Drugi športi

Olimpijske igre zaradi strahu pred ziko tudi brez enega najboljših golfistov Roryja McIlroya

Belfast, 22. 06. 2016 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sloviti severnoirski igralec golfa Rory McIlroy je oznanil, da na prihajajočih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ne bo nastopil zaradi grožnje, ki jo predstavlja širjenje virusa zika.

McIlroy (levo) ob Tigerju Woodsu.
McIlroy (levo) ob Tigerju Woodsu. FOTO: AP

Rory McIlroy je v izjavi za javnost zapisal, da ima njegovo zdravje in zdravje njegove družine "prednost pred vsem drugim", zato se eden najboljših igralcev golfa ne bo udeležil avgustovskih olimpijskih iger, ki jih bo gostil Rio de Janeiro v Braziliji. "Čeprav je tveganje za okužbo z virusom nizko, vseeno obstaja tveganje, in tega tveganja nisem pripravljen sprejeti," je povedal 27-letni Severni Irec, ki je sledil zgledu kolegov Vijaya Singha in Marca Leishmana"Upam, da bo irski narod razumel mojo odločitev. Neomajna podpora, ki jo prejemam na vseh turnirjih doma in v tujini, mi pomeni izjemno veliko. Še naprej bom skušal skrbeti za ponos svojih navijačev in navijačev golfa s svojimi igrami na igriščih in dejanji zunaj njih," je dodal Mcllroy. Zaskrbljenost zaradi zike so že izrazili številni športniki, med njimi španski košarkarski zvezdnik Pau Gasol.

Čeprav Mednarodni olimpijski komite, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in brazilski prireditelji olimpijskih iger zatrjujejo, da so možnosti za okužbo z virusom, tega s piki med ljudmi širijo komarji, majhne, pa nekaterih vrhunskih športnikov to ni prepričalo in so odpovedali pot v Brazilijo. Severnoirski golfist je bil kot štirikratni zmagovalec prestižnih golfskih turnirjev najvišje ravni major med prvimi favoriti olimpijskega golfskega turnirja, velike upa so v njegov nastop polagali tudi na Severnem Irskem, zato so odločitev sprejeli z velikim obžalovanjem, a jo sprejemajo.  Nastopu na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru se je že v začetku meseca odrekel tudi eden najboljših kolesarjev na svetu Američan Tejay Van Garderen, ki se tako kot McIlroy boji okužbe z virusom zika. Žena ameriškega kolesarja Jessica je noseča, po dozdajšnjih spoznanjih pa virus, ki ga prenašajo komarji, lahko poškoduje plod v maternici ter pri dojenčku povzroči nevrološke zaplete, stanje, poimenovano mikrocefalija, ko se dojenček rodi z nenormalno majhno glavo. In prav ta nevarnost, da bi športnik staknil v Braziliji nevarno okužbo ter jo nato nevede in nehote prenesel nazaj v domovino, je bržkone tehtnico prevesila v prid odločitvi za odpoved olimpijskega nastopa tudi pri severnoirskemu golfistu.

Virus zika je poleg nevarnosti kriminala ena od večjih groženj letošnjih olimpijskih iger. Osnovni prenašalec je posebna vrsta tropskih komarjev, prenosljiv pa je tudi s spolnimi odnosi. Olimpijski nastop sta zaradi zike odpovedala tudi nekdanji prvi golfist sveta Singh s pacifiškega otoka Fidži in Avstralec Leishman. V Brazilijo pa ne bosta odpotovala tudi golfista Avstralec Adam Scott in Južnoafričan Louis Oosthuizen

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.