Drugi športi

Nibali: Druge ekipe imajo enake težave kot Astana

Alicante, 11. 12. 2014 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po tem, ko je Mednarodna kolesarska zveza kazahstanski Astani podelila licenco za tekmovanje na dirkah World Toura (svetovne serije) za leto 2015, čeprav jo bremenijo obtožbe o sistematičnem dopingu, se je oglasil prvi zvezdnik moštva Vincenzo Nibali.

"Druge ekipe imajo enake težave kot Astana," pravi zmagovalec letošnje dirke po Franciji Vincenzo Nibali. Italijan si je za medije vzel čas pred treningom z Astano v Calpu, sporočil pa je, da je vsak dan zanj enak, saj mora trenirati, nova sezona je namreč tik pred začetkom, je priljubljena kolesarska spletna stran Cyclingnews povzela španski Biciciclismo. UCI je novembra na zagovor poklical vodstvo Astane, ki je moralo pojasniti pozitivne dopinške teste bratov Maksima in Valentina Iglinskija, kmalu za njima so se v dopinških težavah znašli še trije člani Astanine kontinentalne ekipe. Dimitrij Sedun je takrat opravljal vlogo vodje kontinentalne ekipe, hkrati pa je bil športni direktor ekipe v World Touru, a ostal brez službe. Generalni direktor Astane Aleksander Vinokurov in Nibali povezavo Seduna zanikata in trdita, da sta moštvi povsem ločeni entiteti.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali FOTO: Reuters

"Obstajata le dva tovrstna primera med ekipami World Toura. Ni pošteno sklepati, da je Astanina kontinentalna ekipa del tiste v World Touru. Sta dve različni, ločeni moštvi. Imata drugačni strukturi, drugega predsednika, vodjo," pravi Nibali. "Iste težave, ki so v tej ekipi, so tudi v drugih. Mislim, da nismo najslabši, ker imajo druge ekipe še slabše ljudi, toda ne bom jih imenoval. Na Siciliji je mafija, tako kot tudi drugod po svetu, a to ne pomeni, da smo vsi gangsterji. Kot kolesarji skušamo zmeraj delovati transparentno. Vedno sem bil čist kolesar in bom pri tem vztrajal," meni kolesarski zvezdnik.

UCI je ob podelitvi licence zatrdil, da jo je Astana dobila pogojno, saj bo inštitut športnih znanosti univerze v Lozani pregledal njeno delovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.