Drugi športi

OKS o novem zakonu o športu na izredni skupščini

Brdo pri Kranju, 09. 02. 2016 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je na 12. redni seji sprejel sklep, da bo OKS predlog novega zakona o športu obravnaval na izredni skupščini. Strokovni svet za tekmovalni šport pa je dobil tudi novega člana - hokejista Tomaža Vnuka.

Na dan Prešernove smrti in slovenskega kulturnega praznika se je iztekel rok za pripombe na novi predlog zakona. OKS se uradno do tega zakona še ni opredelil. Generalni sekretar OKS Edi Kolar pa je v zvezi z zakonom izpostavil, da se zakon stalno spreminja in počasi le dobiva obliko, ki je želena na področju športa, čeprav posamezne zadeve ostajajo odprte. "Je pa veliko pristojnosti odvzetih športni sferi in se prenašajo na državo, obenem se ukinjajo nekatere dobro delujoče zadeve. Poraja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo z obstoječo shemo usposabljanja v športu." Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je v zvezi s tem poudaril zahtevo, naj se olimpijskemu komiteju ne zmanjšuje število članov v posameznih organizacijah, kar predvideva novi zakon, obenem pa dodal, da naj se športnim društvom dodeli status javnega značaja. "Prejeli smo zelo veliko dobrih predlogov, ki jih bomo zanesljivo upoštevali. V naslednjih 14 dneh bomo te zakone pregledali in preštudirali, določene zadeve bomo vključili in nato bo šel zakon še enkrat v javno obravnavo. V zvezi s Fundacijo za šport pa si želim, da se IO OKS do nje opredeli, tega še nismo dobili," pa je pokomentiral direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj, ki pravi, da je ministrstvo še vedno odprto za konstruktivne predloge, ki zakon lahko izboljšajo. OKS je na ministrstvo že poslal nekatere predloge dopolnitev in sprememb zakona, ki jih je prejel od svojih članic.

Bogdan Gabrovec
Bogdan Gabrovec FOTO: 24ur.com

Nekateri člani IO OKS so opozorili na dejstvo, da IO zakona še ni obravnaval. Po krajši razpravi je bil sprejet predlog predsednika Bogdana Gabrovca, da bo OKS svoja stališča zavzel po izredni skupščini: "Če skličemo skupščino za manj pomembne zadeve, zakaj je ne bi še za to?" Gabrovec je ob tem opozoril na pomembno vprašanje v zvezi s sprejemanjem zakona, saj gre po njegovem mnenju za to, ali se bo moral šport prilagajati novemu zakonu, pri čemer je predlog označil za slabega, ali bo zakon v funkciji športa. Strokovni svet za šport, ki ga vodi Iztok Čop, je dobil tudi novega člana. Generalnega sekretarja Hokejske zveze Slovenije Dejana Kontreca, ki je pred časom izstopil iz strokovnega sveta, je zamenjal nekdaj eden najboljših slovenskih hokejistov Tomaž Vnuk. Čop je predstavil tudi novi predlog razvrstitve športnih panog v razrede za potrebe razpisa FŠO in LPŠ za tekoče leto, ki jo je OKS potrdil in spremembo možnosti uvrstitve v olimpijsko reprezentanco za Rio 2016 v maratonu, kjer bo po znižanju mednarodnih kriterijev nova mednarodna norma zagotavljala nastop le enemu športniku, več (Slovenija ima v maratonu lahko po tri tekmovalce) pa jih bo le ob doseženi ostrejši slovenski normi.

"Pri oblikovanju razredov smo se držali zdajšnjih kriterijev. Spremembe načrtujemo po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Letos smo manj panog dvignili za razred in s tem zagotovili financiranje potnikov za Rio, a tega smo se držali že lani. Letos smo dvignili v višji razred le športe, ki so posegli po medaljah," je razvrstitev športnih panog v razrede razložil Čop.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.