Drugi športi

Mina Markovič: Fenomenalno, lep pogled nazaj

Kranj, 16. 11. 2015 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za slovensko športno plezalko Mino Markovič je še ena vrhunska sezona. Na Ptuju rojena plezalka še sama težko verjame, da je od leta 2010 v končni razvrstitvi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnosti vedno osvojila prvo ali drugo mesto.

Mina Markovič
Mina Markovič FOTO: Damjan Žibert

Na evropskem prvenstvu v Chamonixu je kot prva Slovenka Mina Markovič postala evropska prvakinja v težavnosti. Zelo uspešna je bila tudi njena sezona v svetovnem pokalu športnih plezalk v težavnostnem plezanju, v katerem je osvojila štiri zmage, vključno z zmago na zadnji tekmi sezone pred domačimi navijači v Kranju. Z zmago v Kranju je še tretjič v karieri, po letih 2011 in 2012, postala skupna zmagovalka v končni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti.

"Vse skupaj se je odvilo res fenomenalno. Še zdaleč si nisem mislila, da bo moje plezanje dovolj za zmago, ker res nisem zaključila tako, kot je treba ponavadi zaključiti finalno smer za najvišja mesta, zato mi vse skupaj pušča malo grenak priokus. Drugače pa je vse skupaj res fenomenalen konec sezone," je bila Markovičeva po podelitvi kolajn še pod vtisom finala, v katerem je le na podlagi boljšega izida iz kvalifikacij stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Mina Markovič - 5
Mina Markovič - 5 FOTO: Damjan Žibert

Prav osvojena vrhova v kvalifikacijah so ji prinesla ključno razliko v primerjavi z 18-letno Avstrijko Jessico Pilz, s katero sta bili v polfinalu in finalu povsem izenačeni. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopila slovenska najstniška senzacija 16-letna Janja Garnbret.

Markovičeva je na umetni steni dvorane Zlato polje še četrtič, po uspehih v letih 2009, 2012 in 2014, premagala vso konkurenco. S kranjskimi štirimi zmagami se je izenačila s slovito Francozinjo Liv Sansoz, ki je slavila na začetku prirejanja tekem svetovnega pokala na Gorenjskem, v obdobju od 1997 do 2000.

"Sigurno je vse to zelo lepo. Sama sem sicer v vseh teh statistikah nekoliko slaba, definitivno so to lepi dosežki, s tem, da meni še vedno na koncu veliko več kot samo število zmag, pomeni kaka posamezna, ko si rečeš, to je pa bilo to. Definitivno je bila lanska tista, ko si rečeš to je bilo pa plezanje za zmago," je rekord pospremila Markovičeva.

Markovičeva je od nedelje edina Slovenka lastnica treh pokalov za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti: "Definitivno gre za lepo zbirko, tudi to, da sem zadnjih šest sezon na koncu prva ali druga v skupnem seštevku, je fenomenalno in res težko verjeti, vsekakor zelo lep pogled nazaj."

"Sama sezona je bila res zelo uspešna. Začela se je tako, kot si lahko samo želiš, z zmago v Chamonixu in naslovom evropske prvakinje. Teden dni kasneje pa sem si grdo poškodovala gleženj in nisem mogla nastopiti v finalu v Brianconu. Priznam, da se mi je v tistem trenutku, ko sem se zavedla, kakšna je situacija, da smo bili sredi najbolj natrpana sezone in tekmovanj, kar zameglilo pred očmi. Nisem vedela, kaj bo to prineslo za zaključek sezone. To, da mi je kasneje dobra dva tedna po res hudi poškodbi, uspelo praktično z eno nogo zmagati še v Imstu in manj kot mesec dni zatem v Stavangerju, je neverjeten rezultat. Potem se je sezona le še res lepo odvijala naprej," je dejala tekmovalka.

Nagrada za vse bolečine in trpljenje jo je čakala v Kranju, ko so v njeno čast dvakrat zaigrali slovensko državno himno Zdravljico: "To je res zelo lepa popotnica za malček zasluženega počitka, za sprostit glavo in razmislit, kako naprej."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dravska strmina
17. 11. 2015 09.31
Odlično in vredno vseh čestitk! Po tem bi se morali zgledovati marsikateri športniki v bistveno bolj "bogatih" športih. Včasih je treba stisniti zobe in gristi naprej... Lahko ji želimo le še naprej tako uspešno športno pot!
RayManzarek
16. 11. 2015 17.22
+0