Drugi športi

Odlični Janežič z 12. izidom v polfinale teka na 400 metrov, Mrakova in Macarolova ostali peti

Rio de Janeiro, 13. 08. 2016 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski atlet Luka Janežič je z odliko opravil prvi nastop na olimpijskem stadionu v Rio de Janeiru. V kvalifikacijski skupini štiri teka na 400 metrov se je z drugim časom neposredno uvrstil v polfinale in dosegel skupno 12. izid (45,33). Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 še vedno na visokem petem mestu.

Luka Janežič (na fotografiji desno) med tekom, ki mu je prinesel zanesljivo uvrstitev v polfinale.
Luka Janežič (na fotografiji desno) med tekom, ki mu je prinesel zanesljivo uvrstitev v polfinale. FOTO: AP

Prvi dan olimpijskih bojev v atletiki so podelili prve tri komplete kolajn, poleg Ayane sta zmagala še Michelle Carter v suvanju krogle z izidom sezone na svetu (20,63 m) in Kitajec Zhen Wang v hoji na 20 km. Žan Rudolf je odprl slovenske atletske nastope v Riu in tekmovanje na 800 metrov s svojim najboljšim dosežkom v sezoni (1:46,93) končal na 21. mestu. Janežič bo v noči na nedeljo po slovenskem času v polfinalu na 400 m tekel v drugi skupini. V finale vodijo prvi dve mesti v treh skupinah in še dva najhitrejša časa. V kvalifikacijah skoka s palico bo v noči na nedeljo tekmoval tudi slovenski rekorder Robert Renner. V skupini je bil od Janežiča hitrejši le Lalonde Gordon s Trinidada in Tobaga (45,24). Sprinter iz Vodic, predstavnik mladega atletskega slovenskega rodu in slovenski rekorder na en stadionski krog, se je v svojem krstnem nastopu na OI prebil med prvih tri v svoji kvalifikacijski skupini, ki so se neposredno kvalificirali v polfinale, s čimer je izpolnil svoj prvi cilj na igrah.

"Presegel sem pričakovanja. Ko sem videl skupino, si nisem mislil, da bom dokaj z lahkoto prišel v polfinale. Lahko rečem samo izjemno," je dejal Janežič, ki je pred tekom napovedoval, da čas ni pomemben, po njem pa je bil zadovoljen tudi z njim: "To je moj drugi čas sezone in tretji nasploh. Odlično je, če na veliki tekmi tečeš blizu osebnega rekorda. Težko rečem, če je bilo še kaj rezerve, šel sem na polno od začetka do konca. Zagotovo se da teči še hitreje, ampak čas zdaj nima nobenega pomena. Storil sem vse, kar sem si zamislil, polfinale olimpijskih iger je velik dosežek." Rudolf je v svoji skupini je zasedel peto mesto, za napredovanje pa bi moral biti med najboljši trojico, ali pa se tja prebiti preko doseženega izida, za kar mu je zmanjkalo tri desetinke sekunde. "Vesel sem, da sem na OI dosegel svoj najboljši izid, a za polfinale bi moral teži precej hitreje, državni rekord, ali vsaj blizu. Malo mi je zmanjkalo. Nisem še pripravljen na konkurenco v svetovnem merilu. Vidi se, da sem v Evropi lahko okrog finala, za svetovno prvenstvo in OI pa me čaka še trdo delo. Vsaj dve do tri leta, da se bom lahko kosal s tekmeci, saj je za najboljše izid 1:45 igranje, meni pa bi se za to morala zgoditi popolna tekma," nastopa v zahtevnih deževnih razmerah ni olepševal 23-letni Ljubljančan.

Veronika Macarol in Tina Mrak nista imeli svojega dne, a ostali na visokem petem mestu.
Veronika Macarol in Tina Mrak nista imeli svojega dne, a ostali na visokem petem mestu. FOTO:

