Drugi športi

Norveške rokometašice do tretjega naslova svetovnih prvakinj

Herning, 20. 12. 2015 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveške rokometašice so tretjič osvojile naslov svetovnih prvakinj. Na letošnjem sklepnem turnirju na Danskem so na finalni tekmi v Herningu premagale Nizozemke z 31:23, bronasto kolajno pa so osvojile Romunke po zmagoslavju nad Poljakinjami z 31:22.

Norvežanke so osvojile že tretje odličje najbolj žlahtnega leska, skupno pa že deveto kolajno na svetovnih prvenstvih. Najboljše so bile tudi na Danskem 1999 in v Braziliji 2011, v Nemčiji 1997, v Italiji 2001 in v Franciji 2007 so osvojile srebrno, na Nizozemskem 1986, na Norveškem 1993 in na Kitajskem 2009 pa bronasto odličje. Finalni obračun je minil v absolutni prevladi norveških rokometašic, ki so v prvi polovici tekme prikazale naravnost perfektno predstavo. Obramba je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu pa raznovrstna, udarna in učinkovita. O tem zgovorno priča razlika v zadetkih, izbranke norveškega selektorja Thorirja Hergeirssona so si že po dvanajstih minutah minutah priigrale prednost petih golov (9:4), polčas pa zaključile s +11 (20:9). V drugem polčasu so malenkostno popustile, a svojega zmagoslavja niso ogrozile in se zasluženo tretjič povzpele na "rokometni Mont Everest". V norveški reprezentanci sta bili najbolj učinkoviti Camilla Herrem s sedmimi in Heidi Loke s šestimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Kari Grimsbo, ki je zbrala kar 23 obramb. V nizozemski reprezentanci je bila strelsko najbolj učinkovita Estevana Polman z osmimi goli, Danick Snelder je dosegla pet zadetkov. Nizozemske rokometašice navkljub porazu v velikem finalu zadovoljne zapuščajo Dansko, saj so osvojile prvo kolajno na svetovnem prvenstvu, ob tem pa bodo nastopile na kvalifikacijskem turnirju za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v brazilskem Rio de Janeiru. Olimpijski nastop so si že prej zagotovili Brazilija, Angola, Argentina in Južna Koreja.

Norvežanke so tretjič osvojile naslov svetovnih prvakinj.
Norvežanke so tretjič osvojile naslov svetovnih prvakinj. FOTO: Reuters

Na prvem kvalifikacijskem turnirju - ti bodo na sporedu med 17. in 20. marcem prihondje leto - bodo igrali Nizozemska, Francija, Japonska in Tunizija, na drugem Romunija, Danska, Urugvaj in Črna gora, na tretjem pa Poljska, Rusija, Švedska in Mehika. V Rio se bosta uvrstili po dve najboljši izbrani vrsti z vseh treh kvalifikacijskih turnirjev.

V Herningu sta bili na na sporedu že dve tekmi, v tekmi za peto mesto so Rusinje premagale Danke s 25:21 (12:16), v tekmi za sedmo mesto pa so Francozinje ugnale Črnogorke s 34:23 (20:13).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.