Drugi športi

Nadal o dopinški aferi Šarapove: 'Za naš šport so to grozne novice'

London, 10. 03. 2016 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekatere teniške profesionalke in tudi profesionalci so se odzvali na dopinški primer Marije Šarapove, ki je priznala jemanje melodoniuma. Čehinja Petra Kvitova, dvakratna zmagovalka Wimbledona, je šokirana, tretja igralka sveta Poljakinja Agnieszka Radwanska pa pravi, da so v tenisu žalostni dnevi.

"Nihče ni pričakoval tega. Vsi čakamo razplet," je še dodala Agnieszka Radwanska. Petra Kvitova meni, da je Marija Šarapova napravila veliko napako, če res ni bila pozorna, da je melodonium od 1. januarja na listi prepovedanih poživil. "Vsi moramo vedeti, kaj damo vase. Je velika napaka in mora prevzeti odgovornost," pravi Kvitova. "Najprej želim povedati, da je Marija izjemna športnica in tudi ta 'čudna napaka' ne more zasenčiti vsega, kar je dosegla v tenisu. Nihče od nas, posebej ne jaz, nimamo pravice, da komentiramo zgodbo. Dopinška agencija mora preveriti zgodbo, ne drugi," pa je na Twitterju zapisala Rusinja Svetlana Kuznecova. Oglasil pa se je tudi nekdanji prvi igralec sveta Španec Rafael Nadal, ki pravi, da je pozitiven test Šarapove črna pika za šport: "Za naš šport so to grozne novice. Grozne so, ker mora biti naš šport čist in mora izgledati čisto. Dobra novica pa je, da imamo dober protidopinški program."

