Drugi športi

MOK (še) ne bo izključil Rusije iz olimpijskih iger, brez službe ostala dva funkcionarja

Wellington, 11. 11. 2015 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik krovne olimpijske organizacije Thomas Bach je napovedal, da Mok še ne razmišlja o izključitvi ruskih športnikov z olimpijskih iger. Odstopila sta vodja ruskega laboratorija Rodčenko in nekdanji predsednik IAAF in častni član MOK Diack.

Po aferi z ruskimi dopinškimi zapleti in predlogu suspenza atletov te države z vseh tekmovanj za zdaj še niso ogroženi ruski olimpijski nastopi. Vsaj za zdaj so torej lahko ruski športniki, razen atletov, usoda katerih je v rokah krovne svetovne zveze Iaaf, še mirni. Olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016 se jim, obljublja predsednik MOK (Mednarodni olimpijski komite) Thomas Bach, ne izmikajo, če bodo v Rusiji sodelovali pri vseh preiskavah in protidopinških projektih.

"Za zdaj potekajo preiskave samo v atletiki. Zveza bo potem ukrepala in povlekla ustrezne poteze, če bo potrebno," je Bach dejal v pogovoru za novozelandsko televizijo. Dodal je, da je prepričan, da bodo stvari potekale gladko. "Prepričan sem, da bo Rusija sodelovala in dosegla, da bodo njeni športniki spoštovali mednarodno določena protidopinška pravila, da se bodo lahko udeležili iger."

Zaradi dopinških kršitev je krovna svetovna protidopinška organizacija Wada predlagala suspenz ruskih atletov. Zaprla je tudi laboratorij v Moskvi, kjer se je dogajalo največ nepravilnosti, med drugim naj bi tam sistematično uničevali vzorce. Danes je sicer ruski športni minister Vitalij Mutko sporočil, da je Gregori Rodčenkov, vodja tega laboratorija, odstopil s položaja.

Lamine Diack
Lamine Diack FOTO: Reuters

Diack odstopil
Nekdanji predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF) Lamine Diack je osumljen podkupovanja v zvezi z dopinškim škandalom, ki atletsko zveza pretresa v zadnjih dneh. Francosko pravosodje Senegalcu Diacku očita, da je v karieri predsednika zamolčal številne primere krvnega dopinga v zameno za okrog milijon evrov. Iz pripora so ga pred dnevi spustili po plačilu 500.000 evrov varščine. Pomočnik tožilca Jean-Yves Lourgouilloux je dejal, da je moral izročiti potni list in nima pravice, da bi zapustil Francijo.

Danes je Diack sam odstopil s položaja častnega člana, ki ga je zasedal od leta 2014. Pred tem je bil 15 let tudi član Moka. Odstop je danes za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil Mok, ki je sporočil, da "se je Lamine Diack umaknil s svojega položaja častnega člana Moka". Senegalski funkcionar je bil do julija letos 16 let predsednik krovne atletkse zveze Iaaf.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aviktora
11. 11. 2015 14.11
+2
Še to, pa vse do nadaljnjega zaprite za komentarje. Ne zanimajo vas mnenja ljudi. V današnjem času pa taka cenzura, sram vas naj bo.
macek_garfield
11. 11. 2015 14.09
+2
bo treba tudi te pohodnike testirat na doping, da lahko tako dolgo hodijo
asdfghjklqwertz
11. 11. 2015 13.53
+2
Le kaj jim je putin obljubil, da jih ne izključijo ...
AlternativeFacts
11. 11. 2015 13.39
+6
Če hočejo doping odpravit ,potem naj se že nehajo sprenevedat' in naj končno priznajo da v sodobnem športu ne gre brez dopinga....
Generacija56
11. 11. 2015 13.37
+7
Nekaj največjih zvezd svetovne atletike je dobilo simbolične kazni, nato so celo poskušali nadaljevati kariero... Ben Johnson, Tyson Gay....., da ne bi predolgo. Ker so iz pravih držav. Nihče ni zahteval, da se te države izključi iz atletike, ker bi riskirali,,,, kaj? Tale zadeva postaja smešnica, tako, kot večina poskusov medijev, da bi ljudstvu nekaj vsilila....