Drugi športi

Nadal v dveh nizih opravil z Goffinom, zdaj ga čaka Đoković: oba podpirata Piquejevo 'svetovno prvenstvo'

Madrid, 12. 05. 2017 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ženskem finalu turnirja Mutua Madrid Open se bosta pomerili Romunka Simona Halep in Francozinja Kristina Mladenović, ki je v petek zvečer premagala Rusinjo Svetlano Kuznjecovo. Novak Đoković je v polfinale napredoval po zaslugi predaje Keija Nišikorija, zdaj ga čaka domačin Rafael Nadal. V teniški karavani pa duhove bori pobuda nogometaša Gerarda Piqueja.

Simona Halep.
Simona Halep. FOTO: AP

Rafael Nadal se je po izenačenem prvem nizu zanesljivo prebil v polfinale turnirja Mutua Madrid Open, kjer je Majorčan v petek popoldne ugnal Belgijca Davida Goffina s 7:6 in 6:2 ter na igrišču Manola Santane pripravil sobotni "derbi" s Srbom Novakom Đokovićem. Zaradi težav z zapestjem je Japonec Kei Nišikori odpovedal četrtfinalni obračun s Srbom, ki bo torej bolj spočit, toda izvrstna Nadalova predstava v drugem nizu je še dvignila apetite domačih ljubiteljev tenisa. Ti so lahko že zgodaj popoldne pozdravili napredovanje branilke naslova, Romunke Simone Halep, ki se je prebila v finale po zaslugi zanesljive zmage nad Latvijko Anastasijo Sevastovo s 6:2 in 6:3. Halepova še nima naslova v tej sezoni, bi pa z zmago v finalu nad Rusinjo Francozinjo Kristino Mladenović splezala vse do četrtega mesta na računalniški lestvici WTA. Nepostavljena Sevastova je dosegla uspeh kariere že z uvrstitvijo v polfinale, izenačen dvoboj pa se je v korist Romunke prevesil v peti igri prvega niza, nato pa je Halepova dobila še sedmo igro in mirno servirala za vodstvo z 1:0. A Sevastova je izvrstno odgovorila in v drugem nizu povedal s 3:0, po pogovoru s trenerjem Darrenom Cahillom pa je sledil silovit preobrat in konec tekme po 73 minutah. Mladenovićeva je bila zvečer boljša od Kuznjecove in po tem, ko je prvi niz dobila s 6:4, je Francozinja dobila še živčno vojno v odločilni 13. igri drugega niza s 7:6(4). 

V Madridu je poleg tenisa že nekaj dni zanimivo tudi zaradi nogometa. Real Madrid je namreč na račun mestnega tekmeca Atletica napredoval v finale Lige prvakov, madridski turnir pa zelo podrobno spremlja nepriljubljeni branilec Barcelone Gerard Pique. Temu so, ko se je njegov obraz pojavil na velikem zaslonu, gledalci začeli žvižgati, zdaj pa se je razvedelo, da ima Pique v španski prestolnici veliko globlje načrte. Predstavlja namreč skupino pobudnikov teniškega svetovnega prvenstva, ki so ga že podprli najboljši igralci sveta in nekdanji osvajalci Davisovega pokala Britanec Andy Murray, Španec Rafael Nadal in Srb Novak Đoković. Svetovno prvenstvo bi predstavljalo protiutež Davisovemu pokalu, Pique pa naj bi se v Madridu dobil s predstavniki ATP, s katerimi se je pogovarjal o predlaganem tekmovanju s 16 ekipami, ki bi se v desetih dneh na enem prizorišču merile na izpadanje. "Če se posreči, potem mislim, da bi bila to za tenis zelo, zelo dobra stvar," je izjavil izpadli prvi nosilec madridskega turnirja Murray.

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. FOTO: AP

14-kratni osvajalec velikih slamov Nadal je prav tako podprl Piqueja in kritiziral Mednarodno teniško zvezo (ITF) zaradi razporeda Davisovega pokala, ki ga je moral tako kot Murray in Đoković večkrat preskočiti ob pripravah na največje turnirje. "Veliko let so bili statični. Niso šli naprej s časom in iskali novih rešitev. Pique je del skupine, ki si želi organizirati svetovno prvenstvo, kar bi bil izvrsten in zelo zanimiv turnir, na katerem bi lahko sodelovali," je dejal Majorčan. Malce bolj zadržan je Đoković, ki Piqueja svari pred "kompleksnostjo" vprašanja, saj bi bilo potrebno uskladiti zadeve s številnimi krovnimi organizacijami. "Ko vidiš, da eden izmed velikanov nogometa pride v teniški svet in ga poskuša osebno podpreti, a ne samo osebno, temveč tudi strukturno in poslovno, potem je to lahko le pozitivno za naš šport," je povedal Đoković. 

Pique (na fotografiji s kolumbijsko partnerko in pevko Shakiro) je med navijači Real Madrida in španske reprezentance precej nepriljubljen zaradi številnih kontroverznih izjav, velja pa za nogometaša, ki je zelo aktiven tudi na drugih področjih.
Pique (na fotografiji s kolumbijsko partnerko in pevko Shakiro) je med navijači Real Madrida in španske reprezentance precej nepriljubljen zaradi številnih kontroverznih izjav, velja pa za nogometaša, ki je zelo aktiven tudi na drugih področjih. FOTO: AP

Izidi:

- četrtfinale, ATP (6,408 milijona dolarjev):
Pablo Cuevas (Uru) ‒ Alexander Zverev (Nem) 3:6, 6:0, 6:4;
Novak Đoković (Srb/2) ‒ Kei Nišikori (Jap/6) - predaja;
Rafael Nadal (Špa/4) ‒ David Goffin (Bel/9) 7:6(3), 6:2;

- polfinale, WTA (5,924 milijona dolarjev):
Simona Halep (Rom/3) ‒ Anastazija Sevastova (Lat) 6:2, 6:3;
Kristina Mladenović (Fra) ‒ Svetlana Kuznjecova (Rus) 6:4, 7:6(4).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
13. 05. 2017 08.27
-3
Ajde noleeeeeeeeeeeeeeeeeee