Drugi športi

Na jubilejnem 100. Touru dva slovenska kolesarja

Pariz, 26. 06. 2013 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V soboto se na Korziki začenja kolesarska dirka po Franciji, za jubilejno 100. preizkušnjo pa so organizatorji pripravili številne novosti. Na francoski pentlji, ki se bo tradicionalno končala 21. julija na Elizejskih poljanah, bosta nastopila dva Slovenca, Jani Brajkovič in Kristijan Koren.

Na jubilejni dirki, ki vsako leto postreže z zanimivimi obračuni za etapne zmage, bo na sporedu 21. etap, udeleženci največje kolesarske dirke na svetu pa bodo morali premagati 3404 kilometre. Jani Brajkovič bo zastopal barve Astane, na sloviti francoski dirki pa bo nastopil četrtič zapored. Lani je končal na skupnem devetem mestu, čeprav na letošnjih dirkah ni posebej blestel, pa bo močno orožje kazahstanske ekipe. Kapetan Astane bo ob odsotnosti Italijana Vincenza Nibalija, ki je dobil letošnjo dirko po Italiji, Danec Jakob Fuglsang. Drugi Slovenec na Touru bo Kristijan Koren, ki bo prav tako nastopil četrtič. Njegova naloga bo predvsem pomagati Slovaku Petru Saganu, ki bo napadal zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. Član ekipe Cannondale je sprejel vlogo v moštvu, verjame pa, da bo tudi zanj priložnost, da se v kateri od etap pomeri za zmago.

Jani Brajkovič
Jani Brajkovič FOTO: Damjan Žibert

Končni zmagovalec se bo v zgodovino dirke po Franciji zapisal z zlatimi črkami. To na koncu ne bo lanski zmagovalec, Britanec Bradley Wiggins, ki je nastop na Touru odpovedal zaradi poškodbe kolena. Večina strokovnjakov med najresnejše kandidate za končno zmagoslavje postavlja njegovega rojaka in klubskega sotekmovalca pri ekipi Sky Chrisa Frooma. "Vsako leto sem se veliko naučil, zdaj sem v položaju, da vodim ekipo, ki je lani zmagala Tour de France. Čutim, da sem pripravljen na to, pripravljena je tudi ekipa. Imamo močno moštvo in to mojo samozavest še dodatno krepi," je dejal Froome. Svoje načrte ima tudi Španec Alberto Contador, ki na lanski dirki ni nastopal zaradi dopinške kazni. V najožjem krogu favoritov za končno zmago so še Avstralec Cadel Evans, Američan Tejay van Garderen, Španec Alejandro Valverde in Kolumbijec Nairo Quintana, svoje načrte bo imel tudi Luksemburžan Andy Schleck.

Zmagovalci zadnjih petih let:
2008 Carlos Sastre (Špa)
2009 Alberto Contador (Špa)
2010 Andy Schleck (Luk)
2011 Cadel Evans (Avs)
2012 Bradley Wiggins (VBr)

 

 

 

 

 


 

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikica000
27. 06. 2013 17.07
Polom od POP TV-ja samo ena novica o tako sloviti dirki in takšni obletnici. Rajši ne bom zgubljam besed. Froomy ma res odlične možnosti za zmago letos glede na to, da je prejšnje leto tako odlično opravljal delo pomočnika Wiggiju. Za Andy Schelck se mi pa ne zdi da ima veliko možnosti za zmago vsag če gledam glede na rezultate. No ekipo ima kar močno samo vse edno se mi ne zdi da lahko visoko poseže ali pa se motim in to vse skriva nekako da bo "eksplodiral" na Tour-u. Upam, da Brajkotu uspe spet kaktakšen podvig v skupnem seštevku, ki ga je prejšnje leto naredil ali pa, da pridedat ob s Korenom do možnosti za kakšne etapno zmago. Pozna mogoče kdo tole? Twitter: @Cycling24_7 ali FB: facebook.com/ Cycling24.7
Matevž Baš
26. 06. 2013 13.07
+1
Go Frooooommmmmmmmmmmmyyyyyyyyyyyyyyyyyyy you can do it!!! Že lani bi mogu zmagat pa je žou mogu pomagat wigginsu.. na kokih etapah je čaku da ga bo wiggins naprej spustu da zmaga pa ga ni hotu... tko da go on FROOME! :D