Drugi športi

VIDEO: Muguruza 'odpihnila' Rybarikovo in se bo za krono v Wimbledonu pomerila z Venus, ki je končala sanje Konte in Velike Britanije

London, Wimbledon, 13. 07. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španka Gabrine Muguruza bo po letu 2015 znova nastopila v velikem finalu turnirja v Wimbledonu, potem ko je v prvem polfinalu s 6:1 in 6:1 povsem deklasirala Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo. Muguruza bo v velikem finalu lovila svoj drugi naslov na turnirjih velike četverice, potem ko je leta 2016 slavila na Roland Garrosu. Na sproti pa ji bo stala Venus Williams, ki je s 6:4 in 6:2 premagala domačinko Johanno Konto.

Prvi ženski polfinalni obračun se je končal s premočjo 15. igralke sveta in 14. nosilke v Wimbledonu, ki je 87. igralko lestvice WTA premagala po le dobri uri igre in se drugič po letu 2015 uvrstila na zaključni dvoboj tretjega turnirja za grand slam v sezoni. V drugem so domači navijači upali na novo presenečenje Johanne Konte, ki je prva domača igralka v polfinalu po letu 1978 in Virginii Wade. A precej izkušenejša Američanka ni dovolila presenečenja, čeprav ima letos le status desete nosilke, Britanka pa je šestopostavljena igralka. Prvi niz je dobila Williamsova s 6:4, v drugem pa je imela njena tekmica še manj priložnosti za preobrat in se je po uri in 14 minutah morala sprijazniti s porazom.

Gabrine Muguruza bo drugič v karieri igrala v finalu v Wimbledonu, leta 2015 je morala priznati premoč sestri svoje naslednje tekmice Sereni Williams. Venus Williams bo v sobotnem finalu lovila šesto zmago po uspehih v letih 2000, 2001, 2005, 2007 in 2008. Poleg petih zmag ima še tri uvrstitve v finale (2002, 2003 in 2009), lani pa je prišla do polfinala.

Gabrine Muguruza bo v svojem drugem finalu naskakoval svoj prvi naslov na sveti travi.
Gabrine Muguruza bo v svojem drugem finalu naskakoval svoj prvi naslov na sveti travi. FOTO: AP

Williamsova je pri 37 letih postavila tudi starostni rekord, saj je postala najstarejša finalistka na igriščih All England Cluba v zadnjih 23 letih (pred njo je bila v tej vlogi Martina Navratilova leta 1994) in se bo poskušala vrniti na prestol v Wimbledonu po 12 letih premora, zadnji finale je star osem let. "Veliko finalnih tekem sem že igrala tukaj. Ne bi si mogla želeti dosti več, ampak čisto malo več pa vendarle. Še en naslov bi bil izreden," se je po današnji zmagi že ozrla v prihodnost Američanka. Čeprav je bila tokrat ljubljenka večine navijačev njena nasprotnica, je izkušena udeleženka finalnih dvobojev v Wimbledonu pohvalila tudi občinstvo. "Bili so zelo pošteni. Spodbujali so Jo, toda zdržala sem pritisk, tudi zaradi svojih bogatih izkušenj." Če bo uspešna še na zadnjem dvoboju v soboto, bo sestri Sereni odvzela rekordni dosežek na tem prizorišču: aktualna številka 11 svetovnega tenisa bi namreč postala najstarejša zmagovalka v odprti dobi, že zdaj pa je sama na vrhu po številu posamičnih zmag v Wimbledonu, saj jih ima po današnji 87. Za družino Williams - Serena je zaradi porodniškega dopusta letošnji Wimbledon seveda izpustila - pa bi bila lovorika skupno že 13.

Venus bo pri 37-ih letih lovila šesto zmago na sveti travi v Wimbledonu.
Venus bo pri 37-ih letih lovila šesto zmago na sveti travi v Wimbledonu. FOTO: AP

Konta je imela edino pravo priložnost, da bi morda poskrbela za senzacijo, v prvem nizu, toda ko je z dvema "breakoma" prišla do 4:4, je njena nasprotnica z odličnim serviranjem spet pobegnila in dobila prvi niz. Najmanj izkušena udeleženka polfinala je bila Magdalena Rybarikova, Muguruza, zmagovalka odprtega prvenstva Francije 2016, pa je popolnoma izkoristila svojo prednost in na trenutke tudi prestrašeno ter nemočno tekmico. "Ničesar nisem pričakovala, samo šla sem na igrišče in igrala. Vedela sem, da sem pripravljena najbolje, kot sem lahko. Rezultat na koncu morda res kaže, da je bilo lahko, a povsem enostavno vseeno ni bilo," je po zmagi dejala Španka. "Neverjetno je, da sem spet v finalu. Gre za grand slam, tu ni veliko dodati. Upam, da se bom odrezala bolje kot predlani," je še dodala o pričakovanjih sobotnega finala. Rybarikova je na poti do polfinala presenetila Karolino Pliškovo in Coco Vanderweghe, še enega presenečenja pa ni zmogla. Že po desetih minutah je bil izid v prvem nizu 3:0, v tem slogu pa se je potem tudi nadaljevalo in Slovakinja je na igrišču zdržala le eno uro.

Potem ko so ženske v posamični konkurenci že opravile vse nastope razen enega, pa bo petek v Wimbledonu moški polfinalni dan. Za vstopnici v veliki finale se bosta najprej pomerila Američan Sam Querrey in Hrvat Marin Čilić, sledil bo še obračun med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Čehom Tomašem Berdychom.

Izid, polfinale, Wimbledon:
Gabrine Muguruza
- Magdalena Rybarikova 6:1, 6:1.

Venus Williams - Johanna Konta 6:4, 6:2

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.