Drugi športi

Dopingirana Rusinja Šobukova mora vrniti 476 tisoč evrov

Moskva, 19. 07. 2016 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruska atletinja mora po odločitvi sodišča vrniti skoraj pol milijona evrov. Odvetnik Richard McLaren pa je odkril nove podrobnosti sistematskega državnega dopinga v Rusiji, poleg tega je na dan prišlo tudi, da je ruski minister Mutko "poskrbel" za izginotje pozitivnih vzorcev v ruskem nogometu.

Razkritje o prevarah, skrivanju in sistematičnem dopingu v Rusiji je močno odjeknilo po celem svetu. Ruskim športnikom grozi, da bodo izključeni in ne bodo mogli nastopiti na letošnjih poletnih olimpijskih igrah. Prst je uperjen tudi v rusko vlado in vse organizacije in organe, ki so vseskozi skrbeli, da je bila dopinška prevara dobro skrita in je delovala kot dobro namazan stroj.

Nečednosti je razkrila šele neodvisna komisija, ki jo je sestavila Svetovna protidopinška agencija (Wada).
Poročilo raziskave je šokantno, saj so se v dveh ruskih protidopinških laboratorijih posluževali menjav vzorcev (oporečnih z neoporečnimi) in odpiranja vzorcev, ki so bili pozitivni, rusko Ministrstvo za šport pa je urejalo in nadziralo dogajanje. Poročilo navaja, da je bilo prikritih vsaj 312 vzorcev, med katerimi naj bi bilo tudi 15 dobitnikov medalj na zimskih OI v Sočiju leta 2014.

Številni olimpijski komiteji po svetu (ZDA, Kitajska, Velika Britanija, itd) zahtevajo kazen za olimpijsko reprezentanco in izključitev. Na Twitterju se je oglasil tudi slovenski olimpijec, deskar Rok Marguč, ki je bil v Sočiju peti.

 

 

Preiskavo je vodil kanadski odvetnik Richard McLaren, ki je za Reuters dejal, da je bil državno sponzorirani doping "izjemen v svoji preprostosti". "Metoda je bila enostavna, vendar učinkovita, saj je Jurij Nargornik prisilil laboratorij, da je poročal o pozitivnih rezultatih dopinških testov, kot da so negativni," je pojasnil McLaren za BBC.

Razkril je tudi, da je njegova raziskovalna ekipa izbrala 95 vzorcev s seznama ruskih športnikov, ki so bili shranjeni po OI v Sočiju in od vseh preiskala 11 stekleničk. Preiskava je ugotovila, da je vseh 11 imelo praske in oznake, da je bilo uporabljeno orodje za odpiranje. "Od izbranega števila vzorcev, za katere smo sumili, da so bili zamenjani, ima 100 odstotkov znake nedovoljenega posega,"  je povedal McLaren. Namesto vzorca urina, ki je pokazal vsebnost dopinga, so uporabili urinske vzorce, ki so jih športniki oddali pred jemanjem poživil in so jih ruske oblasti shranile, nato pa uporabile za menjavo. Laboratorij v Moskvi je poleg tega brez dovoljenja uničil več kot 8000 vzorcev, ki so imeli datum pred 10. septembrom 2014, je še poročal BBC.

 

Atletinja Šobukova mora vrniti denar za nastope
Britansko sodišče je odločilo, da mora ruska maratonka Lilija Šobukova, ki so ji leta 2014 dokazali jemanje prepovedanih poživil, vrniti 476.000 evrov, ki jih je dobila od organizatorjev londonskega maratona za nastopa 2010 in 2011. Londonski prireditelji se zavedajo, da jih čaka naporna in dolga pot do vrnitve denarja, saj kazni ne more implementirati v Rusiji. "Naredili bomo vse, da kršitelji ne uidejo roki pravice in da si z dopingom ne bodo okoristili. Vsak evro, ki ga bomo dobili od tekmovalke, bomo razdelili med udeleženke, ki si niso pomagale s prevarami," so sporočili.

Osemintridesetletna Šobukova je sicer doživljenjsko suspendirana z londonskega maratona, prav tako pa so jo prireditelji maratona v Chicagu izbrisali iz vseh uradnih rezultatov.

Vitalij Mutko
Vitalij Mutko FOTO:

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal ukrepe, in tako je premier Dimitrij Medvedev suspendiral namestnika ministra za šport Jurija Nagornika, ki je bil imenovan v poročilu. Vseeno so ruske oblasti še vedno sila previdne in Vitalij Mutko, minister za šport, je agenciji TASS dejal, da v poročilu ni bilo nobenega konkretnega dokaza o dopinških prekrških. "Upam, da bo Olimpijski komite, ko bo sprejemal odločitev, usmerjal zdrav razum in bodo upoštevali dejstovo, da ni konkretne potrditve kršitve športnikov v tem poročilu."

