Drugi športi

Grki olimpijski ogenj predali Britancem

Atene/London, 17. 05. 2012 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska delegacija je v Grčiji prevzela olimpijski plamen, s katerim se je odpravila na 12.875 kilometrov dolgo pot. Plamenico bo nosilo 8.000 ljudi, svojo pot pa bo zaključila v Londonu, kjer se bodo 27. julija začele poletne olimpijske igre.

Olimpijski ogenj
Olimpijski ogenj FOTO: Reuters
Beckham je bil pomemben član londonske delegacije pri kandidaturi za olimpijske igre leta 2005.

Angleški nogometaš David Beckham se mudi v Grčiji, saj ga je doletela čast, da olimpijsko plamenico iz te države prinese na britanska tla.

Britanska delegacija je že prevzela plamenico. Sprejela jo je angleška princesa Anne. Nogometaš moštva Los Angeles Galaxy Beckham pa bo – skupaj s princeso in drugimi visokimi predstavniki organizacijskega komiteja letošnjega največjega športnega dogodka na svetu – s posebnim letalom olimpijski ogenj ponesel proti domovini, kjer bo plamenica začela 12.875 kilometrov dolgo pot po Veliki Britaniji.

Olimpijske igre bodo potekale med 27. julijem in 12. avgustom.

Britanski del poti olimpijske bakle se bo začel v Land's Endu, skrajni južni točki Velike Britanije, pot bo ogenj vodila po celotnem britanskem ozemlju, plamenica pa bo obiskala tudi Irsko. Svoje potovanje bo zaključil v Londonu, kjer se bodo 27. julija začele poletne olimpijske igre. Plamenico bo po Veliki Britaniji nosilo 8.000 ljudi.

Princesa Anne je prevzela plamenico.
Princesa Anne je prevzela plamenico. FOTO: Reuters

Olimpijski ogenj so prižgali 10. maja, in sicer v antični Olimpiji. Tam so akterke v starogrških kostumih na ruševinah 2600 let starega templja Hera na tradicionalen način – s pomočjo sončnih žarkov in zrcala – prižgale olimpijski ogenj. Slovesnega dogodka sta se udeležila tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge ter predsednik organizacijskega odbora iger v Londonu 2012 Sebastian Coe.

Ahmadinedžad želi na olimpijske igre

Ahmadinedžad je tudi med svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2006 v Nemčiji želel obiskati domačo ekipo, vendar so mu načrti nato splavali po vodi.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izrazil željo, da bi med olimpijskimi igrami v Londonu obiskal iranske športnike. A po poročanju iranskih državnih medijev si tega obiska ne želi Velika Britanija. "Želim si obiskati olimpijske igre in podpreti iranske športnike. Vendar imajo nekateri s tem očitno problem," je dejal Ahmadinedžad. Podrobnosti o zapletu sicer niso znane.

Ogenj so prižgali 10. maja.
Ogenj so prižgali 10. maja. FOTO: Reuters

Odnosi med Iranom in številnimi zahodnimi državami so napeti predvsem zaradi iranskega jedrskega programa. Velika Britanija je po napadu veleposlaništva v Teheranu novembra lani tudi umaknila svoje diplomate iz Irana. Nato je tudi Iran umaknil svoje diplomate iz Velike Britanije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grdavs
17. 05. 2012 18.51
+7
Gledam na BBC prenos predaje tega olimpijskega ognja, pa se vidi kaksna zalost je vse skupaj. Grski stadion prazen, face zalostne, ne vem no... Ce bo ta olimpijski ogenj prinesel vsaj malo veselja in pozitivne energije v Evropo, naj mu bo; bojim se, da ne bo nic dobrega.