Drugi športi

Mednarodna atletska zveza ruskim športnikom in športnicam še ne dovoli nastopati

Monte-Carlo, 01. 12. 2016 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Svet Mednarodne atletske zveze (IAAF) je sklenil, da ruski atletiki, ki je sistematsko kršila pravila in zlorabljala prepovedana poživila, ne umakne prepovedi nastopanja. IAAF je suspendiral Ruse novembra 2015, nato pa marca in junija podaljšal prepoved nastopanja.

Jelena Isinbajeva je med vidnejšimi ruskimi športnicami, ki je ostala brez nastopa na letošnjih olimpijskih igrah v Riu.
Jelena Isinbajeva je med vidnejšimi ruskimi športnicami, ki je ostala brez nastopa na letošnjih olimpijskih igrah v Riu. FOTO: AP

Odločitev sveta Mednarodne atletske zveze (IAAF) je bila soglasna, čeprav so Rusi na čelu s predsednikom države Vladimirjem Putinom obljubljali, da se z vsemi sredstvi borijo proti dopingu v športu. Ruska atletska zveza (RusAF) je "junija 2016 naredila napredek", je dejal Norvežan Rune Andersen, predsednik delovne skupine IAAF, ki je nadzorovala ruski boj proti dopingu. Delovna skupina se bo v Rusijo vrnila januarja, Andersen pa bo svetu IAAF poročal februarja. Do takrat se ruski atleti in atletinje lahko pritožijo na pritožbeni odbor IAAF, če lahko dokažejo, da niso bili del ruskega dopinškega sistema. To je letos uspelo skakalki v daljino Darji Klišini, ki že dlje časa živi in trenira v ZDA.

Zaradi prepovedi ruski atleti niso smeli nastopiti na avgustovskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, podaljšanje suspenza pa pomeni, da jih skoraj zagotovo ne bo na marčevskem dvoranskem evropskem prvenstvu v Beogradu. Putin je danes obljubil, da bo nov ruski protidopinški program pripravljena v začetku leta 2017, izrazil je upanje, da bodo atleti in atletinje lahko nastopili na svetovnem prvenstvu v Londonu, ki bo avgusta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?aAnarhistka
01. 12. 2016 19.35
-2
Pravilno. Ruskim športnikom prepovedati nastopanje v vseh disciplinah.