - 3 FOTO: AP

Slovenske rokometašice na svoji zadnji tekmi v Trierju niso uprizorile novega podviga. Po obetavni predstavi v prvem polčasu so v drugem močno popustile in morale priznati premoč Špankam. Skupinski del so tako končale na četrtem mestu, kar pomeni, da izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja v osmini finala čaka tekma s Švedinjami, ki so v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini B v Bietigheim-Bissingenu premagale Norvežanke z 31:28.

Slovenija na velikih turnirjih še nikoli ni premagala Španije. Današnji obračun v Trierju je bil prvi na svetovnem prvenstvu, obe dosedanji tekmi na evropskih prvenstvih pa je dobila ekipa s Pirenejskega polotoka - na Madžarskem 2004 je slavila s 30:28, na lanskem turnirju na Švedskem pa kar s 30:18.

Bregar je izjemno pomembne obračun začel z udarno sedmerko. Na vratih je bila Amra Pandžić, na krilnih položajih Neli Irman in Ines Amon, na šestmetrski črti Lina Krhlikar, na zunanjih položajih pa Tjaša Stanko, Nina Zulić in Ana Gros, slednjo je v obrambi menjala Alja Koren. Njegove varovanke so v prvi polovici tekme prikazale zelo dobro predstavo. Za igro v napadu si zaslužijo najvišjo možno oceno, bila je raznovrstna in ni slonela le na tem turnirju izjemno razpoloženi Grosovi.

Slovenija rokomet ženske
Slovenija rokomet ženske FOTO: AP

Uvodoma so sicer imele nekaj težav v obrambi, z manjšimi korekcijami in po seriji obramb Pandžićeve pa so povsem zasenčile papirnate favoritinje današnjega medsebojnega dvoboja. V 22. minuti so si prvič priigrala tri gole prednosti (11:8), lepo zalogo v golih pa držale vse do 28. minute (14:11). V izdihljajih prvega polčasa so malenkostno popustile, na velik odmor pa vendarle odšle s prednostjo enega gola (14:13).

Bregarjeve izbranke v drugi polovici tekme niso bile kos tekmicam. Trda španska obramba na robu izključitve in pogoste menjave obrambnih različic so jim povzročale velikanske težave, tako da so v 35. minuti zaostale za dva gola (15:17). Slovenska minuta odmora ni spremenila razmerja moči na igrišču, Španke so s hitrim kroženjem žoge dokaj zlahka prebijale našo obrambo in v 39. minuti podvojile prednost (16:20).

Slovenske rokometašice sta v nadaljevanju na površju držali Pandžićeva in Stankova, po njuni zaslugi so se v 42. minuti približale na dva gola zaostanka (18:20), a se je tehtnica čedalje bolj začela nagibati na špansko stran. V 51. minuti je zaostanek Slovenk že znašal pet golov (21:26), srdit boj za vsak košček igrišča pa jim je vzel ogromno moči, tako da niso bile sposobne tekmo postaviti na glavo.

Slovenska rokometna reprezentanca - 2
Slovenska rokometna reprezentanca - 2 FOTO: AP

Slovenija je skupinski del končala na četrtem mestu, na petih tekmah pa je premagala Francijo, Angolo in Paragvaj ter izgubila proti Romuniji in Španiji. Prvo mesto je osvojila Romunija (8 točk), drugo Francija, tretje Španija (obe po 7), četrto Slovenija (6), peto Angola (2) in šesto Paragvaj (brez točk).

V slovenski ekipi sta bili na današnji tekmi najbolj učinkoviti Tjaša Stanko in Ana Gros, obe sta dosegli po sedem golov.

Izid: 

Slovenija - Španija 26:33 (14:13)

Slovenija: Pandžić, Vojnović, Ferfolja 4, Rudman, Gros 7, Žabjek, Stanko 7, Abina, Zulić 1, Irman 2, Koren 1, Vučko, Vrček, Krhlikar, Beganović, Amon 4.
Španija: Navarro, Zoqbi, Martin 2, Nunez 1, Arderius, Chavez, Gutierrez 2, Echeverria 1, Garcia 2, A. Gonzalez 4, Pena 9, Ortega, M. Gonzalez 4, Rodriguez 1, Musons 3, Barbosa, Cabral 4.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

direstraits
08. 12. 2017 22.11
+5
Nimam kaj povedat čez dekleta. So dale maximum od sebe. Menim pa, da je naš trener slabo vodil svojo ekipo. Marsikaj bi lahko poskusil, saj ni imel kaj izgubiti. Npr. menjava vratarke, šele tri minute pred koncem, v napadu igrale počasi, kot da naše vodijo...... pa nočem biti kritizer....