Drugi športi

Navijači na Bledu bučno pozdravili novo olimpijsko medaljo

Bled, 02. 08. 2012 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številni privrženci veslanja so se srečali na Bledu, kjer so glasno navijali za dvojni dvojec na OI v Londonu. Iztok Čop in Luka Špik sta jih razveselila z bronasto medaljo. Nad uspehom pa so bili navdušeni tudi člani četverca brez krmarja, ki so pred natanko 20 leti prav tako osvojili olimpijski bron.

Član bronaste posadke iz OI v Barceloni Jani Klemenčič je v svoji restavraciji na Bledu pripravil srečanje ob 20. obletnici druge osvojene olimpijske medalje za samostojno Slovenijo. Preko sto zbranih se je spomnilo uspehov slovenskega veslanja in bučno navijalo za novo medaljo, za katero sta se borila Iztok Čop in Luka Špik. Za svojega sina Iztoka je danes na Bledu navijala tudi njegova mama Slavka, ki je poudarila, do se se z medaljo uresničile njene želje in tudi želje njenega sina, ki je sicer vedno deloval mirno in ni kazal posebnih čustev, izražal pa je veliko željo po lepem uspehu na olimpijadi. Po zaključku sinove športne poti si mama Slavka želi, da bi bil Iztok "sedaj malo več oče in bodo zaživeli kot družina, saj je bilo sedaj to družinsko življenje le polovično". Kot je poudarila Iztokova mama, je le s težavo spremljala sinove nastope v Londonu. Podobno stresno je bilo spremljanje nastopa tudi za Klemenčiča. "Danes sem videl, da je res težje tekme spremljati kot gledalec. Veliko lažje je bilo, ko sem bil tekmovalec in vsaj tistih šest minut veslanja nisem bil nervozen," je poudaril Klemenčič, ki je sicer svojima veslaškima kolegoma napovedal bronasto medaljo, sam se je je veselil leta 1992 v Banyolesu pri Barceloni. "Danes je bron enak zlatu," je bil zadovoljen Klemenčič, ki je prepričan, da je medalja češnja na torti vsemu trdemu delu in naporom, ki sta jih Čop in Špik vložila v veslanje, posebno v zadnjih dveh letih. "To je darilo Iztoka in Luke za nas, današnja prireditev pa je naše darilo njima. Med nami je prisotna posebna energija in na nek način smo bili vedno povezani," je izpostavil Klemenčič. Med zbranimi sta bila poleg Klemenčiča še dva člana četverca iz leta 1992 – Milan Janša in Sadik Mujkić, preminulega Saša Mirjaniča pa je zastopal njegov sin Uroš.

Iztok Čop in Luka Špik
Iztok Čop in Luka Špik FOTO: STA

Že dopoldne so se na Blejskem jezeru ponovno preizkusili v veslanju, opoldne pa so se srečali s številnimi športniki, prijatelji in ostalimi, ki so jih spremljali na OI leta 1992 in skozi športno pot. Prireditve sta se udeležila tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan in kandidat za predsednika na letošnjih volitvah Borut Pahor. "Na naše veslače smo izjemno ponosni," je poudarila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki je prav tako stiskala pesti za medaljo. Prepričana je, da je Bled izjemno povezan s športom in športniki so njegovi veliki ambasadorji. "To je res idealna lokacija za veslanje in na srečo imamo tudi športnike, ki povežejo to idealno lokacijo z dobrimi rezultati," je poudarila. Slovenski veslači že 24 let na olimpijskih igrah dosegajo vrhunske uvrstitve, je spomnil Janša, ki ima še vedno lepe spomine na svojo medaljo izpred 20 let. Po slovesu Iztoka Čopa bo celotna teža pričakovanj veslaških dosežkov sedaj na Luki Špiku, je ocenil Janša in pojasnil, da slovensko veslanje trenutno ima dobre mlade veslače, vendar teh ni veliko. "Kar veliko bo treba delati, da bo spet prišla taka generacija, kot je bila naša," je opozoril. Slovensko veslanje je sicer z današnjim rezultatom dokazalo, da še vedno dobro dela, je izpostavil Mujkić, ki bi Čopu in Špiku sicer vseeno želel še kakšno višjo stopničko. Kako bo slovensko veslanje šlo naprej in kakšne posadke lahko pričakujemo na prihodnjih tekmovanjih, je težko napovedati. "Vsi skupaj se bomo trudili in upam, da s tem še niso zaključeni uspehi našega veslanja," je poudaril Mujkić, ki dela kot trener mlajših selekcij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ondskan
02. 08. 2012 18.31
+3
respect !!! carja!!!
NovZacetek
02. 08. 2012 17.26
+5
Čop genialec. Bla sta realno tam 6-4 mesto na svetu, vendar z njegovo genialno taktiko iztisnila maksimum. Poskusila sta z napadalno taktiko in izšlo se je sanjsko. Napadi 4. in 5. so šli v prazno. Sta točno tam koliko sreče sta maksimalno lahko imela, kar pa je pravzaprav najslajša zmaga. Še enkrat bravo, zelo impresivno taktično izvedeno in tudi analiza tekmecev s strani Čopa je bila odlična ter točna. Imela sta neko formo in z pametjo sta še dodala tisti kanček, ki ga imajo samo največji šampioni. Pričakoval sem 4.-6. mesto in sem prav zelo pozitivno šokiran nad tem uspehom, kar me zelo veseli. Včeraj sem pa bilo zaradi nespametnega in najstniško razposajenega Kavčarja, kar slabe volje, ker marsikdo bi si želel take priložnosti.
pejdspat
02. 08. 2012 17.15
-6
hah, 1 mesec nazaj ni blo o njih ne duha ne sluha, A se čudeži godijo?
uroš76
02. 08. 2012 17.01
+11
MISLIM,DA SI ZASLUŽITA EN VELIK APLAVZ TER MNOŽICO NAVIJAČEV OB PRIHODU NA BLED ! SEVEDA PA SREČNO POT NAZAJ V DOMOVINO SLOVENIJO !!!
ooo777
02. 08. 2012 16.49
+2
bravo fantje , čestitke
Gosposvetski
02. 08. 2012 16.42
+5
Carja,face,legende,šur,valjda,Slovenčka,dobrodošla v Domovini !
uroš76
02. 08. 2012 16.49
+4
KRALJA,BRAVO,TOOOO,(SVAKA ČAST) TO SI SE POZABIL !! MISLIM KAKŠNI KOMENTARJI !!!
Gosposvetski
02. 08. 2012 16.52
+0