Drugi športi

Mina Markovič zmagala na tekmi svetovnega pokala

Ljubljana, 22. 04. 2012 23.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mina Markovič je zmagala na tekmi svetovnega pokala v balvanskem športnem plezanju na Logu pri Brezovici. Markovičeva je edina med šesterico finalistk preplezala vse štiri finalne balvane do vrha. To je njena druga zmaga na tekmah svetovnega pokala v balvanih.

Četrta na startu v finalu je bila edina slovenska finalistka. Prvi dve tekmovalki nista osvojili vrha, po Japonki Momoka Oda pa se je vrha prvega balvana dotaknila tudi Mina Markovič, ki je za prvi finalni balvan potrebovala dva poskusa. Vrh prvega balvana sta si v prvem poskusu priplezali le Japonka Momoka Oda in Britanka Shauna Coxsey. Prva, ki je premagala drugi balvan, je bila prav Markovičeva, ki se je na vrhu obdržala z obema rokama in ga tako potrdila v tretjem poskusu ob bučnem navijanju in podpori. V enem poskusu pa sta si vrh drugega balvana priplezali lanska zmagovalka Loga Anna Stöhr in Coxseyjeva. Tekma se je v korist najboljše slovenske tekmovalke prevesila v odločilnem tretjem balvanu, ki ga je Slovenka preplezala v drugem poskusu, potem ko je v prvem poskusu padla tik pod vrhom. Po ponesrečenem nastopu Britanke Coxseyjeve in Avstrijke Stöhrove, ki se jima ta balvan ni posrečil, pa je Slovenka prevzela vodstvo. V četrtem balvanu je najboljša slovenska športna plezalka le še potrdila primat in drugo zmago na tekmah svetovnega pokala v balvanih. Markovičeva je lansko sanjsko sezono končala z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih lani v Münchnu pa je osvojila svojo prvo zmago v tej disciplini športnega plezanja.

Klemen Bečan
Klemen Bečan FOTO:

Druga je sledila letos na domači tekmi na Logu, kjer je na lanski premieri obstala v polfinalu na 11. mestu. Zmaga je potrditev odlične pripravljenosti in forme slovenske tekmovalke, ki je z zmago popravila nekoliko slabši vtis z uvodne tekme na Kitajskem, na kateri je bila "le" šesta. "Tokrat lahko rečem, da sem tudi sama res zadovoljna s svojim plezanjem. Dala sem res vse od sebe in naredila tudi kakšen takšen gib in balvan, za katerega nisem pričakovala, da ga sploh zmorem. Na treningih sem že kazala takšno formo, vendar pa mi potem na tekmah ni še uspelo na takšen način vse izpeljati, tako kot sem si želela. Tokrat pa mi je vse uspelo tako, kot sem si zamislila, tudi če mi ni šlo vse v prvem poskusu, sem pa poskusila v naslednjem. Lahko rečem, da se je vse izšlo prav neverjetno. Vsake zmage sem res vesela, a zmagati doma je res zelo lepo. Tokrat sem še toliko bolj čutila pritisk velikih pričakovanj navijačev in medijev, vendar pa mu nisem podlegla in sem na koncu pokazala še več," je bila po podelitvi kolajn in predvajanju slovenske himne zelo zadovoljna Markovičeva. Drugo mesto je osvojila Britanka Shauna Coxsey, tretja pa je bila Avstrijka Anna Stöhr. Pri moških je zmagal Rus Rustam Galmanov, drugi je bil Avstrijec Kilian Fischhuber, tretji pa Nemec Thomas Tauporn. Od petih Slovencev v polfinalu se je edino Markovičeva uvrstila v sklepne boje tekme s tretjim izidom ženskega polfinala. V polfinalu je preplezala tri od štirih balvanov, pred njo pa sta se uvrstili Coxseyjeva in Stöhrova. Že v sobotnih izločilnih bojih je najboljša Slovenka pokazala, česa je zmožna, potem ko je bila s petimi preplezanimi balvani v prvem poskusu med zmagovalkami ženskih kvalifikacij. Maja Vidmar je tekmo končala na 10. mestu, Klemen Bečan je bil 11., Jernej Kruder 12., četrta lani Katja Vidmar pa je bila 19. Nastopili so še Urban Primožič, Jure Bečan, Domen Škofic in Mateja Hohkraut, ki pa so obstali v kvalifikacijah. Karavana svetovnega pokala se konec tedna seli na Dunaj, kjer bo na sporedu tretja preizkušnja od skupno šestih svetovnega pokala v balvanih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patricija Verdev
23. 04. 2012 13.36
+6
komaj da sem našla tole novico če nebi bila včeraj tam nebi vedela da je bila prva (samo da je nogomet na prvi strani in da pišejo same oslarije)