Drugi športi

Nadal ekspresno, Federer pa se je namučil v uvodnem krogu OP ZDA

New York, 30. 08. 2017 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
0

V 1. krogu teniškega grand slama v New Yorku je prvi nosilec Španec Nadal zmagal v treh nizih, Švicar Federer pa je za napredovanje potreboval kar pet nizov. V ženski konkurenci je presenečenje pripravila Japonska Osaka, ki je izločila aktualno zmagovalko, Nemko Kerberjevo.

Švicar Roger Federer, tretji nosilec odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku, je v prvem krogu šele po petih nizih in dveh urah ter 37 minutah premagal Američana Francesa Tiafoea in se po zmagi s 4:6, 6:2, 6:1, 1:6 in 6:4 pridružil Špancu Rafaelu Nadalu v drugem krogu zadnjega turnirja za grand slam sezone. Prvi igralec svetovne lestvice Nadal pa je precej lažje odpravil Srba Dušana Lajovića ter slavil s 7:6 (6), 6:2 in 6:2.

Federer je letos slavil na OP Avstralije v Melbournu in v Wimbledonu, v svoji zbirki pa ima pet ameriških kron, nepremagljiv je bil v obdobju od 2004 do 2008. "Vedel sem, da bom v uvodnem dvoboju še nekoliko zarjavel in da moja igra ne bo najboljša, vseeno pa sem upal, da bom na začetku boljši. Zaradi hrbta sem bil preveč previden pri gibih, v drugem nizu pa sem že začutil, da mi gre vse skupaj bolje od rok. Užival sem, čeprav sem bil že utrujen in živčen. Super je bilo igrati, res sem navdušen, ker sem zmagal," je še dejal Federer.

"Za las je odnesel celo kožo. Takrat, ko sem igral dobro, sem čutil, da imam nadzor nad celotno igro. Ko sem serviral oziroma vračal udarce z vso močjo, sem videl, da ne dela prav veliko, ampak me samo spremlja," je dvoboj z asom podoživel 19-letni Tiafoe, ki je vesel, da je lahko preizkušal Federerjeve meje. Federer je vzdržal ter ubranil čast na turnirju v Flushing Meadowsu, kjer še ni izgubil uvodnega dvoboja.

Zaradi dežja so morali kar 55 dvobojev prvega kroga prestaviti na danes; tako edini slovenski predstavnik na glavnem turnirju Blaž Kavčič še čaka na nastop proti Rusu Mihailu Južniju.

Roger Federer
Roger Federer FOTO: AP

Devetnajstletna teniška igralka Naomi Osaka je poskrbela za presenečenje, saj je Japonka, ki na lestvici WTA zaseda 45. mesto, v prvem krogu s 6:3 in 6:1 premagala lanskoletno zmagovalko tega turnirja Nemko Angelique Kerber, šesto nosilko. Osaka, ki je lani ob debiju v Flushing Meadowsu končala v tretjem krogu, se bo v naslednjem krogu pomerila z boljšo iz obračuna med Čehinjo Deniso Allertovo in Švedinjo Rebecco Peterson.

Kerberjeva je prva branilka naslova, ki je izgubila v prvem krogu New Yorka, po letu 2005, ko se je to zgodilo Rusinji Svetlani Kuznjecovi. To sta tudi edini igralki v zgodovini turnirja, ki sta leto dni po zmagi izpadli v prvem krogu. Osaka je ob tem prišla šele do prve zmage proti igralki iz prve deseterice. Nemka je sicer v letošnji sezoni daleč od stare forme, saj v tem letu še ni osvojila nobenega turnirja.

"Zmaga mi veliko pomeni. Na to igrišče nisem imela najboljših spominov. Upam, da bodo zdaj lepši. Ko je bilo 4:1, sem si mislila: 'Upam, da ne bom naredila enakih stvari kot lani.' Po tem sem postala bolj osredotočena," je dejala Osaka, ki je imela v mislih lanski turnir, ko je v tretjem nizu proti Madison Keys vodila s 5:1, a nato popustila in izgubila.

Izidi:
- ženske, 1. krog:
Karolina Pliškova (Češ/1) - Magda Linette (Pol) 6:2, 6:1;
Naomi Osaka (Jap) - Angelique Kerber (Nem/6) 6:3, 6:1;
Sorana Cirstea (Rom) - Lesley Kerkhove (Niz) 6:1, 6:3;
Barbora Zahlavova Štrycova (Češ/23) - Misaki Doi (Jap) 6:1, 6:3;
Yanina Wickmayer (Bel) - Lesija Curenko (Ukr) 6:3, 6:1;
Madison Keys (ZDA/15) - Elise Mertens (Bel) 6:3, 7:6 (6);
Jelena Ostapenko (Lat/12) - Lara Arruabarrena (Špa) 6:2, 1:6, 6:1;
- moški, 1. krog:
Rafael Nadal (Špa/1) - Dušan Lajović (Srb) 7:6 (6), 6:2, 6:2;
Roger Federer (Švi/3) - Francis Tiafoe (ZDA) 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.