Drugi športi

V olimpijski vasi uporabna le polovica slovenskih sob, prvi Rusi že dobili dovoljenje za nastop

Rio de Janeiro, 24. 07. 2016 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odprtje olimpijske vasi po prvih poročilih že povzroča začudenje in zgražanje. Vas ni dokončana in pripravljena na sprejem športnikov. Uporabna je samo polovica sob, namenjena slovenski vrsti, je potrdil predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko. Nekateri ruski športniki medtem že imajo dovoljenje za nastop v Riu.

Tiste, ki so že v Riu, je pričakalo neprijetno presenečenje. Avstralci so med tistimi, ki olimpijsko vas zaenkrat bojkotirajo.
Tiste, ki so že v Riu, je pričakalo neprijetno presenečenje. Avstralci so med tistimi, ki olimpijsko vas zaenkrat bojkotirajo. FOTO: Damjan Žibert

Blaž Perko pravi, da razlogov za paniko še ni, saj glavnina slovenske ekipe prihaja v olimpijsko vas oziroma Vilo dos Atletas 2. avgusta, opozarja pa, da je veliko zadev še nedokončanih, nekaj celo razbitih. "Od zunaj je na videz vse lepo. V resnici so zgradbe nedokončane, a tudi od zgradbe do zgradbe in od stolpnice do stolpnice se zadeve zelo razlikujejo. V posameznih stolpnicah ni vode, notranjost nekako ponekod spominja na morda četrto fazo gradnje." Delavci se sicer trudijo, a po mnenju Perka jih je premalo. "Dodatni delavci so sicer prišli, a cela organizacija ni zahodna, zato zadeva ne poteka povsem gladko. Seveda imamo vsakodnevne sestanke, saj se bojimo, kam namestiti predstavnike reprezentanc, ki do Ria potujejo 12 in več ur, potem pa tukaj nimajo ne tuša, ne stranišča, ker ni vode in v sobah jim ne delujejo luči."

Slovenska ekipa ima to srečo, da je uporabna vsaj polovica namestitev. "Naša zgradba je po dokončanosti nekje vmes in za prve športnike je vse pripravljeno, kljub temu pa nas čaka veliko dela do 2. avgusta, ko bo v vas prišla prva večja slovenska skupina. Moram povedati tudi, da so vse sobe opremljene s klimatskimi napravami, čeprav je bilo sprva rečeno, da zaradi varčevanja ne bo tako," še pravi Perko in dodaja, da je v Riu tudi že jadralec Vasilij Žbogar, v nedeljo se mu bosta pridružili jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, a vsi slovenski jadralci vsaj v teh dneh še bivajo na obali, kjer trenirajo. V Riu se je obenem že razširila govorica, da je del vasi ostal nedokončan, del pa naj bi bil celo razbit, ker organizatorji niso plačali opravljenih del. "Rio je sicer pripravljen na igre, nekaj težav je še s transportom, a to se bo uredilo, ko bo začel veljati olimpijski režim, navdušenje pa tukaj nad igrami trenutno ni prav veliko. To je nekako povezano z gospodarsko in politično krizo v državi in ljudje so prepričani, da malemu človeku od iger ne bo ostalo veliko. A vsi, s katerimi imamo vsakodnevni stik, so izredno prijazni, je pa precej težav pri komunikaciji, kjer včasih uporabljamo tudi roke in mimiko," še meni Perko. Kot pravi, je zadovoljen tudi z varnostjo in ukrepi proti ziki, saj so ob prihodu dobili ustrezne repelente in odganjalce komarjev za vtičnice.

Več težav imajo v nekaterih drugih vrstah. Avstrijci so za dokončanje svojih sob najeli gradbenike, ki so urejali avstrijsko hišo. Avstralci, ki so prišli danes, so olimpijsko vas bojkotirali in se naselili po hotelih. Nizozemci, Američani in Italijani so dokončanje del plačali iz lastnega žepa, poročajo tuji mediji. Medtem je Mednarodna teniška zveza (ITF) popoldan na podlagi odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) že potrdila, da bo sedmerica ruskih teniških igralcev lahko nastopila na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Pri ITF so prav tako pozdravili današnjo odločitev MOK, da se ne izreče za splošno prepoved nastopa ruskih športnikov. Z Mednarodne plavalne zveze so že potrdili seznam ruskih športnikov v skokih v vodo in sinhronem plavanju, še enkrat pa bodo morali preveriti seznam klasičnih bazenskih plavalcev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
24. 07. 2016 21.44
-1
Kar se rusov in dopinga tiče samo to: Takšne novice so za kurjenje povprečne ovce torej ca 80% homo sapiens ovcitiusa___________za tiste ki šport in tudi dodatke doping poznamo vsaj malo bolj kot malo VEMO da v zadnjih 30 letih NI bilo svetovnega rekorda BREZ dopinga_____________trik je samo v tem kaj kdo kdaj uporablja in kako in seveda kdo stoji za njim