Drugi športi

Medijske dopinške obtožbe: 'V ozadju pa je tudi želja nekaterih za ponovno razdelitev medalj ...'

Kuala Lumpur, 03. 08. 2015 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik mednarodne atletske zveze (Iaaf) Lamine Diack je na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) v Kuala Lumpurju ocenil, da gre pri medijskih obtožbah o množični zlorabi dopinga v atletiki "tudi za željo nekaterih po ponovni razdelitvi medalj".

Predsednika Moka Thomas Bach je povedal, da je proti vsaki dopinški zlorabi. "Če se bo pokazalo, da so obtožbe povezane tudi z olimpijskimi nastopi, Mok v skladu s svojo običajno prakso ne bo imel tolerance do tistih, ki so goljufali. Toda sedaj nimamo v rokah še ničesar razen obtožb in upoštevati moramo nedolžnost vseh vpletenih, dokler jim krivda ni dokazana," je dejal Bach in dodal, da v primer ni vpleten Mok, ampak Iaaf, ter da bodo počakali tudi na preiskavo svetovne protodopinške organizacije (Wada), preden bodo ukrepali. "Želimo resno raziskati trditve o zlorabah, toda trditi, da v atletiki med letoma 2001 in 2012 nismo izvajali pravih dopinških kontrol, to pa je smešno. Mislim, da smo doslej že velikokrat dokazali, da se Iaaf popolnoma zaveda, da ne more dovoliti nobenega dvoma v dosežke atletov. Borili smo se in se tudi bomo proti dopingu ter spremenili pravila, če bo to potrebno. Trenutno imamo le obtožbe nemške televizije in britanskega tiska, kar bo naš urad skrbno preučil in dal odgovore na vsa vprašanja. V ozadju pa je tudi želja nekaterih za ponovno razdelitev medalj, tega se morate zavedati," je dejal 82-letni Senegalec Lamine Diack, ki bo predsednik Iaaf le še ta mesec, ko bodo izvedli volilni kongres Iaaf v Pekingu.

Lamine Diack
Lamine Diack FOTO: Reuters

Za nastop pred člani Moka je dobil dovoljenje zaradi obtožb in kot častni član Moka, saj zaradi starostne meje ne more biti več v vodstvu olimpijskega gibanja. Nemška televizija ARD se je konec tedna v dokumentarcu o množičnih zlorabah dopinga v atletiki sklicevala na interno bazo Iaaf med letoma 2001 in 2012, po kateri naj bi bil med drugim vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri dopingran. Baza podatkov Iaaf vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetim okrog 5000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okrog 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona, je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista Wade kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje. Del podatkov je objavil tudi britanski Sunday Times.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
03. 08. 2015 16.08
želja po ponovni porazdelitvi medalj je vsaj malo sporna saj na velikih tekmah nihče brez uporabe dopinga ne pride v finale