Drugi športi

Nerazpoloženi Slovenci za konec evropske lige prvič poraženi

Maribor, 06. 07. 2014 22.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v tekmi 10. kroga evropske lige v Mariboru izgubila z Makedonijo z 1:3. Slovenija si je že pred današnjo tekmo zagotovila prvo mesto v tej skupini.

Glede na to, da sta si reprezentanci Slovenije in Makedonije že pred današnjo tekmo 10., zadnjega kroga skupine B evropske lige zagotovili nastop v polfinalu tega tekmovanja - Slovenci kot prvi v skupini in Makedonci kot drugi -, je bila tekma bolj prestižnega pomena. Kljub temu je bila igra zanimiva in tudi bojevita, z zmago s 3:1 pa so se makedonski odbojkarji oddolžili Slovencem za sobotni poraz z enakim izidom. Selektor slovenske reprezentance Luka Slabe je proti Makedoniji priložnost za igro ponudil odbojkarjem, ki v evropski ligi niso veliko igrali. Tako so v začetni šesterki zaigrali Dane Mijatovič, Danijel Koncilja, Jan Klobučar, Tine Urnaut, Matija Jereb in Tonček Štern, v igro pa je kot prosti igralec vstopal Miha Plot. Tudi ta šesterka se je do drugega tehničnega odmora (15:16) enakovredno kosala z makedonsko. Toda v prelomnih trenutkih so gostje z nekaj uspešnimi napadi prednost povišali na štiri točke (22:18), prednost nekaj točk pa obdržali do konca niza.

Slovenski odbojkarji so doživeli pvi poraz v evropski ligi.
Slovenski odbojkarji so doživeli pvi poraz v evropski ligi. FOTO: Miro Majcen

Tudi v drugem nizu je bila igra izenačena, rahlo pobudo na igrišču so imeli domači odbojkarji, ki so igrali zanesljivo v polju, čvrsto v bloku in uspešno zaključevali napade. Šternu, ki je v prvem nizu dosegel šest točk, se je v drugem z učinkovitostjo pridružil Mijatovič in slovenska vrsta je ob prvem tehničnem odmoru vodila 8:6. Tudi v nadaljevanju so niti igre v svojih rokah držali slovenski odbojkarji, ki so nizali točko za točko in sredi niza vodili 16:9. A se visoke prednosti niso vselili dolgo, kajti makedonski odbojkarji so z izvrstnimi začetnimi udarci povzročali veliko težav slovenskim pri sprejemu, posledično pa tudi pri organizaciji igre. Gostje so s pridom izrabili težave v slovenski vrsti, z lahkoto dosegali točke - z učinkovitostjo se je izkazal zlasti kapetan Nikola Gjorgiev -, in pri rezultatu 20:20 izničili prednost Slovencev. Domači so v končnici spet zaigrali bolj zbrano, povedli s 24:23, po prvi zapravljeni zaključni žogi zapravili še dve, pri vodstvu 27:26 pa osvojili zmagovito točko za izenačenje v nizih.

V tretjem nizu se je slovenska šesterka - namesto Urnauta je v njej zaigral Klemen Čebulj - do prvega tehničnega odmora uspešno kosala s tekmeci. Ta je v nadaljevanju prikazal zrelejšo igro in si do drugega tehničnega odmora priigral štiri točke prednosti (16:12), ki pa so po nekaj napakah hitro izpuhtele in Slovenci so pri 18:18 rezultat izenačili, nato pa povedli z 19:18. V odločilnih trenutkih so prvo zaključno žogo imeli domači odbojkarji (24:23), a so jo zapravili, nato pa so si trikrat prednost priigrali Makedonci in tretjo zaključno žogo tudi spremenili v zmagovito točko. Četrti niz so bolje začeli makedonski odbojkarji, ki so v primerjavi s slovenskimi naredili manj napak in si po rezultatu 10:10 priigrali prednost petih točk (16:11). Prvo ime v ekipi gostov in tudi tekme je bil Nikola Gjorgijev, ki je domala vsak napad končal s točko. Makedonci tudi v nadaljevanju niso popuščali in do konca tekme uspešno ubranili prednost petih točk.

Izid:

Slovenija - Makedonija 1:3 (-21, 26, -26, -20)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.