Drugi športi

FOTO: Mina Markovič tretjič slavila v Kranju

Kranj, 16. 11. 2014 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mina Markovič je zmagovalka tekme v težavnostnem plezanju v Kranju. Na finalni tekmi svetovnega pokala pred domačim občinstvom je še tretjič letos zmagala ter še tretjič zmagala na tekmah svetovnega pokala v Kranju.

Uspeh 26-letne Ptujčanke Mine Markovič sta dopolnila Domen Škofic na četrtem mestu in Maja Vidmar na osmem. Le za malenkost, Urban Primožič je bil v soboto deveti, pa je zmanjkalo za nov slovenski rekord Kranja, ko bi imeli domači prvič na domači umetni steni kar štiri finaliste.

Markovičeva je v finalu nastopila kot zadnja ter na krilih spodbude nekaj več kot 1000 navdušenih ljubiteljev vertikale še 16. v karieri na svetovnih pokalih v težavnosti pokorila konkurenco. Je prva Slovenka s tremi zmagami v Kranju, od s štirimi zmagami rekordne Francozinje Liv Sansoz pa jo loči le še ena zmaga. Po dve kranjski zmagi ima Vidmarjeva, po eno pa Martina Čufar in Klemen Bečan.

Za Markovičevo, ki v Škofji Loki in v vadbenem centru na Verdu trenira pod taktirko enega najuspešnejših športno-plezalnih trenerjev Romanom Krajnikom, je še ena zelo uspešna sezona. Potem ko je bila v dveh sezonah, 2011 in 2012, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti, je že drugo leto zapored skupno druga.

"Drugi del sezone je bil fenomenalen. Vse je šlo kot po maslu, tudi iz tekme v tekmo sem bolj uživala ter sem se znova vrnila v dobre stare tirnice, rezultati pa so padali kar sami od sebe. Tudi v prvem delu sezone, ki je bila sicer nekoliko slabša, sem se na uvodnih štirih tekmah vsakič uvrstila v finale," je bila po podelitvi, potem ko je v dvorani Zlato polje zadonela slovenska državna himna Zdravljica, navdušena najuspešnejša slovenska športna plezalka.

Maja Vidmar
Maja Vidmar FOTO: Damjan Žibert

Medtem ko se je lani v Kranju v finalu odvila prava drama za zmago v skupnem seštevku, pa so tokrat bile karte na vrhu razdeljene že pred odločilno tekmo sezone. Korejka Džain Kim, danes je bila druga, je še drugo sezono po vrsti končala na skupno prvem mestu. Kimova je letos slavila na štirih tekmah, Markovičeva na treh. Le v Imstu je njuno prevlado prekinila Avstrijka Magdalena Röck.

V prvi deseterici seštevka težavnosti so ob Markovičevi še Vidmarjeva na skupno sedmem mestu in Domen Škofic na skupno petem mestu. Čeprav je bil v boju za skupno tretje mesto, je na koncu ostal brez te kolajne, kombinacijske bronaste kolajne pa se je razveselil v seštevku vseh disciplin.

V Kranju je bil izjemen aktualni svetovni prvak v težavnosti in balvanih Čeh Adam Ondra, ki je vodil vse od kvalifikacij ter na koncu pričakovano slavil. Odlično se je odrezal tudi Kanadčan Sean McColl. S kranjskim drugim mestom je potrdil tudi skupno drugo mesto. Avstrijec Jakob Schubert, čeprav je bil v kranjskem finalu peti, je že drugi zaporedni naslov skupnega zmagovalca v težavnosti potrdil že po sobotnem polfinalu. Ondra pa je prav po zaslugi Kranja sezono končal kot skupno tretji. Kanadčan je zmagovalec kombinacijskega seštevka in sicer pred Ondro.

Markovičeva je kolajno osvojila v kombinaciji disciplin. Sezono je končala na drugem mestu, potem ko je bila trikrat kombinacijska zmagovalka, letos najbolj vsestranska športna plezalka pa je Japonka Akijo Noguči, sicer skupna zmagovalka balvanskega pokala je bila v Kranju tretja, tako kot rojak Sači Ama.

Naslednje leto bo Kranj slavil 20. jubilej.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

its.just.me.xD
17. 11. 2014 09.28
+6
Bravo! Lušna punca, pa še uspešna... ;P
lordslayer
17. 11. 2014 08.30
+3
škoda k sezona ni že prej stekla, drgač pa vse čestitke za zmago...
Martian
16. 11. 2014 23.57
+6
Bravo! prava SpiderMina :)