A kot kaže ima "umazane" roke tudi Mutko. Poročilo WADA je namreč razkrilo, da je Mutko posredoval tudi pri vzorcih, ki so jih jemali nogometašem. Mutko je eden od vodilnih funkcionarjev Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in predsednik organizacijskega odbora za SP 2018, ki ga gosti Rusija. Poročilo navaja, da je Mutko osebno posredoval pri prikrivanju dopinškega prekrška pri vsaj enem tujem nogometašu v ruski ligi, je navedel McLaren in dodal, da poročilo vključuje tudi 11 pozitivnih testov ruskih nogometnih igralcev, ki so nato "izginili" v sistematskem dopinškem programu med leti 2011 in 2015, je poročala agencija AP. FIFA je napovedala preiskavo in bo morala ukrepati, če bodo ugotovitve potrjene.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
19. 07. 2016 13.23
V vseh bogatih evropskih nogometnih ligah so igralci trenirani pod vplivom dopinga in takšni tudi igrajo tekme.
Zatarra
19. 07. 2016 11.59
+3
Drage press-titutke, ne vem, če si katera (ali kateri) izmed vas drzne to raziskati, preveriti in predstaviti vašim bralcem in bralkam, vendar, ali veste o dogajanjih v ozadju nastanka t.i. McLarnovega poročila (o pritiskih US- in Kanadske ADA, o objavi obsodb z njune strani še preden je bilo poročilo objavljeno uradno s strani poročevalcev?), ali veste o drugih sodelavcih pri "pripravi" poročila (o ekskluzivno vabljenih(!), dveh ali treh evropskih udeležencih, ki so popolnoma anti-rusko usmerjeni, berite plačani-in-podkupljeni-za-to, kateri člani WADA bi to lahko bili, lahko le ugibate, mislim pa, da ne boste veliko zgrešili, če jih boste iskali kar v Vzhodni Evropi (saj veste, tam, kjer nekdo, tisti pravi agresor, zaseda države z vojsko in strateško vojaško opremo!), od Poljske in navzgor...) in nenazadnje - ali ne bi morda objavili še izjave predstavnikov, posameznikov in mednarodih športnih organizacij, ki so si upali oporekati poročilu in upali izpostaviti njegovo vprašljivo oz. (po omenjenem na začetku) nikakršno kredibilnost?
290ktober
19. 07. 2016 15.30
t očno. tako...h l,adna vojna. ....ni več športa
SEJBOBOL
19. 07. 2016 11.24
+2
Svinja rije so in bodo , kjer je denar tam je sr aje ......
LLxx
19. 07. 2016 11.12
-1
putin jim je zaukazal da se dopingirajo
igy02
19. 07. 2016 11.05
-1
A ti Rusi znajo še kaj drugega razen sleparit, lagat in pit?
dreko123
19. 07. 2016 11.13
+5
a znajo američani in njihova politika še kaj drugega kot zganjat antirusko propagando in gonjo proti rusiji na vseh področjih - si pozabil kako so vse na vse pretege in kanale tudili preprečiti svetovno prvenstvo v rusiji in pritiskali na FIFO? - 24ur pa tako kot vedno poroča samo antirusko propagando... ovce pa slepe kot kure
SEJBOBOL
19. 07. 2016 11.24
+0
To delajo vsi , sam na ruse so se sedaj spravl , al pa majo drugi še prikrite "legalne" dopinge ...
Iztok Belšak
19. 07. 2016 11.37
+1
dreko123 - z razkrivanjem dopinških prekrškov je pričela nemška ARD in to že leta 2013, ko so najprej raziskovali nemške dopinške prekrškarje in preko teh prišli preko ruskih trenerjev do podatkov o ruskem državnem dopingu. Raziskovalni novinarji so potem raziskovali naprej in bili zaradi tega tudi večkrat šikanirani s strani ruskih oblasti
igy02
19. 07. 2016 11.38
-2
He, he, sem vama stopil na žulj, rdečkarja? Kar dihtunge vama je vn vrgl.
Našvasan_zob
19. 07. 2016 10.59
+13
Bolj alarmantno je dejstvo, da je naš Parlament oproščen testa psihoaktivnih učinkovin... To je nezaslišano..
mallonge
19. 07. 2016 11.27
+2
Mi tudi imamo Mutkote in Mutibariče in Cerariče.