Drugi športi

Osmo mesto Tine Šutej v finalu skoka s palico končalo slovenske nastope na dvoranskem EP

Beograd, 04. 03. 2017 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljančanka Tina Šutej je drugi dan evropskega dvoranskega prvenstva v atletiki v Beogradu v finalu skoka s palico preskočila 4,40 metra in delila osmo mesto; s tem so se dan pred koncem zaključili slovenski nastopi na letošnjem EP, najboljšo uvrstitev pa je zabeležila prav Šutejeva. Poljska pa je slavila tri zlate in še dve bronasti medalji.

Tina Šutej.
Tina Šutej. FOTO: Damjan Žibert

Tina Šutej je uspešno začela na začetni višini 4,25 m, tudi na 4,40 m pa je bila uspešna prvič in je s še šestimi tekmovalkami delila prvo mesto, vse tekmovalke pa so ostale v konkurenci. Sledila je višina 4,55 m, kar je 10 centimetrov več od najboljšega letošnjega dosežka Šutejeve, s katerim je 25. februarja na balkanskem prvenstvu v Beogradu osvojila zlato odličje. Ko je prvič neuspešno skakala na tej višini, sta jo zmogli le dve tekmovalki, že sedem pa, ko je Šutejeva skakala drugič in se je morala, potem ko je bila tako kot prvič kar daleč od uspeha, pripraviti še na zadnji poskus, ki je bil tudi neuspešen. Boj za odličja je nadaljevala sedmerica tekmovalk, tudi olimpijska zmagovalka in evropska prvakinja Ekaterini Stefanidi, ki je začela šele na višini 4,55 m in letvico preskočila šele drugič. "Bila sem žalostna, ker je v petek Luka Janežič prestopil in bil kot kandidat za odličja diskvalificiran, pa tudi zaradi delitve devetega mesta Maruše Černjul, ki je bila tudi blizu finalnemu nastopu v skoku v višino. Toda to me osebno ni potrlo ali vplivalo na današnji nastop," je ocenila 28-letna Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006). V njeni disciplini je zmagala olimpijska zmagovalka in evropska prvakinja Stefanidijeva. Grkinja je slavila s 4,85 m. Druga je bila Nemka Lisa Ryzih (4,75), Švedinja Angelica Bengtsson in Ukrajinka Marina Kilipko pa sta za delitev brona vse višine, tudi njuni predzadnjo na 4,55 m, preskočili v prvih poskusih; neuspešni sta bili na 4,65 m.

Litovka Airine Palšyte je v skoku v višino (2,01 m) z najboljšim letošnjim izidom na svetu osvojila zlato, slednje je v suvanju krogle uspelo tudi Poljaku Konradu Bukowieckemu (21,97), njegov rojak Pawel Maslak je tretjič v nizu osvojil dvoranski evropski naslov na 400 m (45,77), za tretje poljsko zlato dneva pa je poskrbel Marcin Lewandowski na 1500 m (3:44,82). Na dva stadionska kroga je Maslak prepričljivo slavil, drugi je bil Čeh Rafal Omelko (46,08), tretji pa Nizozemec Liemarvin Bonevacia (46,26), ki ga je Janežič februarja v nemškem Düsseldorfu že premagal. Poljsko prevlado na 400 in 1500 sta potrdili z bronoma tudi Justyna Swiety (52,52) in Sofia Ennaoui (4:06,59). Na krajši razdalji je slavila Francozinja Floria Guei (51,90), na daljši pa Britanka Laura Muir (4:02,39). Rojak slednje, Richard Kilty, je ubranil naslov na 60 m (6,54) pred Slovakom Janom Volkom (6,58) in Švedom Austinom Hamiltonom (6,63). Nemka Kristin Gierisch je slavila v troskoku (14,37 m). Nemški rekord je zgrešila le za 10 cm in je bila lani že svetovna dvoranska podprvakinja. Za njo sta se zvrstili evropska prvakinja Portugalka Patricia Mamona (14,32 m) in Grkinja Paraskevi Papahristou (14,24 m). Slednja je po lanskem nastopu v Portlandu (dvoransko SP) in Amsterdamu (EP) še tretjič v manj kot letu dni osvojila bron.

V skoku v daljino sta prvo trojico ločila le dva centimetra; Albanec Izmir Smajlaj in Šved Michel Torneus sta zmogla s po 8,08 m, zmagal je zaradi boljšega drugega poskusa Smajlaj, bron pa je osvojil Ukrajinec Sergej Nikiforov (8,07 m). Šele 19-letni Bukowiecki, sicer dvakratni mladinski svetovni prvak, je ugnal vso konkurenco v krogli na čelu s Čehom Tomašem Stanekom (21,43 m) in branilcem naslova Nemcem Davidom Storlom (21,30 m). Palšytejeva, lanska evropska podprvakinja na prostem, je z osebnim rekordom ugnala olimpijsko zmagovalko Španko Ruth Beitio (1,94 m); glede na lansko EP v Amsterdamu sta tekmovalki zamenjali mesti. Beitia je četrtič po letih 2005, 2009 in 2011 osvojila srebro na dvoranskih EP, zlata pa je bila leta 2013. Bron je šel tokrat v roke Ukrajinki Juliji Levčenko (1,94 m).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.