Drugi športi

Norvežanke ubranile rokometno zlato

London, 11. 08. 2012 23.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveška ženska rokometna reprezentanca je na olimpijskih igrah v Londonu osvojila zlato kolajno, potem ko je v finalu premagala Črno goro s 26:23. Norvežanke so tako ubranile naslov iz Pekinga. Bron so osvojile Španke, ki so v malem finalu po dveh podaljških ugnale Južno Korejo z 31:29.

Norvežanke, branilke naslova in tudi svetovne prvakinje, so v finalu olimpijskega turnirja ohranile primat v ženskem rokometu. Norveška je postala tretja država z zaporednim uspehom na ženskem olimpijskem rokometnem turnirju. Pred njo je to uspelo Južni Koreji v letih 1988 in 1992 ter Danski v letih 1996, 2000 in 2004. Črnogorke so se Norvežankam dobro upirale, bile še dobro minuto pred koncem povsem v igri za zmago, a gol junakinje tekme, simpatične Linn Jorum Sulland, 45 sekund pred koncem je Norveški prinesel vodstvo za dva zadetka in odločilno prednost. Pri Črnogorkah je bila prav tako z desetimi zadetki najučinkovitejša Katarina Bulatović. Prav ta igralka, ki bo po novem igrala za romunsko Valceo, je v deveti minuti nadgradila dober začetek Črne gore in zadela za vodstvo s 4:2.

Norvežanke so ponovile uspeh iz Pekinga.
Norvežanke so ponovile uspeh iz Pekinga. FOTO: Reuters

Norvežanke so prvič na tekmi povedle v 15. minuti, ko je bila uspešna Sullandova za 5:4. Po izenačenih naslednjih minutah, v katerih se Norvežankam ni uspelo odlepiti, pa je bilo drugače v končnici prvega dela, ko so si Skandinavke, spet po zaslugi Sullandove, priigrale tri gole naskoka pred nadaljevanjem. Podobno prednost so imele Norvežanke še naslednjih deset minut drugega polčasa. V 45. minuti je Maja Savić prvakinje opozorila, da se s soigralkami ne mislijo zlahka vdati, in znižala na 17:18, Katarina Bulatović pa je minuto in pol pozneje izid poravnala na 19. Norvežanke so v 54. minuti ušle na 22:20, od česar si Črnogorke niso več popolnoma opomogle. Izbranke Thorirja Hergeirssona so namreč do konca unovčile praktično vsak svoj napad, tako da so se igralke Dragana Adžića lahko le še približale na zadetek, več pa jim ni uspelo narediti.

Izid:
Norveška
- Črna gora 26:23 (13:10)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.