Drugi športi

Na Dakarju Marčič po 2. etapi na 13. mestu

Buenos Aires, 05. 01. 2016 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Edini slovenski tekmovalec na reliju Dakar Simon Marčič je na 2. etapi dosegel 80. čas, kar pomeni, da je skupno 75., v svoji kategoriji pa je zasedel 13. mesto. Med motoristi je bil najhitrejši Price, med avtomobilisti pa Loeb.

Po tem, ko je prvo etapo Rosario - Villa Carlos Paz odplavil orkanski dež, se je lahko reli Dakar 2016 lahko končno začel. Ne ravno tako, kot je Marc Coma načrtoval, torej z najdaljšo hitrostno preizkušnjo relija, temveč z njeno slabo polovičko. Trasa tehnično ni bila zahtevna, je bila pa zelo hitra in  upoštevajoč dež in precej nižje temperature, kot bi si jih želeli dirkači, povsem vredna dakarske slave.

Najprej so organizatorji start zgolj prestavljali, dokler se ni vremenska slika še poslabšala in helikopterjem ni bilo dovoljeno poleteti. Motoristi in vozniki štirikolesnikov so morali zaradi varnosti voziti v počasnem konvoju, kar pomeni, da se je tistim neprimerno oblečenim pot preveč vlekla in so v bivak v Villo Carlos Paz prišli povsem premraženi.

Preden se je podal na pot, je Simon Marčič povedal:"Ta Dakar se je dejansko začel na čuden način. Po lepem prologu, ki je bil speljan čez potok, je namesto cele prve etape organizator speljal le povezovalni del. To je bilo nekaj zares ekstravagantnega, ker smo prevozili 600 kilometrov po dežju, nihče pa ni bil opremljen za takšen dež in mraz. Upam, da nas bo na etapi manj pralo."

Simon Marčič
Simon Marčič FOTO:

Po kratkem, 11-kilometrskem prologu prvi dan in odpovedani prvi etapi, je dež le nekoliko popustil. Tekmovalci so se soočili z več kot pol krajšo hitrostno preizkušnjo na poti v Termas De Rio Hondo, na kateri je blestel tretjeuvrščeni lanskega Dakarja Avstralec Toby Price. Dober del etape je vodil Španec Joan Barreda Bort, ki pa je na sicer navigajsko nezahtevni etapi vseeno zgrešil pot, za sabo potegnil še zasledovalca Portugalca Fario in nato za razliko od Farie ni več nadoknadil zaostanka. Tretje mesto na etapi je zabeležil Slovak Stefan Svitko.

“Etapa je bila hitra in nevarna. srečen sem da sem ok, saj sem močno padel pri kakšnih 120 kmh. Na specialu je bilo dosti omejitev hitrosti na 50 kmh in enostavno nisem mogel razumeti, kako se je lahko Sonik lahko peljal mimo mene, da sem ga potem moral po koncu omejitve spet prehitevati, kar je bilo nevarno. Ko je prišla nova omejitev, me je spet prehitel, in ko sem ga ponovno nazaj, sem naletel na zaprt ovinek in prah od njegovega štirikolesnika. Pritožil sem se in Sonik bo kaznovan, a to mi ne pomaga dosti, ker sem izgubil najmanj 15 minut, da sem pobral vse dele od motorja, ki so po padcu ležali okrog. Nisem se polomil, imam pa zatečen prst in koleno. Motor je pa takšen, kot bi prišel iz tretje svetovne vojne - vitalni deli so sicer nepoškodovani, bom pa rabil precej časa, da ga sestavim,” je po tekmi povedal Marčič.

V kategoriji štirikolesnikov je bil najhitrejši Čilenec Ignacio Casale, medtem ko je prvo etapno zmago med avtomobilisti favoritom elegantno speljal Sebastien Loeb. Devetkratni svetovni prvak v reliju je dokazal, da se dobro znajde tudi na neznanem terenu, samo da gre hitro, letošnji Dakar pa mu je zaradi trase, ki omogoča visoke hitrosti, pisan na kožo. Lanskoletni zmagovalec relija Nasser Al-Attiyah je izgubil veliko dragocenega časa zaradi preluknjane gume, Nani Roma je obtičal v blatu.

Na naslednji etapi dirkače po 663-ih kilometrih, od katerih bo dirkanja na štoparico kar 314 kilometrov in to po zaviti trasi čez drn in strm, kjer se bodo lahko izkazali mojstri drsenja, pričakuje San Salvador De Jujuy. Na reliju Dakar je tudi novinar Pop TV David Stropnik, ki bo skrbel za zanimive informacije v športnem delu oddaje 24ur in na 24ur.com.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
05. 01. 2016 16.38
+2
Bravo Simon, naš novi lisjak!
Mitutoyo
05. 01. 2016 10.19
+4
naslov, ki zavaja...
gajstz
05. 01. 2016 11.08
+1