Marija Šarapova
Marija Šarapova FOTO: AP

Po razkritju in priznanju ruske teniške zvezdnice so mnogi mediji začeli ugibati, ali se bo sploh še vrnila na igrišča. Šarapova je v sredo na svojem Facebook profilu zapisala: "Nov dan, nov začetek. Pošteno je reči, da to ni povprečen dan. Nič mi ne pride na misel ob 6. uri zjutraj, razen da sem trdno odločena, da bom spet igrala tenis, upam, da bom za to dobila priložnost. Želim si, da mi ne bi bilo treba iti skozi to, toda šla bom." John Haggerty, odvetnik Šarapove, je prepričan, da lahko svoji stranki zagotovi "prizanesljivo" kazen. Rusinji sicer grozi štiriletna prepoved igranja tenisa, ogroženo pa je tudi njeno finančno premoženje; v karieri je zaslužila okrog 180 milijonov evrov, po razkritju pa so sodelovanje prekinili nekateri pokrovitelji. "Ni dokazov, da je Maria namenoma jemala sredstev. To takoj kazen zmanjša na dve leti. Verjamem, da so še drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na kazen. Marijini zdravstveni podatki, ki jih bomo predstavili, bodo potrdili, da je Marija sredstvo morala jemati in da ga je priporočal njen zdravnik," je dejal Haggerty, ki je s tem utemeljeval to, da je Šarapove jemala melodonium, ker je pogosto bolna, v družini ima diabetike, ima pa tudi težave s srcem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
10. 03. 2016 17.34
+2
Danes mora imeti vrhunski športnik tudi vrhunskega zdravnika in vsaj enega strokovnjaka na področju farmacije. Nole je asmatik in ima cel kup raznih strokovnjakov okoli sebe. Tu ne smeš biti škrt, ker te to lahko drago stane.
tekač
10. 03. 2016 17.37
Brainkiller
10. 03. 2016 17.08
+2
večina vrhunskih športnikov je na poživilih na tako nedovoljenih substancah, doping itd.....najboljši so tisti ki odkrijejo sestavine ki se ne pokažejo v testih in lahko neopazno zmagujejo in so vedno negativni in teh športnikov ni malo, saj za njimi stoji cela ekipa ljudi, ki jim je skupen cilj le uspeh, zmaga, biti najboljši, za vsakeršnokoli ceno.........me pa zares zanima kaj bi našli v telesu sester Williams.....
rikirikson
10. 03. 2016 18.34
+1
vrjam, da so ble testirane marsikdaj,. ampak kot si navedu, marsikaj ne pokaže.. sam v teh poslih so rusi nb1 država.. ker največ takih "produktov" je made in russia.
murate
30. 03. 2016 21.48
Mich Diam
10. 03. 2016 15.19
+0
Če je nihče noče, jo pa jaz vzamem! NI blema!
jzkzfzmz
10. 03. 2016 12.27
-8
Kaj pa če bi malo sestri williamsovi pregledali. Obe sta očitni jemalki anaboličnih steroidov. Sam problem je ker nista Rusinji. Ženska lahko samo sanja da bo dobila takšno mišično maso. Še moški težko dobi po naravni poti. Pa ne mi zaj pisat da gre. V vednost moški ob opdlični genetiki proizvede največ 7 g testosterona na dan, kar je malo, in pri 180 cm lahko doseže v svojem življenju pri 5% maščobe 84 kg mišične mase. In to je to. Vs eostalo kar folk gleda in verjame v BBoulding so an. steroidi. Tako da lai vržejo vse na testu al pa enostavno pustijo. Ker to je očitna zarota proti Rusom. Kazen si zasluži, samo najprej naj še poslrbijo vsaj za sestrci williams. Kdor se spozna na telo bo vedel., Kdor ne pa bo pisal neumnost. Lp
rikirikson
10. 03. 2016 12.49
+14
ne rečem da se ne strinjam z navedenimi imeni, definitivno pa se ne strinjam s tvojo "statistiko" ki je res za lase privlečena.. torej jaz, ki imam 8% preveč mišične mase na svojo višino, sem kdaj v življenju jemal anabolike? hudo se motiš..
rikirikson
10. 03. 2016 12.52
+9
drugače so pa rusi nb1 država, ki je znana po eksperimentih na športnikih,. ponavadi vedno z nekimi novimi stvarmi, ki niso bile prepovedane, ker so bile pač NOVE. vsak se je izgovoru na neko bolezen itd. a ubistvu nihče ni nikol povedal kakšno bolezen in argumentiral zakaj je jemal določeno "zdravilo" - kot zanimivost.
rikirikson
10. 03. 2016 13.38
+7
ti pa se očitno res ne spoznaš na "telo" .. ker pač.. glede na to da sem diplomiral iz te stroke.. nutricionizem, osebno trenerstvo,. in ti povem, da brez anabolikov, lah dosežeš in presežeš te osnove, ki si jih ti napisal.. da neboš rekel, da kdor piše obratno od tebe, da neve nič.. hah, te osnove sm tut js že poslušal na strokovnem nivoju.. ampak nihče ni rekel, da jih nemoreš presežt brez anabolikov.. ubistvu kdor je to rekel,. se ne spozna na to.. torej v tem primeru TI.
bus303
10. 03. 2016 11.39
+0
Pobrat naslove, pobrat denar, naložit kazen, pa še malo v keho .. to bi bila pravica, vse druga je hinavščina.
rikirikson
10. 03. 2016 11.13
+8
pol naj pa že enkrat pove baba, kako bolezen ma, da je mogla to jest celih 10let.. ker nihče ne vnaša v telo nekaj 10let, brez razloga vrjetno!
rikirikson
10. 03. 2016 11.15
+8
nihče ne je zdravil 10let - če nima neke bolezni, to "zdravilo" ki naj bi ga jemala, pa ni nikjer zabeleženo da zdravi kakšne oblike bolezni na tako dolgi rok.. definitivno pa s tem zdravilom ne zdravijo niti kroničnih ponovljivih bolezni, pa še med slednjimi, bi bli vrjetno cikli, glede na to da so ponovljive.. torej, kot vsak športnik, ki ga dobijo na dopingu.. je bolan, je poškodovan, na tak način pač celi poškodbe.. a ubistvu v ozadju se tako dviguje nek % v ozadju..
igy02
10. 03. 2016 10.52
+0
Ta pravi se je oglasil. Ta je pojedel več poživil kot ostali v stoterici najboljših. Nadal namreč.
rikirikson
10. 03. 2016 11.54
+5
sploh noben šport več ni čist.. le svetle izjeme mogoče. pa še to skor nevrjamm..
Ana Vidic 1
10. 03. 2016 10.36
+4
Če vzamem aspirin, ga vzamem namenoma, ne ponesreči. Tudi ga ne vzamem zato, da bom z njim hujšala, ampak da mi prežene bolečino. Kako lahko potem ne namenoma jemlješ tablete? Aja, ne veš, da so doping. In nihče ti ni povedal, da je ta doping zdaj na črni listi. OK, nisi kriva, samo smolo imaš, da so te dobili. Vsaj kričala ne bo nekaj časa na igriščih. To je pa blagoslov za moja ušesa.
SkokecPokec
10. 03. 2016 10.24
+1
Če je 10 let jemala to ''zdravilo'', pomeni, da so vedeli da ji to pomaga pri njenih rezultatih. zato so po tihem na seznam dali še njeno ''zdravilo'' , ker so se jo želeli znebiti. Vprašanje je, po kolikem času v telesu ni več sledi omenjenega zdravila. In lahko ni več jemala , pa bi bila še vedno lahko pozitivna na testu. Bila je huda konkurenca drugim... Simpl za razumet...
MM?
10. 03. 2016 10.15
+3
Kako je že nekdo zapisal, vrhunski športniki, pa same zdravstvene težave. Pravzaprav zveni logično. Sicer pa si je valjda še preden je vzela svoje "zdravilo" prvič, pridobila zdravniško potrdilo.