V najhitrejšem teku na 10.000 m v zgodovini si je srebrno kolajno pritekla Kenijka Vivian Jepkemoi Cheruiyo, tretja je bila še ena Etiopijka Tirunesh Dibaba. Štiriindvajsetletna Almaz Ayana je za 14,33 sekunde popravila dozdajšnji svetovni rekord Kitajke Wang Junxia, ki ga je postavila leta 1993 v Pekingu. Malenkost slabše od starega svetovnega rekorda je tekla drugouvrščena Cheruiyova, ki je v cilj prišla s časom 29:32,53, medtem ko se je morala Dibaba po zmagah na OI v Pekingu in Londonu tokrat s časom 29:42,56 zadovoljiti s tretjim mestom. Ayana je morala po nastopu odgovarjati tudi na vprašanja o dopingu. Ruskim atletinjam in atletom ni dovoljeno nastopiti na OI, očitkov o domnevnem sistematičnem dopingu pa so se morali braniti tudi Kenijci, nad katerimi je visela grožnja suspenza. "Moj doping je trening, moj doping je Jezus. Sicer pa sem kristalno čista," je bila odločna Ayana.

Michelle Carter je najdaljši izid dosegla prav v svojem zadnjem poskusu, ko je prehitela prvo favoritinjo Valerie Adams z Nove Zelandije (20,42 m), bronasto kolajno pa je osvojila Madžarka Anita Marton (19,87). Adamsova, zaradi poškodb je izpustila celotno lansko sezono, je v Riu naskakovala tretjo zaporedno zlato kolajno na poletnih OI, kar doslej ni uspelo še nobenemu atletu ali atletinji na svetu. Do predzadnjega zadnjega sunka je bila blizu temu dosežku, a jo je ugnala Carterjeva. Oče slednje, Michael Carter, je osvojil srebrno odličje v suvanju krogle na poletnih OI v Los Angelesu 1984. V hitri hoji je Zhen Wang za seboj pustil rojaka Zelina Caija na drugem mestu in Avstralca Dana Bird-Smitha. Wang, bronast iz Londona, je 20 km premagal v 1:19:14 ure, Cai je prišel skozi cilj 12 sekund kasneje, Bird-Smith pa je za njim zaostal 23 sekund.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 še vedno na visokem petem mestu v skupnem seštevku; v petkovem edinem plovu sta zasedli 19. mesto, kar je doslej njuna najslabša uvrstitev na olimpijski regati na morju pred Rio de Janeirom. Po tekmovanju pa sta bili zaradi protesta tekmic diskvalificirani. Slednje ni spremenilo njune skupine uvrstitve, pred tem sta zasedli 2., 6., 5. in 4. mesto in se jima današnja regata črta iz skupne uvrstitve. Po petih plovih v razredu 470 vodita Britanki Hannah Mills in Saskia Clark (12 točk), na drugem sta Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioko, na tretjem Francozinji Camille Lecointre in Helene Defrance (vse po 15 točk). Trenutno petouvrščena slovenska posadka je zbrala 17 točk, tako kot četrtouvrščeni Američanki Annie Haeger in Briana Provancha. V soboto je za jadralke razreda 470 prost dan, s tekmovanjem bodo nadaljevali v nedeljo s predvidenimi tremi plovi. Za jadralce v razredu finn je bil prost dan petek, Vasilij Žbogar, ki je skupno drugi, ter ostali njegovi tekmeci bodo s tekmovanji nadaljevali v soboto.

Izidi:

- finalne odločitve (3):

moški:
- hoja na 20 km:
1. Zhen Wang (Kit) 1:19:14
2. Zelin Cai (Kit) 1:19:26
3. Dane Bird-Smith (Avs) 1:19:37

ženske:
- 10.000 m:
1. Almaz Ayana (Eti) 29:17,45, svetovni rekord
2. Vivian Jepkemoi Cheruiyot (Ken) 29:32,53
3. Tirunesh Dibaba (Eti) 29:42,56

- krogla:
1. Michelle Carter (ZDA) 20,63, izid sezone na svetu
2. Valerie Adams (NZl) 20,42
3. Anita Marton (Mad) 19,87

- kvalifikacije s slovensko udeležbo:

moški, prvi krog:
- 400 m:
1. Kirani James (Grn) 44,93
2. Machel Cedenio (Tri) 44,98
3. Khamis Ali Khamis (Bah) 45,12
...
12. Luka Janežič (Slo) 45,33

- 800 m:
1. David Rudisha (Ken) 1:45,09
2. Ayanleh Souleiman (Dži) 1:45,48
3. Rynardt van Rensburg (JAR) 1:45,67
...
21. Žan Rudolf (Slo) 1:46,93

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.