Drugi športi

Na igre v London potuje 64 slovenskih športnikov

Ljubljana, 03. 07. 2012 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je na seji potrdil slovensko delegacijo za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. V London bo odpotovalo 185 oseb, od tega 64 športnikov, 54 trenerjev in 67 spremljevalcev. Nosilec slovenske zastave bo Peter Kauzer.

IO je soglasno po hitrem postopku potrdil predlog odbora za vrhunski šport pri OKS, tako da bo na letošnje igre odpotovalo 64 slovenskih športnikov in športnic. Skupaj bo na igre poleg 28 športnikov ter 36 športnic – s seznama sta kot zadnja odpadla atleta Nina Kolarič in Boštjan Buč – odpotovalo še 54 trenerjev, šest zdravnikov, pet fizioterapevtov oziroma maserjev ter dva športna psihologa. V vodstvu reprezentance bo šest oseb, na čelu olimpijske odprave pa bo Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS. "Izvršni odbor je soglasno imenoval olimpijsko reprezentanco in vsem športnikom čestitam za uvrstitev v ekipo. Na igrah bomo sodelovali v največ športnih panogah doslej, kar 17, a vsi športniki bodo nastopili v individualnih panogah," je ob tem dejal predsednik OKS Janez Kocijančič.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Damjan Žibert

"S predlogom o sestavi reprezentance smo čakali do zadnjega trenutka, ko je bilo še možno izpolniti merila. Predlog OVŠ je pripravljen na predloge posameznih nacionalnih panožnih športnih zvez, vsi športniki pa imajo izpolnjene mednarodne norme. S seznama sta tik pred zdajci izpadla atleta Buč in Kolaričeva, ker ne izpolnjujeta mednarodnih meril," je uvodoma o sestavi reprezentance povedal Gabrovec in dodal: "Oba atleta imata sicer še do 8. julija, ko imajo atleti državno prvenstvo v Kopru, možnost, da dosežeta zahtevane norme. Če jima bo to uspelo, bo IO OKS korespondenčno odločal o njunem nastopu."

Sam izbor olimpijske ekipe, ki jo je danes potrdil izvršni odbor, je v bistvu trajal dve leti, je pojasnil Gabrovec: "Gre za sistem, ko športnike spremljamo v dveletnem obdobju. Prvo leto nekako dosegajo osnovne norme, nato pa morajo v naslednjem obdobju, v drugem letu oziroma do iger to normo potrditi. To smo delali sproti, tako da nismo imeli težav glede same nominacije in same potrditve. Kar pa se tiče spremljevalnega osebja, pa je naš cilj, da ima vsak športnik olimpijec na igrah tudi svojega trenerja, da ni potem kakšnih izgovorov, da nekdo drug ni znal ustrezno pripraviti športnika na nastop. Pomembno je, da je tudi ostala strokovna podpora prava – zdravniška, fizioterapevtska in psihološka. Vsa ta ekipa skupaj je potrebna, da športnik lahko doseže čim boljši rezultat." Gabrovec je prepričan, da bo slovenska odprava tudi na letošnjih igrah zelo uspešna. "Sam sem, malo v šali, malo zares, dejal, da bomo dosegli boljši rezultat kot na igrah v Pekingu, kjer smo osvojili pet kolajn. Nekako blizu mi je številka 7 in mislim, da je to realna številka in da lahko takšen rezultat tudi dosežemo. O lesku odličij pa ne bi razmišljal na glas, ker je to najbolj nehvaležno delo," je še dejal vodja olimpijske odprave v Londonu.

Kauzer nosilec slovenske zastave
Ob tem je na predlog odbora za vrhunski šport določil tudi nosilca slovenske zastave na slovesnem odprtju iger; čast je pripadla svetovnemu prvaku kajakašu Petru Kauzerju. Pred njim so slovensko zastavo na poletnih igrah vihteli Rajmond Debevec (Barcelona, 1992), Brigita Bukovec (Atlanta, 1996), Iztok Čop (Sydney, 2000), Beno Lapajne (Atene, 2004) in Urška Žolnir (Peking, 2008).

 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
02. 08. 2012 09.47
+1
Tak nadutež ne sme nikoli več v roke dobiti slovensko zastavo!
1907955
04. 07. 2012 07.57
+3
Zastavo bi moral nositi Janez Kocjančič!!
basket_5
03. 07. 2012 21.59
+12
Peter Kauzer je zasluženo nosilec zastave na OI v Londonu, ker je v zadnjih letih eden najuspešnejših športnikov v Sloveniji !!!!
fcb4ever
03. 07. 2012 20.43
-11
Pa nemore bit kauzer nosilec zastave no.. jaoooooo kr iz nekega xy športa...
MajmunSLO
03. 07. 2012 20.24
+1
mogoče kdo ve kje se lahko prijavim?