Drugi športi

Odbojkarji iz Turčije s polnim izkupičkom

Samsun, 12. 07. 2015 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na gostovanju v okviru evropske lige v turškem Samsunu še drugič zmagala. Po zmagi s 3:0 v prvi tekmi je bila tokrat boljša s 3:1.

Slovenska reprezentanca se iz Turčije vrača s polnim izkupičkom. V Samsunu je dobila tudi drugo tekmo proti kombinirani domači reprezentanci - sestavljali so jo igralci do 23 let in reprezentanti, ki v reprezentanci A dobivajo manj priložnosti, tokrat s precej z večjimi težavami kot dan prej. Gostitelji so dobili prvi niz, v drugem že visoko vodili, toda sledil je preobrat, ki so ga varovanci Andre Gianija zrežirali predvsem po zaslugi dobrih servisov. Tudi tokrat so imeli Slovenci, ki so tokrat igrali z Grego Ropretom na mestu organizatorja, zelo dober napad, sprejem bi vsaj na trenutke lahko bil boljši, blok in servis pa sta bila tista, ki sta na koncu tehtnico prevesila na slovensko stran. Tako kot na prvi tekmi je bil začetek tekme izenačen. Slovenci so napravili preveč napak, servis jim ni stekel, kot bi si želeli, tako da so gostitelji, ki so statistično gledano zaostajali pri večini elementov, a delali manj napak, brez večjih težav držali stik z njimi. Odločala je končnica, Alen Pajenk je Sloveniji priboril zaključno žogo, toda po zgrešenem servisu Mitje Gasparinija in napaki Klemna Čebulja je Gasparini poslal žogo v out in Turki so se veselili vodstva z 1:0.

Andrea Giani in Tine Urnaut
Andrea Giani in Tine Urnaut FOTO: OZS

Izgubljen niz Slovencev še ni predramil, očitno so se začeli zavedati nevarnosti šele po zaostanku 9:15 v drugem nizu. Točka Čebulja, ki jo je dosegel iz težkega položaja, pa je stvari začela postavljati na pravo mesto. Napak je bilo manj, so se v kritičnih trenutkih zdramili serverji, Pajenk je servisi izid znižal, njegovo delo pa je po zaostanku 18:20 nadaljeval Alen Šket, ki je Koncilji omogočil, da je izid izenačil na 21:21, nato pa prisilil tekmece v še eno napako. Tudi tokrat so imeli gosti pri izidu 23:24 zaključno žogo, niso je izkoristili, zato pa so po zaslugi Šketovega bloka drugo. Slovenci so v prvih dveh nizih dosegli pet blok točk, ravno toliko pa so jih vpisali tudi v tretjem. Ko je bilo potrebno, je blok deloval, z Gasparinijevim so odšli na prvi tehnični odmor tretjega niza z vodstvom 8:4, pred tem je as dosegel Koncilja. Blok Čebulja je pomenil vodstvo 9:4, a pri njem se niso ustavili. Šket je odlično serviral, poleg tega pa je bil nezaustavljiv v napadu, v nizu je dosegel kar osem točk. Sledil mu je še Čebulj in razlika je samo naraščala, domači so osvojili vsega 15 točk.

Kakovostna razlika je prišla do izraza, po vodstvu gostov s 6:2 je bilo videti, da se Turki predajajo, a se niso, saj so hitro spet ujeli stik. Toda nato je reči v roke vzel Gasparini, svoji ekipi priboril vodstvo 10:6, štiri točke je znašala tudi razlika ob drugem tehničnem odmoru. Po njem se je še zvišala, semafor je kazal 15:22, toda to ni bilo dovolj za mirno končnico. Slovencem je padla zbranost, domači so se približali na 23:24, toda nato pri servisu poslali žogo v mrežo, tako da se je Giani, ki je v končnici v igro poslal Jana Klobučarja, lahko oddahnil.

Izjavi:
Andrea Giani
, selektor Slovenije: "Razlog za izgubljen prvi niz in težave ob koncu četrtega niza je pomanjkanje koncentracije. Moramo se zavedati, da napad po sprejemu odloča o vsem, potrebuje pa maksimalno zbranost. To smo imeli v drugem, tretjem in večini četrtega, v teh delih smo igrali dobro. Smo ekipa, ki dobro servira in blokira, potrebuje pa zbranost pri napadu. Ne glede na to, da smo danes igrali malo slabše, sem zadovoljen. Najvažneje je, da smo zmagali, da smo dobili obe tekmi in to proti tekmecem, ki so dobri. Zelo sem zadovoljen tudi zaradi tega, ker imam dva dobra podajalca, Ropret je danes opravil zelo dobro delo. Zaenkrat gre vse po načrtu."

Gregor Ropret, podajalec Slovenije: "Imeli smo že boljše tekme. Začeli smo s premalo želje, v krču, kar so oni izkoristili. V prvih dveh nizih jim je uspevalo vse, včeraj so videli, da nas brez maksimalnega rizika ne morejo presenetiti. Igrali so na vse ali nič, mi pa smo se potegnili nazaj, kot da si ne bi zaupali. Ko pa nam je enkrat steklo, pa je postalo jasno, kdo je boljši na igrišču. Še pravočasno smo videli, da z igro z začetka tekme Turčije ne bomo mogli premagati, več smo začeli tvegati v vseh elementih, kar se nam je obrestovalo. Ko smo začeli zaupati v svojo igro in naš sistem, je bilo vse lažje. Zadovoljen sem, da sem po dolgem času dobil priložnost za igro, mislim, da sem upravičil zaupanje, čeprav znam igrati še bolje."

Izid:

Turčija - Slovenija 1:3 (24, -24, -15, -23)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POVEMRESNICO
13. 07. 2015 07.40
+2
Čestitke fantom. In seveda vodstvu. Zdaj pa po nove zmage. Me pa malo moti, spet kar nekaj oseb na sliki, ki tam nimajo kaj iskati. Samo denar trošijo. Pa tako ga zveza nima na pretek.